Veselīgs uzturs vasarā. Priekšroka tomātam no omes siltumnīcas, nevis Spānijas „plastmasniekam”
Vasara ir īstais laiks, lai labi daudz saēstos vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un citas labas vielas, turklāt, ar garšīgiem, Latvijā audzētiem produktiem, kam vasarā ir sezona. Konsultē uztura speciāliste Eva Kataja.
Nevienam taču nav noslēpums, ka tomāts no omes siltumnīcas ir pārāks gan garšas, gan aromāta ziņā par „plastmasas” tomātu no Spānijas, kas tiek ievests ziemas mēnešos. Vietējam, sezonālajam produktam ir arī lielāka bioloģiskā vērtība, jo tas novākts gatavāks un neceļo tūkstošiem kilometru līdz veikalu plauktiem.
Saistībā ar vasaras labumiem visvairāk tiek runāts par vitamīniem. Un tas nav bez pamata, jo dārzeņi, augļi un ogas ir tiešām lieliski dabiski vitamīnu avoti. Apēdot sauju ogu, jūsu šūnas iegūs daudz vairāk, nekā apēdot vitamīnu kapsulas, jo dažādās ogās esošās vielas spēj pastiprināt cita citas iedarbību. Vitamīni nav vienīgais labums, ko varam iegūt no augu valsts produktiem. Ir vēl daudz citu bioloģiski aktīvu savienojumu kā antioksidanti, minerālvielas, enzīmi un citas vielas, kas spēj būtiski uzlabot pašsajūtu un labvēlīgi ietekmēt organisma darbību.
Daži no vitamīniem – A, C un E – ir arī ar antioksidatīvu iedarbību, un tie piedalās brīvo radikāļu neitralizēšanā. Ar E vitamīnu bagāti produkti ir rieksti un sēklas, kā arī smiltsērkšķu ogas. No dārza veltēm A vitamīnu bagātīgi atradīsiet paprikā, burkānos un batātēs jeb saldajos kartupeļos (tie satur beta-karotīnu, kas organismā pārvērtīsies par A vitamīnu), arī visos zaļajos lapu salātos. C vitamīns ir paprikā, zemenēs, dažādos garšaugos: pētersīļos, zaļajos lapu salātos un krustziežu dzimtas augos – brokoļos, Briseles kāpostos un citos.
Ja vēlaties uzņemt pēc iespējas vairāk antioksidantu, lūkojiet pēc lillā, zilas, sarkanas un oranžas krāsas ogām, augļiem un dārzeņiem, jo tajos to būs visvairāk. Vietējās antioksidantu bumbas mellenes un zemenes noteikti būtu jāiekļauj uzturā, lai mazinātu novecošanās defektus, risku saslimt ar vēzi un citām hroniskām kaitēm.
Iesaku izmantot vasaras mēnešus lietderīgi un pabarot sava organisma šūnas ar dzīviem un uzturvielām bagātiem produktiem.
Evas Katajas atsvaidzinoša kokteiļa recepte
* kefīrs vai bezpiedevu jogurts
* zemenes
* banāns
* šķipsniņa vaniļas vai gabaliņš vaniļas pāksts (pēc izvēles)
1. Nomizojiet banānu, notīriet zemenes un lieciet blenderī. Zemenēm var atstāt zaļās micītes, kas gan ietaupīs kokteiļa pagatavošanas laiku, gan palielinās kokteiļa uzturvērtību.
2. Pievienojiet skābpiena produktu un mazliet vaniļas.
3. Blendējiet, līdz kokteilis iegūst viendabīgu krāsu.
Ja gribat saldējuma kokteilim līdzīgu efektu, ogas un banānu pirms blendēšanas varat sasaldēt. Šāds kokteilis būs gan garšīgs, gan veselīgs, patiks garšas kārpiņām un pabaros organisma šūnas.
Zemenes apgādās organismu ar dzelzi, folskābi, C vitamīnu, antioksidantiem, šķiedrvielām un vēl citām labām vielām. Folskābe ir īpaši svarīga topošajām māmiņām, lai mazuļa attīstība noritētu normāli. Lai gan nepietiekamības gadījumā risks saslimt ar demenci, sirds asinsvadu slimībām, osteoporozi un vēzi palielinās ne tikai grūtniecēm.
Banāns ir lielisks kālija avots, kas palīdzēs uzturēt normālu nervu un muskuļu darbību. Tas ir viegli sagremojams un samazina kuņģa skābumu, kas noderēs cilvēkiem ar grēmām vai reizēs, kad gremošanas sistēma streiko.
Visbeidzot kefīrs (un citi skābpiena produkti) piedos kokteilim sātīgumu un olbaltumvielas, kas tik ļoti nepieciešamas normālai organisma darbībai. Arī pienskābās baktērijas nāks par labu zarnu traktam un imunitātes stiprināšanai.
* Vislabāk ēst pašu audzētas vai vismaz Latvijas zemenes, lai samazinātu uzņemto ķimikāliju daudzumu. Zemenes ir vienas no tām ogām, kas satur visvairāk pesticīdu, tāpēc būtu īpaši svarīgi pievērst uzmanību tam, kā tās ir audzētas.
* Ja ir iespēja, vislabāk lietot nepasterizētus skābpiena produktus, jo tajos būs saglabājušās visas labvēlīgās pienskābās baktērijas un fermenti. Otrs variants – izvēlēties ekoloģisku skābpiena produkciju, piemēram, bezpiedevu jogurtu “Baltais eko” vai Tukuma bioloģiskās lauksaimniecības kefīru.