Agnese Zeltiņa: par kafiju, itāļiem un Itāliju
2012. gada 20. maijā, 08:11

Agnese Zeltiņa: par kafiju, itāļiem un Itāliju

Jauns.lv

“Personīgi man Itālijā līdz šim nav izdevies satikt nevienu veģetārieti un nevienu pašu itāli, kas nedzertu kafiju,” savus iespaidus, dzīvojot Itālijā, atklāj aktrise Agnese Zeltiņa. Itālija ir slavena ar to, ka ir otra lielākā kafijas patērētājvalsts pasaulē.

Agnese Zeltiņa: par kafiju, itāļiem un Itāliju...
Aktrise Agnese Zeltiņa.
Aktrise Agnese Zeltiņa.

Espresso, macchiato, d’orzo, lungo con cacao, lungo corretto, schiumato, shakerato con bayles, doppio lungo, doppio ristretto, irish coffee, in crema, ice caffe, Americano, imperiale, con ciocolato, bicerin, alla parigina, ristretto corretto, del marinaio, all’anice, dek macchiato, orto, miele e canella…

Šie un vēl daudzi citi nosaukumi man bija jāatšifrē zemē, kur šis melnais dzēriens, tāpat kā futbols un pasta, ir īsta reliģija.

Itālija ir slavena ar to, ka ir otra lielākā kafijas patērētājvalsts pasaulē. Valstij ar 60 miljoniem iedzīvotāju tas ir samērā neticami, vai ne?

Personīgi man Itālijā līdz šim nav izdevies satikt nevienu veģetārieti un nevienu pašu itāli, kas nedzertu kafiju. Papētot šo parādību tuvāk, sapratu: itāļiem kafijas dzeršana nav tikai ikdienas vajadzība, bet arī kultūra un rituāls, kas pārmantoti no paaudzes paaudzē.

Laba kafija ir labs dienas sākums. Un otrādi. Jūs nekad neredzēsiet itāli, kas ar milzu krūzi kafijas rokā (kā tas notiek, piemēram, Ņujorkā) diebtu uz darbu un vēl runātu pa telefonu. Itālis ienāk bārā, apstājas pie letes, pasūta savu tasi kafijas (tās cena bāros parasti ir 1 eiro) un vienā rāvienā to mierīgi izdzer. Tas gan nav grūti, jo kafijas izmērs man sākumā raisīja tikai un vienīgi neizpratni. Teicu saviem draugiem: „Šie divi malciņi taču ir joks! Man vajag garu kafiju, lai to kārtīgi un ilgi izbaudītu!”Tad nu vienīgā garā opcija ir caffe americano, kas ir tas pats espresso, tikai lielā krūzē un papildus – otra krūzīte ar verdošu ūdeni.

Es pati, jāatzīst, neesmu liela kafijas dzērāja, jo mans pamatdzēriens enerģijai un palīgs zemā spiediena stabilizēšanai jau 10 gadus ir mate tēja. Starp citu, tēju itāļi nedzer gandrīz nemaz un uz manu “ķirbi” un kalebasu, kad baudu savu mate, skatās ar milzīgām aizdomām un neuzticību.

Ir viena lieta, ko tūristi parasti neievēro, kad viesojas Itālijā. Pēc pulksten 12 dienā nekad nepasūtiet capuccino vai caffe latte! Tas ir slikts stils. Paši itāļi tā nekad, nekad nedara. To man aizrādīja viens no maniem itāļu draugiem pirms vairākiem gadiem, kad pēc pusdienām vēlējos pasūtīt tasi kapučīno. Kad jautāju, kāpēc to nedrīkstu darīt, saņēmu atbildi, ka kafija, kas sajaukta ar pienu vai krējumu, pēc maltītes nav laba kuņģim. Itāļi kapučīno uzskata par piena ēdienu un pasūta tikai brokastīs. Dienas laikā un pēc vakariņām tiek dzerts tikai un vienīgi espresso. 80% itāļu pēc pulksten 23  izvēlas parasto vai bezkofeīna espresso un tikai 20% pēc vakariņu deserta un liķiera glāzītes gremošanas uzlabošanai pasūta caffe d’orzo vai ko citu.

Kā viņi pēc tam aizmieg? Domāju, atbilde uz šo jautājumu vēl tikai atrodas izpētes stadijā.

Agnese Zeltiņa / Foto no personiskā arhīva (Kirils Aders)