foto: Ekrānuzņēmums
"Mattel" laiž klajā bezdzimuma lelli, lai bērns pats izlemj - puika vai meitene
Bērni
2019. gada 2. oktobris, 06:15

"Mattel" laiž klajā bezdzimuma lelli, lai bērns pats izlemj - puika vai meitene

Jauns.lv

Populārais uzņēmums "Mattel", kas jau gadu desmitiem ražo skaistās Bārbijas, laidis klajā savu jaunāko lelli - tā ir "dzimumu iekļaujoša" jeb faktiski bezdzimuma. Komplektā esošie aksesuāri ļauj lelli padarīt gan par zēnu, gan par meiteni. Kompānijā skaidro, ka pēc šādas lelles pēdējā laikā bijis pieprasījums, tāpēc tā arī radīta, vēsta ārzemju mediji.

Lelles modelim dots nosaukums "Creatable World" jeb aptuvenā tulkojumā - pasaule, ko tu pats vari radīt. Tā ir "Mattel" leļļu jaunā līnija, kura paredz iespēju lelles karkasam mainīt gan matus, gan drēbes, gan aksesuārus. Lellei ir dzimumneitrāla seja un nav iezīmētas nekādas bioloģiskas atšķirības, tādējādi ar aksesuāru palīdzību tā var pārtapt no meitenes puisī un otrādi. 

Kompānijas "Mattel" viceprezidents Kims Kalmons jauno produktu tirgū skaidro ar pieprasījumu pēc tā. Viņš norāda, ka pasaule ir mainījusies uz pozitīvo integrācijas pusi, un tāpēc uzņēmumā nolemts, ka jālaiž klajā lelle, kurā nav "etiķetes un noteikumu" bērniem. Kompānijā skaidro, ka mūsdienu bērni vairs nevēlas, ka rotaļlietas diktē "dzimumu normas" un ka bērni var paši izvēlēties, ar ko tad īsti grib spēlēties.

Lelles dzimumneitrālais dizains ticis izstrādāts sadarbībā ar bērnu pediatru, specializētiem ekspertiem,  vairākiem ārstiem un vecāku "fokusgrupu". Tapšanas procesā liela teikšana bijusi arī pašiem bērniem. Kopdarbībā "Mattel" radījis sešus komplektus, kur lellēm ir atšķirīgi ādas toņi. Viens eksemplārs šobrīd maksā ap 29 ASV dolāriem.

Tēmas