Pētījums: šokolādes kūka brokastīs palīdz notievēt
Šokolādes kūkas gabaliņa notiesāšana brokastīs var palīdzēt notievēt, atklājuši izraēliešu zinātnieki. Cilvēki, kam brokastīs nav saldēdiena, pieņemas svarā par vidēji desmit kilogramiem, savukārt šokolādes kūkas ēdāji zaudē liekos kilogramus.
Cepumu vai šokolādes iekļaušana brokastu maltītē palīdz novērst kāri pēc saldumiem vēlāk dienas laikā, secināts Telavivas universitātē veiktā pētījumā.
Pētījumā piedalījās 193 personas ar aptaukošanos, kuriem nav cukura diabēta. Pētījuma dalībnieki sadalīti divās grupās - vienai grupai piemērota diēta ar zemu ogļhidrātu saturu, brokastīs iekļaujot 300 kilokaloriju porciju, bet otrai grupai daudzveidīgs uzturs ar 600 kilokaloriju lielu brokastu maltīti, kurā ietilpa arī šokolādes kūkas gabaliņš.
32 nedēļas ilgā eksperimenta vidū abās grupās pētījuma dalībnieki bija zaudējuši vidēji 15 kilogramus uz cilvēku. Taču pētījuma otrajā daļā tās grupas locekļi, kuriem brokastīs nebija saldēdiena, pieņēmās svarā par vidēji desmit kilogramiem uz cilvēku, savukārt šokolādes kūkas ēdāji turpināja notievēt, katrs zaudējot vidēji septiņus kilogramus.
Kaut arī kopējais dienā uzņemto kaloriju skaits abām grupām bija vienāds - vīriešiem 1600 kilokalorijas un sievietēm 1400 kilokalorijas, tās grupas dalībnieki, kuri lietoja uzturu ar zemu ogļhidrātu saturu, bija neapmierinātāki ar diētu un nejuta sātu.
Viņu tieksme pēc saldumiem un ogļhidrātiem bija daudz lielāka un galu galā viņi sāka krāpties savā diētas plānā.
Savukārt tā grupa, kas brokastīs apēda lielāku porciju, iekļaujot tajā arī saldēdienu, neizjuta tieksmi pēc saldumiem vēlāk dienas laikā, norādīja pētījuma autors.
Pētījuma vadītāja profesore Daniela Jakuboviča piebilda, ka mēģinājums pilnībā izvairīties no saldumiem ilgtermiņā var radīt psiholoģisku atkarību no tiem.
Pētnieku komanda vēlējās noskaidrot, vai ēdienreizes laiks un maltītes sastāvs ilgtermiņā un īstermiņā ietekmē svara zaudēšanu, vai arī viss ir atkarīgs tikai no vienkāršas kaloriju skaitīšanas.
Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir pēc sākotnējās diētas saglabāt samazināto svaru ilgtermiņā, norādīja Jakuboviča.
Stingras diētas, kas aizliedz saldēdienu un ogļhidrātus, sākotnēji ir efektīvas, bet diētas ievērotājs nereti ātri pārkāpj stingros noteikumus, ilgojoties pēc saldumiem, un zaudētais svars ātri vien atgriežas, nereti ar uzviju.
Jakubovičas vadītā pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka saldumu ierobežošana ir efektīvāka, nekā pilnīga to aizliegšana.