7 vēstules Rīgai
2009. gada 13. augusts, 09:31

7 vēstules Rīgai

Jauns.lv

Jau nākamo sestdien, 22. augustā, svinēsim Rīgas svētkus. Vērmanes parkā atdzīvosies laiks un noskaņa, kad Rīgā tika dibinātas pirmās nacionālās nozīmes kultūras iestādes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izklaides un kultūrizglītojošā programma “7 vēstules Rīgai” iepazīstinās rīdziniekus un viesus ar valsts nacionālās nozīmes institūciju un prestižākā Rīgas parka tapšanas laiku, aicinot Vērmanes dārzā rīdziniekus ierasties svētkos pagājušā gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu tērpos, lai piedalītos 20 dažādos kultūras un mākslas atklājumu ceļojumos. Vērmanes dārza pastaigā un Kinofotofonodokumentu arhīva kadros pretī nāks Rainis, Aspazija, Jāzeps Vītols, Jūlija Skaidrīte, Edvarts Virza, izdevēji Benjamiņi un citas kultūrvēsturiskas personības. Nacionālā opera aicinās uz “Putnu operas” brīvdabas izrādēm. Solisti: Viesturs Jansons, Evita Raituma, Dace Volfarte, Juris Ādamsons un Kristīne Zadovska. Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks rosinās svētku viesus lasīt grāmatas Brīvdabas  bibliotēkā, apmeklēt Grāmatu aptieku, Grāmatu maiņas punktu, kā arī bibliotēkas brīvdabas izstādi “Pasta romāns”. Grāmatizdevēju ģilde svētkos aicinās uz Grāmatu ielu, kur grāmatas varēs iegādāties par vienu latu. Mūzikas akadēmijas pedagogi un studenti rektora Arta Sīmaņa vadībā parka centrā uz Zelta skatuves un akadēmijas telpās muzicēs visas dienas garumā. Mākslas akadēmija piedāvās līdzdarboties Mazajā Monmartrā un Modes darbnīcā. Šaha federācija rīkos Mihaila Tāla turnīru. Latvijas Universitāte ienāks parkā ar Taureņa sapni, ar koru kultūru, mediķu, filologu, ķīmiķu un vēsturnieku priekšnesumiem. Valsts vēstures arhīvs prezentēs rīdzinieku portretus un dokumentus 20. gadsimta pirmās puses vēsturiskajās liecībās. Parkā strādās brīvdabas tējnīca. Kinoekrāns koku paēnā atkal ievedīs Cepļa varenības pasaulē un “Pie bagātās kundzes”. Parkā būs skatāmi scenogrāfu Ilmāra Blumberga, Aigara Ozoliņa un Andra Freiberga teātra dekorāciju fragmenti, prezentējot Nacionālo teātri un Nacionālo operu. Fotosalons aicinās iemūžināt svētku mirkļus “Repetition Generale” teātra kostīmos,. Pie Pasta meistara varēsim rakstīt vēstules Rīgai, saņemt svētku programmu “Jaunākās Ziņas” un ieskatīties nākotnē Finka orākulā. Parka estrādē “Tangostudio” ļaus ikvienam iejusties dejas valdzinošajā burvībā, kas rīdziniekus apbūra pirms gadsimta. Danču meistari būs aktieri Dainis Gaidelis un Jānis Reinis. Tur skanēs divdesmito un trīsdesmito gadu tango un valši Priednieka Kavarras, Tāļa Matīsa un Marisa Vētras balss ierakstos, kā arī pūtēju kvarteta BEL AMI izpildījumā.

Pulksten 21.00 parka estrādē programmu noslēgs dziesmas no Nacionālā teātra izrādēm kopā ar Ditu Lūriņu, Mārtiņu Eglienu un citiem māksliniekiem.

Sīkāka informācija

http://www.7vestulesrigai.lu.lv

kasjauns.lv