foto: Shutterstock
Cik smaga drīkst būt skolas soma, un kā tajā pareizi izvietot grāmatas? Skaidro ergoterapeite
Bērni
2019. gada 30. augusts, 07:08

Cik smaga drīkst būt skolas soma, un kā tajā pareizi izvietot grāmatas? Skaidro ergoterapeite

"100 Labi Padomi"

Paši bērni reizēm gatavi labāk nest neērtu somu, uz kuras ir attēlots iemīļotais multeņu varonis, nekā ērtu somu, uz kuras šāda attēla nav. Kā pareizi izvēlēties somu, skaidro Rehabilitācijas centra Jaunķemeri ergoterapeite Elza Sebre.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vecākiem kārtīgi jāizrunājas ar bērnu, lai arī viņš saprot, kādēļ mēs iesakām tieši konkrēto somu, nevis viņa izvēlēto.

Jāizvēlas soma, kurai būtu stingra, cieta muguriņa, kā arī vismaz 4–5 cm platas, polsterētas, kā arī regulējamas plecu lences. Tukšas somas svars nedrīkst pārsniegt vienu kilogramu.

Vēlams, lai somai būtu arī siksniņa uz vēdera, kas noņem daļu slodzes no mugurkaula. Jāizvēlas soma ar divām plecu lencēm. Ieteicams, lai somas iekšpusē būtu sadalošās joslas, lai bērns varētu smagākās grāmatas novietot tuvāk mugurai.

foto: Shutterstock

Pilnai mugursomai nevajadzētu pārsniegt 10 % no bērna ķermeņa masas. Maksimālais pieļaujamais skolas somu smagums: jaunākiem par 9 gadiem – 2,5–3,5 kg; 9–11 gadu veciem – 3,5–4 kg; 12–13 gadu veciem – 4–4,5 kg; 14–15 gadu veciem – 4,5–5 kg; no 16 gadu vecuma – 5 kg un vairāk.

Nepareizas, kā arī pārāk smagas skolas somas nēsāšana var provocēt funkcionālu stājas traucējumu attīstīšanos, stājas asimetriju, muskuļu disbalansu, muskuļu sāpes, galvassāpes, elpošanas traucējumus.