Ēdam visu, kas izaug augustā!
2009. gada 28. jūlijs, 12:36

Ēdam visu, kas izaug augustā!

Jauns.lv

Augustā badošanos un atslodzes dienas aizmirstam! Bagātīgi ēdot visu, kas ienākas dobēs un dārzos, mēs savam organismam darīsim tikai labu.

“Latvijā veģetācijas periods ir tikai īsu brīdi – ja pievelk aiz matu galiem, sanāk no maija vidus līdz septembra beigām,” atgādina diētas ārsts Atis Tupiņš, uzsverot, ka tieši augusts ir laiks, kad tā – pa īstam –var saēsties ogas, augļus, zaļumus un dārzeņus no dobes. Tāpēc augustā ir labāk domāt nevis par diētām, bet gan par unikālo iespēju pilnām mutēm ēst upenes, jāņogas, avenes, plūmes, vasaras ābolus, lokus, sēnes, seleriju, dilles, kinzu... Pārējā laikā diemžēl esam atkarīgi no “uzkrājumiem” – saldētām ogām un Latvijā ievestiem augļiem.

•    Ko darīt, ja ogas neēdas? Ir taču tā, ka nereti no pārmērīgas ogu ēšanas kļūst jutīgi zobi un apšķebinās dūša! Tad var ogas kopā ar banānu sablendēt – sanāk atsvaidzinošs padzēriens. Vēl variants – gatavot ogu zupu. Tieši tādu pašu kā vasaras sākumā – no zemenēm. To var ēst kopā ar pikucīti saldējuma vai biezpienu. Kad nav pašiem sava dārza, vienīgais veids, kā tikt pie ogām, ir tās pirkt tirgū. Bet dažkārt, kamēr ogas atved mājās, tās jau zaudējušas savu pievilcību, jo pa ceļam ir saspiedušās un sasulojušās. Mājās skaties uz tām un domā – kā es tagad tādas ēdīšu? Bet nav ko daudz domāt – maisiņa saturu vienkārši ieber blenderī un iznākumu izstreb gardu muti!

•  

 Ja svaigas ogas apnikušas, vāri biezo ķīseli!

Termiskā apstrāde gan mazliet mazina ogu vērtību, bet ne jau tādā mērā, ka ogas ķīselī kļūst pilnīgi bezvērtīgas. Ķīseli vislabāk saldināt, pievienojot tam žāvētus augļus – rozīnes un aprikozes.

•    Ja āboli uzpūš vēderu. Var, protams, tos mizot, bet var ielikt arī cepeškrāsnī un savā sulā sacept. Pa virsu uzrasināt cukuru vai pārliet mazliet medu, piedzert krūzi rūgušpiena vai paniņas.

•  

 Neaizmirsti arī plūmes!

Augustā tās var nopirkt lētāk un daudz. Ne velti ir pantiņš – ēd ābolus un plūmes, lai labi tīrās zarnu trakts! Tu taču vēlies, lai aktivizējas tava zarnu darbība un atjaunojas mikroflora? Nereti mēs ēdam ogas un augļus, jo ceram uzkrāt vitamīnus ziemai. Taču nevajag piemirst arī tos labos darbus, ko mikroelementi sniedz kapilāriem un asinsvadu mikrocirkulācijai.

•    Bagātīgi ēd pašmāju gurķus un tomātus. Tos vienmēr kā piedevu var dāsni sagriezt uz šķīvja vai kopā ar papriku pievienot, sautējot gaļu. Var gatavot tradicionālos salātus, aizdaram izmantojot eļļu vai pagatavojot mērci no biolakto un divām karotēm krējuma. Bieži šī mērce izskatās treknāka nekā ir patiesībā.

    Loki, kinza, selerijs, pētersīlis, dilles...

Neaizmirsti arī šos zaļumus! Tagad pietiek apēst trīs lokus, un jau mute deg, kamēr ziemā mēs varam notiesāt veselu bunti un pat nesajust loku spēcīgo garšu. Puravi gan lai paliek ziemai.

•    Mežā sēnes aug griezdamās! Gaileņu laiks augustā jau garām, bet ir apšu kungi un bekas. Ja kāds iedomājies, ka sēnes ir smaga barība, tad tas ir tikai tāpēc, ka šīs meža veltes tiek gatavotas pārāk treknā mērcē. Tāpēc rīkojies gudri – sagrieztas sēnes saliec pannā, pa virsu liec 3 ēdamkarotes skāba krējuma un tikpat piena, sīpolus, ķiplokus, dilles, piparus, tam visam virsū vāku, ļaujot sēnēm vārīties savā sulā. Klāt var ēst jaunos kartupeļus, ziedkāpostus vai salātus no gurķiem un tomātiem. Ja vien, protams, sēnes garšo.

kasjauns.lv/Foto: Bulls Press