foto: Shutterstock
Zinātniski izpētīts: vīrieša sānsoļus nodod seja, bet sievietei ne
No evolūcijas viedokļa neuzticīgs partneris nozīmē lielas briesmas.
Attiecības
2019. gada 27. aprīlis, 07:02

Zinātniski izpētīts: vīrieša sānsoļus nodod seja, bet sievietei ne

Kas Jauns Avīze

Rietumaustrālijas universitātes zinātnieku pētījumā apgalvots, ka, izpētot vīrieša seju, ar lielu ticamību var spriest par viņa noslieci uz neuzticību. Turpretim uz sievietēm tas neattiecas.

No evolūcijas viedokļa neuzticīgs partneris nozīmē lielas briesmas, jo var radīt resursu zudumu (piemēram, daloties ar mīļāko) vai pat zust pats.

Pētnieki savāca informāciju no 189 cilvēkiem, vai viņi ir krāpuši dzīvesbiedru vai ielaidušies romānā ar kādu, kam jau ir attiecības. Pēc tam 1516 brīvprātīgie – 592 vīrieši un 924 sievietes – vērtēja pēc fotogrāfijām šo cilvēku noslieci uz sānsoli un pievilcību desmit ballu skalā.

Vairāk nekā 14% eksperimenta dalībnieku spēja noteikt neuzticamos vīriešus, bet sievietes – mazāk par četriem procentiem. Intuīcija bija līdzīga abiem dzimumiem. Pēc autoru domām, vīrišķīgi sejas vaibsti ar lielu ticamību liecina par noslieci uz seksuāliem sānsoļiem.

Eksperiments gan saņēmis kritikas devu, un žurnālisti to nosaukuši par “2019. gada visbezjēdzīgāko pētījumu”, izsmejot tajā lietoto terminu malumednieku uzvedība. Zinātnes pasaules kritiķi uzskata, ka strīdīgs ir apzīmējums vīrišķīgi vaibsti, un norāda, ka analizēti foto tikai ar baltajiem vīriešiem.

Paši pētnieki atzīst, ka šādā veidā vērtēt drauga vai dzīvesbiedra uzticamību tomēr ir riskanti, jo pārāk liela ir kļūdas iespēja. Iespējams, par savu veikumu viņi saņems "Ig Nobel Prize" – Šnobeļa balvu par dīvainākajiem zinātnes atklājumiem, kas liek pasmaidīt, bet reizē arī aizdomāties.