Deputāti nolemj, ka sievietēm pirms aborta būs obligāti jāapmeklē konsultants
Par spīti norādītajam, ka pirmo grūtniecību ir visai grūti konstatēt un līdz ar to šāds rosinājums nebūtu būtisks, vairākums apakškomisijas biedru šādu ieceri atbalstīja.
2012. gada 28. novembris, 14:00

Deputāti nolemj, ka sievietēm pirms aborta būs obligāti jāapmeklē konsultants

Jauns.lv

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien pēc karstām diskusijām konceptuāli atbalstīja ieceri, ka sievietēm pirmās grūtniecības gadījumā būs obligāts konsultanta apmeklējums, ja viņa izteiks vēlmi mākslīgi pārtraukt grūtniecību, aģentūra BNS uzzināja apakškomisijas sēdē.

Vienlaikus gan ginekoloģe Dace Matule norādīja, ka bieži vien informācija par pacientu var glabāties vairākās vietās un nav apkopota elektroniski, tādēļ dažreiz nav iespējams noteikt, vai sievietei ir pirmā vai ceturtā grūtniecība. "Dažreiz to, vai sievietei tā nav pirmā grūtniecība, nevar pateikt pat tad, ja viņa iepriekš ir dzemdējusi," paskaidroja Matule. Tāpēc tas, vai tā sievietei ir pirmā grūtniecība vai otrā, paliek uz pašas sievietes sirdsapziņas.

Matules paustajam piekrita vairāki eksperti, tostarp Saiemas deputāts Arvils Ašeradens ("Vienotība"). Taču, par spīti norādītajam, ka pirmo grūtniecību ir visai grūti konstatēt un līdz ar to šāds rosinājums nebūtu būtisks, vairākums apakškomisijas biedru šādu ieceri atbalstīja.

Apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks arī pauda ideju, ka obligātas konsultācijas būtu jānosaka arī vēl nedzimušā bērna tēvam, lai tādā veidā palielinātu arī vīrieša atbildību par sievietes lēmumu veikt abortu. Taču iecere atbalstu neguva.

Tāpat apakškomisijas dalībnieki, plaši diskutējot, nolēma konceptuāli atbalstīt valsts apmaksātu konsultatīvo centru izveidi, kuru uzturēšana un izveide būtu nododama nevalstiskajām organizācijām un pašvaldībām.

Apakškomisija arī atbalstīja rosinājumu, ka šādām bezmaksas konsultācijām būtu jābūt pieejamām ikvienā reģionā.

Kopumā apakškomisijai iesniegti 24 priekšlikumi, no kuriem izskatīti astoņi. Apakškomisijai nodoto priekšlikumu vidū ir tādas idejas kā ģimenes–veselības mācības ieviešana skolā. Tiesa, vispirms esot jāvienojas par jēdzienu "ģimene". Rosināts pārdomu laiku pirms lēmuma par abortu noteikt 120 stundu, lai varētu apmeklēt konsultantu, iespējams, vairākas reizes, lai sieviete uzzinātu visu vēlamo informāciju, turklāt darītu to kopā ar topošā bērna tēvu.

Tāpat rosināts izstrādāt labas prakses priekšstatus, kā ārstam runāt ar sievieti par grūtniecības pārtraukšanu, bet sievietei, kas grib veikt abortu, sniegt plašu un izsmeļošu informatīvo materiālu klāstu.

Piedāvāts paaugstināt arī tēva atbildību, kam būtu nepieciešama atsevišķa apakškomisijas sēde, lai izvērtētu mehānismus, piemēram, DNS analīzes.

Ar katru gadu abortu skaits Latvijā samazinās.

BNS/ Foto: Shutterstock