foto: ekrānuzņēmums no lrt.lt
Dubaijā strādājoša lietuviešu ginekoloģe: "Ja neprecējusies sieviete ir stāvoklī, man uzreiz jāziņo policijai"
Lietuviešu ārste Lina Skutaite-Chaudhary jau 10 gadus strādā Apvienotajos Arābu Emirātos un atzīst - ginekologa profesija ir viena no bīstamākajām.
Bērni
2019. gada 30. janvāris, 06:01

Dubaijā strādājoša lietuviešu ginekoloģe: "Ja neprecējusies sieviete ir stāvoklī, man uzreiz jāziņo policijai"

Jauns.lv

"Es ar zīmēm rādu, ka nedrīkst," saka lietuviete Lina Skutaite-Chaudhary, raksturojot, kāda viņas mītnes zemē ir attieksme pret neprecētu sieviešu grūtniecību. Daktere Lina patlaban strādā par ginekoloģi akušieri Apvienotajos Arābu Emirātos - Dubaijā.

Apvienotie Arābu Emirāti ar saviem reliģijā balstītajiem likumiem ne reizi vien ir pārsteiguši pasauli, un lietuviešu ārste atzīst - te jāpierod arī pie tādiem skatiem, ka savas cienījama vecuma mātes pie ginekologa ved viņu dēli. Savu skatījumu uz dzīvi un darbu Emirātos daktere Lina atklājusi Lietuvas televīzijas LRT raidījumā "(Ne)emigranti".

Operējot pacientes un pieņemot dzemdības, ārste riskē katru dienu

Daktere Lina Skutaite-Chaudhary par drosmes trūkumu patiešām nevar sūdzēties. Pirms 10 gadiem viņa pēc pašas gribas izvēlējās strādāt Apvienotajos Arābu Emirātos. Pirmajā mirklī var šķist - brīnišķīga, cienījama nodarbošanās. Taču Tuvajos Austrumos pret ginekoloģiju ir cita attieksme.

"Šajā valstī ginekoloģe akušiere ir viena no bīstamākajām profesijām. Es ļoti apzināti lietoju vārdu "bīstama". Te nav iespējamas nekādas medicīnas kļūdas. Mēs visi, ginekologi akušieri un citi ar ķirurģiju saistīti ārsti, kuri strādā šajā zemē, vienmēr sev līdzi nēsājam pasi un biļeti atpakaļceļam uz mājām. Tāpat arī neglabājam naudu savā bankas kontā," stāsta lietuviešu daktere.

Skutaite-Chaudhary atklāti atzīst - operējot pacientes, pieņemot dzemdības un veicot neskaitāmi daudz citu procedūru, viņa riskē ik dienu un zina, ka jebkurā mirklī viņas labā dzīve Emirātos var beigties. Tieši tā ir noticis ne vienam vien viņas kolēģim.

"Ja notiek jebkāda nelaime, respektīvi medicīniskas komplikācijas, pirmām kārtām tiek slēgtas robežas, tiek bloķēts bankas konts un apturēta licence - līdz brīdim, kamēr tiek noskaidrots, kas noticis. Pavisam nesen, pirms pusgada, man zvanīja kolēģe amerikāniete: "Labvakar, es zvanu no lidostas, nepaguvu atvadīties. Lidoju prom, atpakaļ nebūšu nekad. Vai tu varētu pārdot manu mašīnu," raidījumā stāsta lietuviete. Secinot, ka sākušies sarežģījumi, Linas kolēģe pat nav gaidījusi, kamēr viss tiek noskaidrots, sēdusies lidmašīnā un devusies mājās. Lietuviete atzīst: darbs patiešām ir riska pilns, un strādāt to var tikai tad, ja piekrīti šādiem nosacījumiem.

Lietuvā palika vīrs, dēli un bizness

Pirms 10 gadiem saņemtais piedāvājums strādāt Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Dubaijai lietuvietei bijis kā sena sapņa piepildījums. Tuvie Austrumi viņu vienmēr ir vilinājuši, un, uzrodoties šādai iespējai, dakterei pat nav vajadzējis domāt - piekrist vai ne. 

"Lietuvā man palika pilnīgi viss. Ne vien vīrs, bizness, mājas, 4 suņi, kaķis. Dēls mācījās 12. klasē. Saprotu, ka mammu visvairāk vajadzēja viņam," atklāta ir Lina.

Emirāti ir apsolītā zeme visu Āzijas valstu iedzīvotājiem. Cerot uz labāku dzīvi, te ierodas indieši, pakistānieši, irāņi. Lietuviešu ārste neslēpj: sākot strādāt šajā valstī, viņa piedzīvojusi kultūršoku.

"Mana motivācija bija nevis nauda, bet starptautiskā pieredze. Atbraucot pirmām kārtām saskāros ar valodas barjeru. Diezgan labi runāju angliski, bet Dubaijā ir tik multikulturāla sabiedrība, katrs runā savā "English". Un ārstam jau ir jāiedziļinās līdz niansēm - katrs pacients citādi saprot savu ķermeni un fizioloģiju," pārdomās dalās ginekoloģe.

Ne reizi vien Linai ir nācies diplomātiski iziet no situācijas, lai nesadusmotu pacientes un viņu vīrus, izdzirdot negaidītus jautājumus un absurdus lūgumus, kas ne vienmēr atbilst mūsdienu medicīnai. 

Pa dzīvoklim prestižos rajonos nopirkusi arī saviem dēliem

Pēc dažiem gadiem, kas pavadīti Abū Dabī, ginekoloģe sajutās iztukšota un vēlējās atgriezties Lietuvā.

"Aizgāju pie sava priekšnieka un teicu, ka vairs nevaru. Tolaik strādāju Abū Dabī, un šī pilsēta ļoti atšķiras no Dubaijas. Kultūra, cilvēki, pacienti. Viņš teica - labi, pagaidi, es tevi pārcelšu uz Dubaiju, varbūt tur tev būs vieglāk. Un tā arī bija, Dubaijā man tiešām ir vieglāk," raidījumam "(Ne)emigranti" saka Skutaitė-Chaudhary.

Tagad lietuviešu ārste dzīvo greznajā, debesskrāpjiem pārbagātajā Dubaijā. Pirms dažiem gadiem viņa iegādājās iespaidīgu dzīvokli prestižajā "JLT" rajonā, bet pretējā mājā nopirkusi dzīvokļus abiem saviem dēliem.

"Īre ir ļoti dārga. Labāk nopirkt īpašumu nekā maksāt īri. Šī ir grezna pilsētas daļa, taču eiropeiska. Šeit dzīvojot, jūtos ērti," viņa saka. Protams, dzīvot šajā rajonā ir īsta greznība, taču Lina retoriski pavaicā: "Es esmu ārste, kāpēc man būtu jādzīvo sliktāk?"

Ja būtu komplikācijas, ar 3 miljoniem eiro kompensācijai nepietiktu

Dubaiju mēdz dēvēt par emigrantu pilsētu - pat 85% iedzīvotāju te ir ieceļotāji no citām valstīm. Tomēr dakteres Linas pacientes pārsvarā ir vietējās, sievietes no ļoti turīgām ģimenēm. Un tieši darbs ar vietējiem te tiek uzskatīts par pašu riskantāko. 

Pieņemot šeihu sievas, mātes un meitas, Skutaitei-Chaudhary visām ir jāizrāda attiecīga uzmanība, tāpēc katrs ārstes pieskāriens ir iepriekš apdomāts.

"Ginekologs ļoti ātri var iekļūt nepatikšanās. Man pazīstama ārste zviedriete šajā valstī bija nostrādājusi 17 gadus. Jaundzimušais nomira, tāpēc viņai tika piespriests maksāt 5 miljonus dolāru. Daļu samaksāja slimnīca, daļu sedza apdrošināšana, bet viņai vēl bija jāsamaksā apmēram 2 miljoni par nodarīto kaitējumu. Mana licence pašlaik ir apdrošināta par 3 miljoniem, taču ar to nepietiek, ja notiek nelaime," viņa stāsta.

Kāpēc es visu šo daru - šo jautājumu ginekoloģe un viņas kolēģes sev uzdod regulāri. Taču motivācija katram ir cita. Bet arī otra, daudz patīkamāka puse - ne vienā valstī ārsti nesaņem tik daudz uzmanības un cieņas kā Emirātos. Un arī mediķu algas ir motivējošas. 

"Ārsta sociālais statuss ir ļoti augsts. Ja eju kārtot kādas lietas, piemēram, auto vai citus dokumentus, jebkurā valsts iestādē stādos priekšā kā "daktere Lina". Ārsts ir cienījams cilvēks," viņa saka.

Neprecējusies grūtniece tiek uzskatīta par noziedznieci

Ginekoloģei vajadzējis pierast pie vēl kādas lietas. Tā ir arābu vīriešu dominance visos iespējamos jautājumos. Pat, ejot pie ginekologa, sievieti pavada un pieskata ģimenes vīrieši.

"Viņš zina, kas viņai par problēmu, rūpējas un piedalās vispārējā ārstēšanā, apspriež operācijas plānu. Vēl jāuzsver, ka par mātēm rūpējas viņu pieaugušie dēli. Sieviete gados nāk pie ginekologa kopā ar savu dēlu. Vai arī - pusaudze meitene, kurai ir tīņu problēmas, nāk pie ārsta ar tēti, un tētis visu zina," saka Skutaite-Chaudhary.

Ginekoloģe brīdina visas eiropietes, kuras kā tūristes dodas uz Emirātiem vai apmetas tur uz dzīvi - grūtniecībai ir savi likumi, un, tos pārkāpjot, sieviete var nokļūt cietumā. Piemēram, ja pāris nav precējies, par grūtniecību ārpus laulības nav pat ko runāt.

"Atnāk pacientes, un tām ar zīmēm rādu, ka nedrīkst. Mēdz būt, ka nāk pēc palīdzības. Atvainojos, ka neko nevaru līdzēt. Es varu pateikt, ka jā - tu esi stāvoklī, un ar pirmo lidmašīnu lido mājās," saka ginekoloģe. Abū Dabī neprecēta grūtniece tiek uzskatīta par noziedznieci, un ārstiem uzreiz ir jāzvana policijai.

Izvarotām sievietēm šajā valstī pienākas sods, nevis līdzjūtība

Visrūgtākā pieredze lietuviešu ārstei bijusi pašā sākumā, kad viņa tikko ieradusies Emirātos. Vēl nezinādama šīs valsts stingros likumus, viņa nonāca situācijā, kad pacientei palīdzēt vairs neko nevarēja.

"Vēlu vakarā, manas dežūras laikā, ieradās grūtniece, kurai bija spēcīga asiņošana. Pirmā doma visiem bija - vajag pirmo palīdzību. Nespēju pat attapties, kad gaitenī jau redzēju policiju. Pirmo reizi ar to saskāros un biju nikna - esmu ārste, un mans uzdevums ir palīdzēt cilvēkiem," stāsta lietuviete.

Policiste ļāvusi veikt nepieciešamās procedūras un paciente varējusi palikt slimnīcā pa nakti, bet jau nākamajā dienā viņa tika aizvesta uz cietumu. Pēc Linas teiktā, paciente bija amerikāniete, mēģināja zvanīt advokātiem uz ASV, bet viņai tika pateikts - jums ir jāievēro šīs valsts likumi. "Viņa nebija tūriste, viņa te dzīvoja un strādāja. Ja tev ir apdrošināšana, tātad būtu jāzina," saka lietuviešu ārste. 

Taču visvairāk Rietumu pasauli pārsteidz fakts, ka pat par noziegumu upuriem kļuvušās sievietes saņem nevis līdzjūtību, bet sodu.

"Jaunas meitenes aiziet uz restorānu, piedzeras. Viss beidzas ar izvarošanu, un sievietes par to nokļūst cietumā. Tā patiešām notiek. Loģikas te nav. Notiek tiesa, un viss tiek tā pasniegts, ka izskatās, ka viņa to vīrieti ir izvarojusi," stāsta ginekoloģe un neslēpj: neprecētas izvarotas sievietes neviens šajā valstī neaizstāvēs. Pēc viņas teiktā, labāk pēc iespējas ātrāk braukt prom un klusēt.

Pilnu raidījumu (lietuviešu valodā) var noskatīties šeit: