Ko ņemt vērā, pirms atkal dodies uz skolu un satiec klasesbiedrus
Smejies, esi priecīgs un smaidīgs – tādi cilvēki pievelk apkārtējos kā magnēti, kā arī vienmēr šķiet pozitīvi, veiksmīgi un laimīgi.
2012. gada 31. augusts, 13:33

Ko ņemt vērā, pirms atkal dodies uz skolu un satiec klasesbiedrus

Jauns.lv

It kā jau nekā jauna – tā pati skola, tā pati klase... Tomēr viss atkarīgs no tevis – kā tu pats uztversi situācijas skolā, kā pieņemsi ierastas lietas. Iespējams, pat sīkumi, kam pievērsīsi pietiekami lielu uzmanību, tavu jauno skolas gadu padarīs veiksmīgāku. Ko ņemt vērā, pirms atkal dodies uz skolu, iesaka jauniešu žurnāls „Sīrups”.

Ierodoties skolā: paturi prātā, ka pirmais iespaids ir spēcīgākais

Domā! Mēģini neizcelt, cik ļoti svarīgs tev ir vizuālais izskats, gan runājot par sevi, gan par klasesbiedriem un draugiem, – šāds vērtējums automātiski atgrūž citus cilvēkus. Un nemēģini ieskatīties visos spoguļos un logos, lai kārtējo reizi patīksminātos, cik labi tev piestāv jaunie džinsi. Tā vietā vien ātri uzmet aci sev, lai saprastu, ka tiešām izskaties lieliski, un ej tālāk!

Dari!

Smejies, esi priecīgs un smaidīgs – tādi cilvēki pievelk apkārtējos kā magnēti, kā arī vienmēr šķiet pozitīvi, veiksmīgi un laimīgi. Tas gan nenozīmē, ka Holivudas cienīgam smaidam bez apstājas jārotā tava seja, vairāk gan koncentrējies uz iekšējām emocijām, ka jūties labi, – citi noteikti to uzreiz sajutīs.

Saki! Sveicini visus, ko pazīsti! Pat ja tev ir aizdomas, ka kāds tevi varētu nepazīt no iepriekšējiem skolas gadiem vai neatceras tevi, jo biji mazs un nemanāms, sveicini visus, ar kuriem reiz ko esi piedzīvojis vai darījis kopā. Šādā veidā tu paud pārliecību, ka esi atvērts, draudzīgs un laipns pret pazīstamiem cilvēkiem. Tas ir ļoti labs īpašību kopums – apkārtējie to noteikti novērtēs.

Pusdienlaikā: iepazīsties ar jauniem draugiem

Domā!

Izmanto garo starpbrīdi, lai aprunātos ar klasesbiedriem, jauniem skolēniem, kas mācības tavā skolā vai klasē sākuši pirmo gadu. Tas uzreiz nenozīmē, ka Sīrups tev iesaka kļūt par sirdsdraugu pusei skolasbiedru, bet esi draudzīgs pret visiem – aprunājies gan ar tiem, kas stāv pirms tevis rindā kafejnīcā vai ēdnīcā, gan ar jaunajiem klasesbiedriem.

Dari! Ja redzi jauno klasesbiedru starpbrīdī sēžam vienu, nebaidies, nekautrējies un “nebremzē” – pieej klāt un uzaicini sēdēt pie sava galda. Padomā, kā tu justos jauniņā ādā, tāpēc palīdzi iedzīvoties, lai visiem būtu labs garastāvoklis.

Saki!

Pat ja ar jauniņajiem nav īsti, par ko runāt, vai, stāvot rindā uz tualeti, valda kapa klusums, izmet kādu joku par to, ka starpbrīži ir tavi mīļākie skolas priekšmeti, pajautā par skolas gaidāmajiem pasākumiem vai aprunā kādu skolotāju. Aprunāšana pati par sevi nav nekas labs, bet dažreiz jau var – lai iepazītos un sadraudzētos. 

Skolas gaiteņos: ignorē nejaukos skolasbiedrus

Domā! Tie, kas gaiteņa stūros stāv un svilpo, aprunā, izsaka dzēlīgas piezīmes, nav pelnījuši ne gramu tavas uzmanības. Vienmēr paturi prātā, ka šādi izlecēji tieši mācību gada sākumā meklē jaunu “ēsmu”, kam turpmāk adresēt nejaukas piezīmes. Visbiežāk viņi paši ir bailīgi, nepārliecināti un nedroši par sevi un savām spējām, tāpēc slēpjas aiz bravūrības vairoga.

Dari!

Ej ar paceltu galvu – jā, burtiski paceltu degunu gaisā maršē caur visiem gaiteņiem! Skaties uz priekšu, ej un nenovērsies no sava ceļa, pat ja no skolas gaiteņa malām dzirdi nejaukus un dzēlīgus komentārus. Vēl vairāk – pat nemēģini ieklausīties piezīmēs, jo tām nav nekāda pamata, tev tās nav nedz jāņem vērā, nedz arī to dēļ kaut kas sevī jāmaina.

Saki! Nesaki neko, uz šādiem komentāriem nav vērts atbildēt. Nemaz neiesaisties vārdu apmaiņās, lai viņi nepadomā, ka esi ieinteresēts diskusijās un vēlmē sevi aizstāvēt, jo tas nemaz nav vajadzīgs.

Stundu laikā: atstāj labu iespaidu uz skolotāju

Domā!

Jauns skolas gads tiešām nozīmē arī jaunu sākumu un jaunas iespējas. Pagājušajā gadā slinkoji algebrā un ķīmijas mājasdarbiem nemaz neķēries klāt, jo biji pārliecināts, ka tāpat nesapratīsi? Šogad jau no pirmās stundas pierādi, ka esi labojies un gribi citas atzīmes, kā arī esi gatavs demonstrēt pavisam citu attieksmi!

Dari! Nekavē stundu sākumu un pildi mājasdarbus, ieklausies skolotāja teiktajā un esi aktīvs un ieinteresēts. Nenolien klases pēdējā solā, tā vietā ieņem ērtāko vietu klases priekšā, lai pierādītu, ka šogad esi daudz apņēmīgāks un centīgāks.

Saki!

Nebaidies pajautāt, vai skolotājs vēlreiz var paskaidrot, ja nespēji izsekot līdzi jaunajai vielai. Tāpat nekautrējies uzdot jautājumus, precizēt nianses, interesēties dziļāk. Īsāk sakot, nebaidies vērt vaļā muti, lai pajautātu visu neskaidro. Ieguvējs būsi tikai tu pats, kā arī paturi prātā, ka nepareizu un muļķīgu jautājumu nemaz nav.

Žurnāls „

Sīrups ” / Foto: Shutterstock