Mūžīgais jautājums – kura ir labākā kontracepcijas metode?
2011. gada 30. martā, 12:24

Mūžīgais jautājums - kura ir labākā kontracepcijas metode?

Jauns.lv

Zigmunds Freids teicis, ka viena no lielākajām cilvēces uzvarām būtu iespēja padarīt bērnu radīšanu par pārdomātu un plānotu rīcību, neatkarīgu no seksuālo vēlmju apmierināšanas. Šodien tāda iespēja ir.

Mūžīgais jautājums – kura ir labākā kontracepcijas...

Lielākā daļa sieviešu pārtraukto dzimumaktu uzskata par vienu no nedrošākajām pretapaugļošanās metodēm, tomēr gluži aina paveras, kad sievietes atbild, kuru kontracepcijas metodi tad izvēlas pašas. Izrādās, 26% aptaujāto sieviešu, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības, lieto tieši pārtraukto dzimumaktu. Žurnāls „Marta” aplūko kontracepciju skaitļos.

4 fakti no kontracepcijas vēstures

Jau senajā Ēģiptē sievietes makstī ievadīja dažādas vielas, lai izsargātos no grūtniecības. Līdz mūsu dienām saglabājušās ziņas par krokodilu ekskrementiem, kas sārmainās vides dēļ spermatozoīdus padarīja mazāk kustīgus. Plaši pielietota metode, kas pieminēta arī Bībelē, bija pārtrauktais dzimumakts. Taču tūkstošiem gadu sena vēsture ir arī prezervatīvam. Senajā Ēģiptē tos gatavoja no lina un audekla. Vēlāk, 17.gadsimtā, Anglijas karalim Čārlzam II piegādāja prezervatīvus, kas bija izgatavoti no dzīvnieku zarnām. Tikai 1844. gadā sākās prezervatīvu ražošana no vulkanizētas gumijas. Savukārt 20.gadsimta 60. gados sākās hormonālās kontracepcijas ēra. Tolaik tabletēs bija desmit reižu lielāks hormonu līmenis nekā mūsdienu pretapaugļošanās tabletēs.

98% sieviešu informētas

kādas kontracepcijas iespējas ir pieejamas mūsdienās. Par drošākajām viņas uzskata prezervatīvu (gandrīz 89%), hormonālās tabletes (79%) un intrauterīno spirāli (64%). Cita aina gan parādījās, kad sievietes atklāja, kādu kontracepcijas metodi viņas izvēlas. „Ļoti bieži, jautājot, kā pāris izsargājas no nevēlamas grūtniecības, dzirdu, ka tas ir pārtrauktais dzimumakts (izvēlas 26% aptaujāto sieviešu), kaut pašas sievietes to atzīst par nedrošu,” stāsta Veselības centra Pļavnieki ginekoloģe Larisa Antonova. Hormonālās tabletes izvēlas 26%, savukārt prezervatīvu – gandrīz 59% aptaujāto.

99,9 - 100%

Droša ir hormonālā kontracepcija. Tablešu sastāvā esošie hormoni neļauj sievietes hormonu līmenim sasniegt slieksni, kad notiek ovulācija jeb olnīcas folikulu plīšana.

Hormonālas kontracepcijas metožu veidi:

Orālā (tabletes). Lietojot atbilstoši instrukcijām ir pilnīgi droša metode (99.9%)

Injekcijas.

Tiek veiktas ik pēc 3 mēnešiem (drošība 99%)

Transdermālais plāksteris. Vienu plāksteri līmē uz nedēļu, 3 nedēļas pēc kārtas, kam seko nedēļu ilga pauze (drošība 99%).

Vaginālais riņķis.

To ievieto makstī uz 3 nedēļām, kam seko nedēļu ilga pauze (drošība 99%).

Avārijas kontracepcija. Lieto tikai īpašos gadījumos, piemēram, kad plīsis prezervatīvs (drošība 85%).

Hormonāla spirāle.

To ievieto dzemdē uz pieciem gadiem (drošība 99%)

98%

droša arī vecā un pārbaudītā barjeras metode, izmantojot prezervatīvu. Tā joprojām ir arī vienīgā metode, kas pasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām. Nereti tā ir vispiemērotākā sievietēm, kam kontrindicētas citas metodes.

97%

Metāla spirāle kontraceptīvo efektu nodrošina, kavējot spermatozoīdu kustību uz olvadiem, ietekmējot olšūnas kustību. Joprojām sievietes šo metodi izmanto diezgan plaši.

74%

Svecītes, krēmi, gēli ar spermicīdiem aktīvi iedarbojas uz spermatozoīdu membrānu, to sagraujot. Tie jāievada makstī pirms dzimumakta, līdz ar to pāris bieži nevar ļauties impulsīvam seksam. Šai metodei ir arī nepatīkamas blakus parādības, kā alerģiskas reakcijas, dzimumorgānu kairinājums, turklāt šī metode nav uzskatāma par drošu.

65-75%

gadījumos no grūtniecības pasargā kalendārā metode un pārtrauktais dzimumakts. Tomēr tās  ir nedrošākās kontracepcijas metodes. Spermatozoīds var būt dzīvotspējīgs arī pāris diennaktis, un olšūnu var paspēt apaugļot arī vēlāk – kad sākušās auglīgās dienas. Arī pārtrauktais dzimumakts nav uzskatāms par nopietnu kontracepcijas metodi, jo dzimumakta laikā vēl pirms ejakulācijas vīrietim var noplūst pāris pilieni sēklas, kuros ir miljoniem spermatozoīdu.

Konsultēja veselības centra Pļavnieki ginekoloģe Larisa Antonova

Ieva Konstante / Foto: Shutterstock