foto: Shutterstock
Ideāls atvaļinājums? Viena nedēļa neskaitās jeb - kādam tam jābūt, lai tu justos labi atpūties
Lai neiedzīvotos izdegšanas sindromā vai vēl lielākā ķibelē, jāmācās sevi pareizi atpūtināt. Pirmkārt, stop - strādāšanai atvaļinājuma laikā.
Dzīvesstils
2019. gada 14. jūnijs, 06:49

Ideāls atvaļinājums? Viena nedēļa neskaitās jeb - kādam tam jābūt, lai tu justos labi atpūties

Inguna Mukāne

"Patiesā Dzīve"

Cik bieži mums šķiet: viss, kas vajadzīgs laimei, ir atpūta. Tomēr praksē izrādās, ka smadzenēm parasti ir sarežģījumi tikt galā ar atpūtas režīmu. Vai mēs vienmēr atgriežamies no atvaļinājuma vai ceļojuma pozitīvi uzlādēti? Nē! Turklāt jaunākie pētījumi atklāj šausmu lietas: viss brīvdienu labvēlīgais efekts var izgaist jau pēc mēneša vai pat pēc pirmās darbadienas.

Mūsdienu atvaļinājuma paradumi stipri atšķiras no tiem, kas bija agrāk, piemēram, padomju laikā. Teorētiski Latvijā Darba likums nav daudz mainījies: tiesības uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu ir ikvienam neatkarīgi no tā, uz cik ilgu laiku noslēgts darba līgums un vai darbinieks strādā pilnu vai nepilnu darba laiku. Ikgadējais atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām (28 kalendāra dienām), neieskaitot svētku dienas, turklāt viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārējo atvaļinājumu var sadalīt arī sīkākās daļās.

Bet kā notiek praksē? Un galvenais – kā vajadzētu pareizi atpūtināt sevi, lai neiedzīvotos izdegšanas sindromā vai vēl lielākā ķibelē?

Nākamā lapa: Ja atvaļinājums nav garāks par nedēļu, faktiski - atvaļinājuma nemaz nav