foto: facebook.com/PatoreSeses
Divas lietuviešu māsas pārsteidz ar īstu kulinārijas brīnumu - aukstās zupas torti
2019. gada 29. jūnijs, 10:00

Divas lietuviešu māsas pārsteidz ar īstu kulinārijas brīnumu - aukstās zupas torti

Jauns.lv

Nesen Viļņā divas māsas Lina ir Rasa Kalinauskaites atvērušas savu konditoreju, kurā citu gardumu vidū iespējams nogaršot īstu kulinārijas pārsteigumu - aukstās zupas torti. Šī torte jau īsā laikā kļuvusi par šīs vasaras jauno kulta ēdienu Viļņā.

Lietuvieši tāpat kā mēs ir aukstās zupas cienītāji. Viņu iecienītākā aukstās zupas versija ir ļoti līdzīga mūsējai klasiskajai aukstajai biešu zupai, vienīgais - Lietuvā šai zupai parasti pasniedz klāt ar mizu vārītu kartupeli.  

Izmantojot aukstās zupas popularitāti, māsas Lina un Rasa nolēmušas šim lieliskajam ēdienam piešķirt jaunu veidu, dodot iespēju šo gardumu celt arī svētku galdā. Tā radīta aukstās zupas torte, kas jau īsā laikā paspējusi kļūt par šīs vasaras jauno kulta ēdienu.

Portālam Delfi.lt māsas atzīst: jūnijs bijis tik karsts, ka klienti jokojuši - varbūt paralēli kūkām un pīrāgiem viņu konditorejā "Patore Seses" jātirgo arī aukstā zupa? Tā nu biznesa ideja pati iekritusi rokās, un kādu vakaru, skatoties uz pēdējo jogurta tortes gabaliņu vitrīnā, Lina un Rasa prātojušas - kādu gan vēl vasaras garšu varētu piedāvāt viņu konditoreja. Varbūt ar gurķiem? Iešāvusies prātā doma par auksto zupu. Jau bijis vēls vakars, vienkārši sarakstījušas uz lapas aukstās zupas sastāvdaļas, ko no galvas atcerējušās, un - prom uz veikalu.

Torti māsas nolēmušas gatavot pēc jogurta tortes tehnoloģijas, tātad tai vajag pamatni. Un pamatne tiek veidota no vārītiem un krāsnī apceptiem kartupeļiem - tātad, griežot šo torti gabaliņos, uzreiz katram gabalam klāt ir arī lietuviešu aukstās zupas versijai tik vajadzīgie vārītie kartupeļi.

"Atveram jaunu lappusi Lietuvas kulinārā mantojuma vēsturē:) un piedāvājam aukstās zupas torti," savas konditorejas Facebook lapā raksta māsas. "Mēs zinām, ka arī agrāk ir bijuši mēģinājumi ko tādu gatavot, taču šo dizainu un recepti mēs patentējam:)".

Ja esat gatavi noskaidrot, kā garšo šis brīnums, viesojoties Viļņā, to var elementāri izdarīt. Konditoreja "Patore Seses" (facebook.com/PatoreSeses/) atrodas vien pastaigas attālumā no Viļņas vecpilsētas Šaltiniu ielā, un māsas Kalinauskaites sola, ka kafejnīcā var pagaršot gan tortes gabaliņu, gan arī pasūtīt veselu torti.