Ledus gabaliņi: labā šoka terapija tavai ādai
2011. gada 24. augusts, 14:30

Ledus gabaliņi: labā šoka terapija tavai ādai

Jauns.lv

Saldētavā ieslēptajam ledum ir jauns darbiņš. Turpmāk tam ne tikai jāslīkst saldos kokteiļos, bet arī jācīnās par tavas ādas jaunību. Ko un kā darīt, iesaka kosmētiķe Violeta Kalniņa.

Sasaldētais terapeits

Ledus procedūras ir lētas un efektīvas. Zināmā mērā tās līdzinās miniatūrai fizkultūrai, kuras laikā nodarbini nevis muskuļus, bet gan asinsriti un limfu. To normāla darbība nodrošina ādas šūnas ar barības vielām, palīdz no tām izvadīt organismā sakrājušos netīrumus un palielina ādas elastību, tonusu un pat imunitāti. Tātad ledus procedūras paildzina tavas ādas jaunību. Vienīgais nosacījums: rezultāts būs noturīgāks, ja ar ledu izmantosi katru dienu un tieši no rīta, jo, asinsritei paātrinoties, organismam ir vieglāk pamosties.

Procedūru noslēpums, protams, slēpjas aukstumā. Tas sašaurina asinsvadus un ir pamatīgs šoks slinkajai limfai (uz sejas to redzi kā tūsku). Ja cīnies ar zilajiem lokiem, arī tad tev ledus palīdzēs. Paātrinātā asinsrite aiztransportēs ādas iekrāsotāju – hormonu, kas organismā pārvadā dzelzi un rada vizuālu defektu. Tikpat labu rezultātu iegūs arī ar akni slimojošās. Ledus ietekmē labāk sāk darboties tauku dziedzeri, bet uzlabotā šūnu vielmaiņa atbrīvo zemādas slāņus no strutainajiem sastrēgumiem.

Kā pareizi masēties

Ūdeni liec saldētavā jau iepriekšējā vakarā, lai pamatīgi sasalst. Labāk saldē to nedaudz lielākos gabalos, nekā iespējams klasiskajā ledus traukā. Tad ledus gabaliņš tik ātri neizkusīs, un tu varēsi vieglāk un ilgāk izmantot auksto terapeitu. Bet ne ilgāk par piecām minūtēm! Aukstuma jeb krioterapija arī tik īsā laikā pamatīgi nokausēs ādas šūnas.

Vispirms attīri ādu. Pēc tam no ledusskapja izņem aukstās masāžas inventāru (no trauka to ātrāk izdabūsi, ja tā dibenu paliksi zem karsta ūdens) un sāc masāžu. Masē ādu pa sejas masāžas līnijām. Kā tās atrast? Domās pārdali seju uz pusēm un no zoda līnijas virzienā uz ausi augšupvērstām kustībām brauki ledu. Kad esi tikusi līdz pierei, kustības veic atpakaļgaitā. Un tā vairākas reizes. Vai arī otrs masāžas variants – pa sejas masāžas līnijām virzies punktveidīgi.

Ledus masāžas noderēs kuperozai ādai, jo procedūras laikā aktīvi vingro asinsvadi un palielinās to elastība (ārstniecisks process gan nenotiek). Bet jutīgas un sausas ādas īpašniecēm ledus labāk jāietin marles gabaliņā. Tad aukstums būs saudzējošāks. Savukārt, ja ledus terapija ar laiku kļūst tava rīta cēliena būtiska sastāvdaļa – slodzi palielini. Pirms masāžas ādu nomazgā karstā ūdenī, bet pēc tam sāc auksto masāžu (šis paņēmiens derēs tikai rūdītajām).

Palielini efektivitāti

Pašas organizētā krioterapija būs divtik efektīva, ja parastā ūdens vietā saldēsi skaistumkopšanā izmantojamās dabas veltes.

Sausai un jutīgai ādai – sasaldētas sūkalas un saldais krējums. Pēc masāžas gan seju noskalo.

Taukainai (arī iekaisušai) sejai

– ledus gabaliņi no kliņģerīšu uzlējuma, blendētas ceļmallapas vai rudzupuķes. Tām piemīt ādu dezinficējošas īpašības.

Balinošu efektu iegūsi, ja saldēsi smalki sagrieztu citronu vai blendētas (var arī vienkārši ar dakšu samīcītas) dzērvenes, ābolus, pētersīļus, upenes.

Ādu nomierināsi

ar sasaldētu kumelīšu, lavandas vai piparmētru novārījumu.

Tonizēsi ar ledū sasaldētu zaļo, matē vai melno tēju. Pēc šādas masāžas ierasto toniku vari arī neizmantot. Kad āda nožūst, klāj uz tās dienas mitrinošo krēmu.

Konsultēja Violeta Kalniņa, Estētiskās dermatoloģijas klīnikas kosmētiķe.

Žurnāls „Marta”/  Foto: Rojs Maizītis