Salāti - nopietnai ēdienreizei, ne paknakstīties. Receptes

Salāti - nopietnai ēdienreizei, ne paknakstīties. Receptes

Jauns.lv

Visāda veida zaļās salātlapas ir ļoti pateicīgs produkts, ko pasniegt brokastīs, pusdienās un vakariņās. Galvenais – izvēlēties piemērotas piedevas. Garšas ziņā zaļie salāti sader ar zivi, vistas fileju, vārītu olu, marinētiem vai ceptiem šampinjoniem, kraukšķīgām bekona šķēlītēm.

Salāti - nopietnai ēdienreizei, ne paknakstīties. ...

Salātus var gatavot no jebkurām zaļajām salātlapām, sākot no parastajiem galviņsalātiem, turpinot ar aizvien populārākajiem ledussalātiem, veselu virkni krāsaino salātu, ieskaitot cigoriņus, un beidzot ar rukolu, kas iemieso gan zaļumu, gan garšaugu. Garšas ziņā zaļie salāti sader ar kūpinātu vai svaigi sālītu zivi, ceptu vai kūpinātu vistas fileju, vārītu olu, marinētiem vai viegli apceptiem šampinjoniem, kraukšķīgām bekona šķēlītēm, turklāt visi šie papildinājumi salātus padara ne vien bagātīgākus un gardākus, bet no vienkāršas uzkodas ieceļ nopietna ēdiena statusā.

Ledussalāti ar kazas sieru un plūmēm

Ja gribi salātus pasniegt kā atsevišķu ēdienu brokastīs vai vakariņās, pievieno tiem arī kraukšķīgas bekona šķēlītes. Siers ar izteiktu raksturu (šajā receptē – kazas siers) un bekons viens otru labi papildina un padara salātus par nopietnu uzkodu. Savukārt žāvētas plūmes, mērcētas šerijā vai portvīnā, iegūst pilnīgāku un sulīgāku garšu un jebkuriem zaļajiem salātiem piešķir aromātu un sātu.

4 personām

Gatavošanas laiks – 40 minūtes

2 ēdamkarotes saldā krējuma

1 ēdamkarote šķidra medus

1 – 2 ēdamkarotes šerija etiķa (nopērkams lielveikalos)

3 ēdamkarotes olīveļļas

100 g kūpināta bekona šķēlītes

Sāls

Plūmes aplej ar trim ēdamkarotēm šerija un atstāj, lai pusstundu ievelkas. Tikmēr  ledussalātu lapas saplucini un kazas sieru sagriez mazos gabaliņos. Mazākos tomātiņus atstāj veselus, lielākos pārgriez uz pusēm.

Bekona šķēlītes liec sakarsētā pannā bez taukvielām un apcep kraukšķīgas.

Krējumu samaisi ar šeriju, medu un etiķi, sāli un pipariem un pēc tam iekul eļļu.

Salātus, tomātus, sieru un bekonu uzmanīgi samaisi un kārto lielā šķīvī. Pārlej ar mērci un liec virsū šerijā mērcētās plūmes.

Jebkurus salātus var padarīt sātīgākus ar atbilstošu mērci. Šajā receptē par mērces pamatproduktu kalpo saulē kaltēti tomāti, kas marinēti eļļā. Savukārt šampinjoni būs garšīgāki, ja tos pirms pievienošanas salātiem strauji apcepsi sviestā vai margarīnā. Tie garšas ziņā labi papildina gan ceptu vistu, gan rukolu.

4 personām

Gatavošanas laiks – 30 minūtes

Vajadzīgs:

800 g vistas filejas

3 ēdamkarotes margarīna

160 g svaigu šampinjonu

180 g mazo tomātiņu

120 g rukolas

50 g mazu salātlapiņu pēc izvēles

1 svaiga sarkanā čili pāksts

50 g kaltētu tomātu eļļā

1 ēdamkarote pētersīļu lapiņu

2 ēdamkarotes citronu sulas

100 ml dārzeņu buljona

1 ēdamkarote olīveļļas

Svaigi malti melnie pipari

Sāls

Pagatavo mērci: čili pākstij iztīri sēklas, bet mīkstumu smalki sagriez. Kaltētos tomātus notecini un sagriez mazos gabaliņos. Sablendē kaltētos tomātus, čili, pētersīļus, citronu sulu un buljonu. Pievieno sāli un piparus. Ja vajag, pievieno olīveļļu.

Noskalotu un nosusinātu vistas fileju sagriez plānās šķēlītēs. Šampinjonus notīri un arī sagriez plānās šķēlītēs. Mazākos tomātiņus atstāj veselus, lielākos pārgriez uz pusēm.

Pannā sakarsē divas ēdamkarotes margarīna, ieliec vistas šķēlītes un maisot apcep zeltaini brūnas. Pārkaisi ar sāli un pipariem. Izņem no pannas un atdzesē.

Pannā sakarsē atlikušo margarīnu un viegli apcep šampinjonus.

Lielā bļodā vai šķīvī samaisi rukolu, salātlapiņas, tomātus, vistas gabaliņus un šampinjonu šķēlītes. Apslaki ar mērci.

Lieliska zaļo salātu piedeva ir vārītas olas kombinācijā ar zivi – šajā receptē ar šprotēm eļļā, bet to vietā tikpat veiksmīgi var izmantot arī sardīnes. Salātu gatavošanā labs palīgs ir konservētas pupiņas, piemēram, mazās pupiņas tomātu mērcē.

4 personām

Gatavošanas laiks – 20 minūtes
Vajadzīgs:

200 g dažādu salātlapu

2 cieti vārītas olas

100 g šprotu

1 bundžiņa mazo konservēto pupiņu tomātu mērcē (~400 g)

1 sarkanais sīpols

100 g mazo tomātiņu

5 ēdamkarotes jogurta bez piedevām

2 ēdamkarotes majonēzes

2 tējkarotes pikantu sinepju

½ tējkarotes cukura

Sāls

Sīpolu nomizo, pārgriez uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs. Olas nolobi un sagriez daiviņās. Lielākos tomātiņus atstāj veselus, bet mazākos pārgriez uz pusēm. Šprotēm notecini eļļu.

Jogurtu sakul ar majonēzi, sinepēm, cukuru un sāli.

Salātlapas uzmanīgi samaisi ar sīpoliem un tomātiem. Virsū kārto pupiņas un šprotes. Apslaki ar mērci un izrotā ar olu daiviņām.


Iveta Galēja / Foto: Aigars Hibneris