Salāti - nopietnai ēdienreizei, ne paknakstīties. Receptes
Visāda veida zaļās salātlapas ir ļoti pateicīgs produkts, ko pasniegt brokastīs, pusdienās un vakariņās. Galvenais – izvēlēties piemērotas piedevas. Garšas ziņā zaļie salāti sader ar zivi, vistas fileju, vārītu olu, marinētiem vai ceptiem šampinjoniem, kraukšķīgām bekona šķēlītēm.
Salātus var gatavot no jebkurām zaļajām salātlapām, sākot no parastajiem galviņsalātiem, turpinot ar aizvien populārākajiem ledussalātiem, veselu virkni krāsaino salātu, ieskaitot cigoriņus, un beidzot ar rukolu, kas iemieso gan zaļumu, gan garšaugu. Garšas ziņā zaļie salāti sader ar kūpinātu vai svaigi sālītu zivi, ceptu vai kūpinātu vistas fileju, vārītu olu, marinētiem vai viegli apceptiem šampinjoniem, kraukšķīgām bekona šķēlītēm, turklāt visi šie papildinājumi salātus padara ne vien bagātīgākus un gardākus, bet no vienkāršas uzkodas ieceļ nopietna ēdiena statusā.
Ledussalāti ar kazas sieru un plūmēm
Ja gribi salātus pasniegt kā atsevišķu ēdienu brokastīs vai vakariņās, pievieno tiem arī kraukšķīgas bekona šķēlītes. Siers ar izteiktu raksturu (šajā receptē – kazas siers) un bekons viens otru labi papildina un padara salātus par nopietnu uzkodu. Savukārt žāvētas plūmes, mērcētas šerijā vai portvīnā, iegūst pilnīgāku un sulīgāku garšu un jebkuriem zaļajiem salātiem piešķir aromātu un sātu.
4 personām
1 ledussalātu galviņa
200 g stingra kazas siera
120 g žāvētu plūmju bez kauliņiem
160 g mazo tomātiņu
5 ēdamkarotes šerija
2 ēdamkarotes saldā krējuma
1 ēdamkarote šķidra medus
1 – 2 ēdamkarotes šerija etiķa (nopērkams lielveikalos)
3 ēdamkarotes olīveļļas
100 g kūpināta bekona šķēlītes
Sāls
Plūmes aplej ar trim ēdamkarotēm šerija un atstāj, lai pusstundu ievelkas. Tikmēr ledussalātu lapas saplucini un kazas sieru sagriez mazos gabaliņos. Mazākos tomātiņus atstāj veselus, lielākos pārgriez uz pusēm.
Bekona šķēlītes liec sakarsētā pannā bez taukvielām un apcep kraukšķīgas.
Krējumu samaisi ar šeriju, medu un etiķi, sāli un pipariem un pēc tam iekul eļļu.
Salātus, tomātus, sieru un bekonu uzmanīgi samaisi un kārto lielā šķīvī. Pārlej ar mērci un liec virsū šerijā mērcētās plūmes.
Jebkurus salātus var padarīt sātīgākus ar atbilstošu mērci. Šajā receptē par mērces pamatproduktu kalpo saulē kaltēti tomāti, kas marinēti eļļā. Savukārt šampinjoni būs garšīgāki, ja tos pirms pievienošanas salātiem strauji apcepsi sviestā vai margarīnā. Tie garšas ziņā labi papildina gan ceptu vistu, gan rukolu.
Gatavošanas laiks – 30 minūtes
Vajadzīgs:
800 g vistas filejas
3 ēdamkarotes margarīna
160 g svaigu šampinjonu
180 g mazo tomātiņu
120 g rukolas
50 g mazu salātlapiņu pēc izvēles
1 svaiga sarkanā čili pāksts
50 g kaltētu tomātu eļļā
1 ēdamkarote pētersīļu lapiņu
2 ēdamkarotes citronu sulas
100 ml dārzeņu buljona
1 ēdamkarote olīveļļas
Svaigi malti melnie pipari
Sāls
Pagatavo mērci: čili pākstij iztīri sēklas, bet mīkstumu smalki sagriez. Kaltētos tomātus notecini un sagriez mazos gabaliņos. Sablendē kaltētos tomātus, čili, pētersīļus, citronu sulu un buljonu. Pievieno sāli un piparus. Ja vajag, pievieno olīveļļu.
Noskalotu un nosusinātu vistas fileju sagriez plānās šķēlītēs. Šampinjonus notīri un arī sagriez plānās šķēlītēs. Mazākos tomātiņus atstāj veselus, lielākos pārgriez uz pusēm.
Pannā sakarsē divas ēdamkarotes margarīna, ieliec vistas šķēlītes un maisot apcep zeltaini brūnas. Pārkaisi ar sāli un pipariem. Izņem no pannas un atdzesē.
Pannā sakarsē atlikušo margarīnu un viegli apcep šampinjonus.
Lielā bļodā vai šķīvī samaisi rukolu, salātlapiņas, tomātus, vistas gabaliņus un šampinjonu šķēlītes. Apslaki ar mērci.
Lieliska zaļo salātu piedeva ir vārītas olas kombinācijā ar zivi – šajā receptē ar šprotēm eļļā, bet to vietā tikpat veiksmīgi var izmantot arī sardīnes. Salātu gatavošanā labs palīgs ir konservētas pupiņas, piemēram, mazās pupiņas tomātu mērcē.
4 personām
200 g dažādu salātlapu
2 cieti vārītas olas
100 g šprotu
1 bundžiņa mazo konservēto pupiņu tomātu mērcē (~400 g)
1 sarkanais sīpols
100 g mazo tomātiņu
5 ēdamkarotes jogurta bez piedevām
2 ēdamkarotes majonēzes
2 tējkarotes pikantu sinepju
½ tējkarotes cukura
Sāls
Sīpolu nomizo, pārgriez uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs. Olas nolobi un sagriez daiviņās. Lielākos tomātiņus atstāj veselus, bet mazākos pārgriez uz pusēm. Šprotēm notecini eļļu.
Jogurtu sakul ar majonēzi, sinepēm, cukuru un sāli.
Salātlapas uzmanīgi samaisi ar sīpoliem un tomātiem. Virsū kārto pupiņas un šprotes. Apslaki ar mērci un izrotā ar olu daiviņām.