9 padomi, kā gudri iepirkties lielajās izpārdošanās
Iepirkšanās zelta likums: vienmēr apdomājies, vai kvalitāte atbilst cenai.
2013. gada 4. jūlijs, 07:09

9 padomi, kā gudri iepirkties lielajās izpārdošanās

Jauns.lv

Klāt lielo izpārdošanu laiks, un tā vien gribas doties kādā negausīgā iepirkšanās tūrē. Diemžēl sekas šādai spontānai rīcībai var izrādīties gaužām nepatīkamas - krietni patukšots bankas konts, pašpārmetumi un kaudze lietu, kas tā arī nekad netiks uzvilktas. Esam noformulējuši 9 jautājumus, kurus uzdod sev, pirms dodies iepirkties.

1.    

“Kāpēc es to gribu?”

Dažreiz iepirkšanās tiek izmantota stresa pārvarēšanai un sevis uzmundrināšanai. Nevajadzētu sev šo prieku liegt, ja tas patiešām palīdz, taču šāda iepirkšanās var novest pie neskaitāmiem emocionāliem pirkumiem, kuriem jēgu saskatīsi tikai pirkšanas brīdī. Ja tomēr izlem to darīt, paturi prātā nākamos jautājumus – tā tu varēsi būt droša, ka neiztērēsi savu naudu nevajadzīgām lietām.

2.    

“Kas tieši man ir vajadzīgs?”

Iepirkšanās kļūs daudz vieglāka, ja domās sastādīsi sarakstu ar lietām, kas tev vajadzīgas, piemēram, rudens zābaki, lietišķi svārki darbam, žakete ar izceltu vidukli. Tur vari no saraksta nedaudz novirzīties, taču tā paturēšana prātā neļaus tik ātri krist impulsīvo pirkumu slazdā.

3.  

 “Vai šī prece ir tā vērta?”

Iepirkšanās zelta likums: vienmēr apdomājies, vai kvalitāte atbilst cenai. Pirms paskaties uz cenu, mēģini iedomāties, cik daudz, tavuprāt, šī prece maksā. Ja patiesā cena vairākas reizes pārsniedz iedomāto skaitli – tas nav tā vērts.

4.    

“Cik daudz esmu gatava tērēt?”

Tu vari noteikt summu, ko esi gatava tērēt šajā iepirkšanās reizē, vai arī cenas limitu vienam pirkumam. Piemēram, tu vari apsolīt sev, ka vienam pirkumam netērēsi vairāk kā 40 latus. Ja nu vienīgi ļoti gribēsies.

5.  

 “Cik daudz šī prece patiesībā ir vērta?”

Kontrolēt savus tēriņus lieliski palīdz pirkuma cenas iztēlošanās reālās lietās. Uz kāroto lietu pavisam citādi liek paskatīties atziņa, ka par visu savu mēneša algu tu varētu nopirkt tikai sešas šādas kleitas, bet, lūk, par šī kurpju pāra cenu tu varētu nomaksāt pusi mēneša īres.

6.    

“Vai tas jau nav kaut kur redzēts?”

Ja Koko Šanele ir teikusi, ka katras sievietes garderobē jābūt mazajai, melnajai kleitiņai, tas nenozīmē, ka tev tādas vajag piecpadsmit. Vai arī – ja tev jau ir vairākas žaketes, nepērc vēl vienu, bet gan pameklē brīvāka dizaina jaku. Tas padarīs tavu garderobi daudzveidīgāku un neradīs iespaidu, ka tu katru dienu izskatītos vienādi.

7.    

“Kā es to valkāšu?”

Pirms pērc jaunu apģērba gabalu vai apavus, mēģini izdomāt vismaz piecus veidus, kā vari to kombinēt ar tev jau piederošajiem apģērbiem un aksesuāriem. Ja nevari to izdarīt, visticamāk, šim pirkumam ir lemts ilgs un skumjš mūžs skapja dziļumā.

8.    

“Vai man tas patiks arī rītdien?”

Ja esi atradusi kādu dārgāku pirkumu, no kura grūti atteikties, nemeklē attaisnojumus, kāpēc tev nu tiešām, tiešām to vajag. Labāk aizej mājās, un, ja nākamajā rītā vēl joprojām šo lietu ļoti vēlies, tai patiešām jābūt tavai!

9.  

 “Vai man šajā precē patīk vēl kas cits, ne tikai cena?”

Visvieglāk krist neapdomīgo pirkumu kārdinājumā ir atlaižu laikā. Cenas ir tik pievilcīgas, ka grūti atteikties no lietām, kas patiesībā nemaz nav vajadzīgas un pat nemaz tik ļoti nepatīk. Arī mazās cenas kopā var veidot pieklājīgu summu, tāpēc pat izpārdošanu karstumā pērc tikai to, ko būtu gatava iegādāties arī par oriģinālo cenu.

Annija Vīnkalna, rigasmetro.wordpress.com/Foto: Bulls Press, Shutterstock