foto: ddp socialmediaservice / Vida Press
Vides aktīviste Grēta Tūnberga par Aspergera sindromu: "Būt savādākai nozīmē, ka tev ir superspējas"
2019. gada 7. septembris, 06:21

Vides aktīviste Grēta Tūnberga par Aspergera sindromu: "Būt savādākai nozīmē, ka tev ir superspējas"

Mammamuntetiem.lv

Visā pasaulē pazīstamā 16 gadus vecā zviedru meitene Grēta Tūnberga (Greta Thunbergs) ir vēstneses ne tikai jautājumos, kas skar tik aktuālo vides tēmu. Pusaudze atklāti dalās savā pieredzē par to, kā ir būt cilvēkam ar garīgās attīstības īpatnību - Aspergera sindromu, raksta izdevums "Independent".

Pirms nedēļas jauniete 15 dienu laikā šķērsojot okeānu un ar savu jahtu un atbalsta komandu ieradās Ņujorkā (ASV), lai piedalītos sammitā. Tajā tika diskutēts par vides aizsardzības un saglabāšanas jautājumiem. Pēc ierašanās Manhetenā Thunberga runāja ar atbalstītāju pūli par to, cik svarīgi ir turpināt cīņu pret "klimata krīzi".

foto: ddp socialmediaservice / Vida Press

"Mans vēstījums visiem aktīvistiem ir turpināt iesākto, un es zinu, ka tas dažreiz var šķist neiespējami un bezcerīgi, bet vienkārši ir jāturpina darboties. Ja pietiekami daudz cilvēku stāv kopā un cīnās par pareizo lietu, viss var notikt."

Uzreiz mediji un sabiedrības pievērsa uzmanību tam, kas iepriekš televīzijā redzētā meitene atšķiras un "ir savādāka". Tāpēc Grēta izvēlējās par Aspergera sindromu runāt tieši, nevis izlikties, ka sabiedrības neizpratni nav pamanījusi.  Meitene uzskata, ka līdz šim viņa to nav slēpusi, vienkārši par to nav runājusi, uzskatot, ka ir pietiekami daudz netolerantu un neizglītotu cilvēku, kas to vienkārši nesapratīs.

"Es ticu, ka vienmēr būs cilvēki, kas mani uzskatīs par slimu vai atradīs iespēju pateikt kaut ko negatīvu. Bija laiks, kad mana diagnoze mani patiešām ierobežoja. Skolā es maz komunicēju ar vienaudžiem, pārsvarā sēdēju mājās, man bija arī ēšanas traucējumi," iepriekš piedzīvotajā dalās Grēta.

"Bet viss ir mainījies pēc tam, kad es savai dzīvei atradu jēgu pasaulē, kas citiem tik bieži liekas bezjēdzīga un un sekla."

Thunberga Instagram ierakstā saka, ka būt mazliet savādākam īstenībā nozīmē, ka tev ir superspējas. Grēta noslēdza savu Instagram ierakstu ar hashtagiem “aspiepower”, “neurodiverse” un “npf”, no kuriem pēdējais apzīmē neiropsykiatriska funktionsnedsättningar (neiropsihiski traucējumus) zviedru valodā. Vairāki sociālo mediju lietotāji izteica apbrīnu par Thunbergas spēcīgo vēstījumu.

"Āmen! Lai tā būtu! Neļaujiet nevienam jūs apturēt savos meklējumos. Pasaulei Jūs esat vajadzīga!" tā meitenes Instagram kontā rakstīja Norvēģijas princese Marta Luīze.

"Jūs dodat cerību un spārnus visai šai kustībai," komentēja fotogrāfs un jūras biologs Pols Niklens.

Kopš kļūšanas par aktīvisti Grēta ir pielāgojusi savu dzīvesveidu saviem principiem. Viņa ir vegāne un vairs nepērk jaunu apģērbu. Meitene ceļo galvenokārt ar vilcienu. Ceļojumos meiteni vienmēr pavada viņas tēvs Svante.

Meitenei, kam ir Aspergera sindroms, saņemtā mediju un sabiedrības uzmanība bieži vien nav patīkama. “Ja es necīnītos, es justos slikti. Kad izaugšu, es gribu atskatīties un teikt, ka darīju visu iespējamo,” savu pievēršanos klimata aktualitātēm skaidro Grēta.

Aspergera sindroms ir stāvoklis, kas ietilpst autiska spektra traucējumu skalā. Nacionālā Autisma biedrība skaidro, ka cilvēki ar Aspergera sindromu pasauli redz, dzird un sajūt savādāk nekā pārējie. Caurmērā viņiem ir arī augstāks intelekts par vidusmēra cilvēku.

Vides aktīvistes Grētas Tūnbergas dzīve

gallery icon
57

16 gadus vecā vides aktīviste Grēta Tūnberga - Zviedrijas "gada sieviete"

gallery icon
14