foto: Jānis Deinats
Baiba Kranāte piekopj kvantu dziedniecību
Baiba Kranāte: “Esmu no visas sirds jogini – sieviete, kas dzīvo saiknē ar pasauli, kas mācās, sajūt un saskata, kas dzīvo sinerģijā.”
Cita pasaule
2018. gada 8. decembris, 07:23

Baiba Kranāte piekopj kvantu dziedniecību

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Baiba Kranāte, ko atceramies kā televīzijas dīvu un arī aktrisi, jau pārdesmit gadu sev dzīvē radusi vietu jogai, kursiem, semināriem, sarunām un brīnumainiem satikšanās stāstiem.

Intervijā žurnālam "Ko Ārsti Tev Nestāsta" viņa atklāj: “To, ko es tagad daru, varētu saukt skaisti un nopietni – par kvantu dziedniecību. Tā apvieno dažādas metodes un uztver katru cilvēku kā unikālu.”

Fiziķi skaidro, ka kvants (latīņu: quantum – daudzums) ir mazākā enerģija, ko var atdot vai pieņemt fizikāla sistēma. Elektromagnētisko viļņu kvants ir fotons. Kvanta jēdzienu pirmais izvirzīja vācu fiziķis Makss Planks 1900. gadā. Pēdējos gados dziedniekiem īpaši tīk savos piedāvājumos iepīt zinātniskus, daudziem grūti izprotamus jēdzienus.
Interesanti, ka arī Latvija dod pasaulei savu kvantu ieguldījumu – ne dziedniecībā, bet zinātnē. Proti, pirms desmit gadiem izveidotais Latvijas Universitātes Kvantu datorzinātnes centrs kļuvis par nopietnu dalībnieku, lai uzbūvētu kvantu datoru.
“Ar to pasaulē uzdrošinās nodarboties maz cilvēku – tikai daži simti. Esam viens no trim galvenajiem centriem Eiropā, pārējie divi ir Parīzē un Amsterdamā,” intervijā Ir paudis datorzinātnieks Andris Ambainis. Ja izdosies radīt kvantu datoru, tā skaitļošanas jauda būs neredzēti liela, ļaujot, piemēram, modelēt ļoti sarežģītas fizikālas norises un ķīmiskas reakcijas.

Pilnu interviju ar Kranāti lasi žurnālā "Ko Ārsti Tev Nestāsta", kas nopērkams kioskos!