foto: Shutterstock
Hialuronskābe – modes lieta vai nepieciešamība? Skaidro dermatoloģe
Skaistums
2019. gada 25. februāris, 09:09

Hialuronskābe – modes lieta vai nepieciešamība? Skaidro dermatoloģe

"100 Labi Padomi"

Skaidro Dermatoloģijas klīnikas rezidente dermatoloģijā Lana Kasparane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Hialuronskābe – molekula, kas pieder pie glikozaminoglikānu klases –, mūsu organismā dabiski atrodama acīs, skrimšļos, locītavās un citur, bet galvenokārt ādā.

Hialuronskābes molekulas ir dažāda lieluma, un tas nosaka to ķīmiskās, fizikālās un bioloģiskās īpašības, kuras plaši izmanto gan farmācijā, gan medicīnā, gan kosmetoloģijā.

Hialuronskābe veicina kolagēna veidošanos, regulē ūdens līdzsvaru dermā jeb pamatādā,  osmotisko spiedienu un jonu plūsmu, kā rezultātā āda ir mitrināta, elastīga, gluda un ar veselīgu mirdzumu. Tā arī veicina brūču dzīšanu, samazina rētaudu veidošanos. Atjauno mitruma līmeni acīs sausās acs sindroma gadījumā un uzlabo labsajūtu apkures sezonas laikā. Ieeļļo locītavas, samazinot sāpes un uzlabojot kustību apjomu. Tā ir noderīga osteoartrīta, reimatoīdā artrīta, fibromialģijas un citu saistaudu bojājumu gadījumā, kā arī piedalās imūnsistēmas reakcijās.

Bet nekas nav mūžīgs, arī hialuronskābe. Katru dienu viena trešdaļa no organismā esošās hialuronskābes noārdās un rodas no jauna. Ap 20–25 gadu vecumu tās veidošanās sāk samazināties, un viszemākā tā ir ap menopauzes periodu.

Organismā šī noārdīšanās ir specifisku enzīmu dabīgi ierosināts process. Apkārtējā vidē esošais gaisa piesārņojums, UV starojums, smēķēšana, produkti ar augstu glikēmisko indeksu, radot brīvos radikāļus, veicina noārdīšanos.

Lai kompensētu hialuronskābes zudumu, tiek domāts, kā to var uzņemt papildus, un, par laimi, tas ir iespējams.

Kā hialuronskābi uzņemt papildus?

Iekšķīgi kā uztura bagātinātāju, galvenokārt kombinācijā ar glikozamīnu un hondroitīnsulfātu kaulu un locītavu veselībai. Par to labvēlīgumu ādai literatūrā ir pretrunīgi dati.

Lokāli aplikāciju veidā – krēmi, serumi, maskas, kas vairāk ir aktuāli kosmetoloģijā. Kosmētikas produktos izmanto galvenokārt nātrija hialuronātu, hialuronskābes sāls formu, jo tā ir ūdenī šķīstoša, daudz stabilāka forma un tai ir mazāka iespēja oksidēties. Tā izceļas ar daudz mazāku molekulmasu un līdz ar to vieglāk un dziļāk iekļūst ādas slāņos. Tāpat atceries, ka serums iesūksies labāk nekā krēms, ja vien tajā nav hialuronskābes nanodaļiņu. Līdzekļiem ar hialuronskābi ir labvēlīga iedarbība uz jebkuru ādas tipu, to skaitā taukainu un kombinētu ādu.

Injekciju veidā. Hialuronskābi ādas virskārtā var papildināt, piemēram, ar mezoterapijas procedūrām. Tās būs iedarbīgākas par lokālām aplikācijām, jo aktīvā viela tiek ievadīta taisni mērķaudos, apejot dabīgo ādas aizsargbarjeru. Estētiskajā medicīnā veic dziļākas injekcijas, kas jau ir pildvielas jeb filleru ievadīšana sejas vaibstu modelēšanai un lūpu apjoma korekcijai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās