No 1. septembra varēs saņemt auklīšu pabalstu. Kā to izdarīt?
Būt par valsts atzītu auklīti nav viegli – nepieciešama gan pedagoģiskā izglītība, gan pirmās palīdzības kursi.
2013. gada 23. augusts, 06:10

No 1. septembra varēs saņemt auklīšu pabalstu. Kā to izdarīt?

Jauns.lv

Ar 1. septembri ir iespējams saņemt auklīšu pabalstu par 1,5–4 gadus vecu bērnu pieskatīšanu, kas uzņemti pašvaldības bērnudārzu rindā un nav šo pakalpojumu saņēmuši.

Pabalstu par mazbērna auklēšanu var saņemt arī vecmāmiņas, taču noteikumi ir ļoti stingri. Ja jauno Ministru kabineta noteikumu prasības piemērotu visiem tēviem un mātēm, bērnunamos vietas nepietiktu...

Jābeidz vismaz pedagoģijas kursi

Šim mērķim no Labklājības ministrijas budžeta 3,2 miljoni latu pārlikti Izglītības un zinātnes ministrijai. Tomēr 100 latu lielo pabalstu varēs saņemt vienīgi tad, ja mazuli pieskatīs stingriem noteikumiem atbilstoša aukle. Ja nav augstākās vai vidējās speciālās pedagoģiskās izglītības, jābeidz sertificēti aukļu kursi vismaz 40 akadēmisko stundu apjomā. Jābūt apliecībai par pirmās palīdzības sniegšanas prasmēm, to apliecināšanai der arī autovadītāja apliecība.

Pirms pabalsta piešķiršanas pārbaudīs, vai aukle nav sodīta par vardarbīgiem vai pat seksuāliem noziegumiem. Tāpat pārbaudīs, vai auklei nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības, persona nav atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai tai nav atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss.

Auklei jāmaksā nodokļi

Valsts ar pabalstiem atbalstīs tikai aukles, kas maksā likumā paredzētos nodokļus par savu darbu. Tā var būt patentmaksa – 50 latu mēnesī Rīgā vai 30 latu ārpus galvaspilsētas, vai mikronodoklis 9% apmērā no ienākumiem.

Auklītei jāiegūst sanitārā grāmatiņa. Ja mazuli pieskata ārpus viņa dzīvesvietas un ilgāk nekā četras stundas diennaktī, auklei jāsaņem Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja ēdināšanas pakalpojumam.

Ja bērnu pieskata vecāki paši, pabalsts nepienākas. Tomēr, ja vecmāmiņa vai citi radi izpilda stingrās prasības, vecāki var pretendēt uz auklīšu pabalstu.

Valdības noteikumi paredz atbalstīt aukles, kuras pieskata ne vairāk kā piecus bērnus vienlaikus. Likums neaizliedz tāpat kā līdz šim savu bērnu ļaut pieskatīt vienkārši cilvēkiem, kam uzticaties, tikai pabalsta nebūs.

Cik tas maksā pašai auklei

Lai kļūtu par valsts prasībām atbilstošu aukli, nepieciešams gan laiks, gan nauda. Jānokārto sanitārā grāmatiņa, kas izmaksā ap 20–30 latiem, jāiegūst pirmās palīdzības sniegšanas apliecība – arī ap 20 latiem, Valsts ieņēmumu dienestā avansā jāsamaksā patentmaksa par pirmo darba mēnesi (30 vai 50 latu), ja nepieciešami aukļu kursi, vēl 50–200 latu.

Aukles ieguldījums, neskaitot laiku kursiem, veselības pārbaudēm un citām formalitātēm, lēšams no 120–300 latu, pēc tam vēl patentmaksa 600 latu apmērā gadā Rīgā vai 360 latu ārpus galvaspilsētas. Patlaban auklītēm vidēji maksā vienu līdz pusotru latu stundā, tātad mēnesī par astoņu stundu darbadienu 176–264 latus.

Ja vēl pēkšņi auklējamajam atbrīvojas vieta bērnudārzā vai bērnu nolemj auklēt pati māmiņa, auklīte var palikt mīnusos. Tomēr, ja tā ir vecmāmiņa, kurai mazbērnu netrūkst, vai auklīte, kas šai profesijai nolēmusi ziedot daudzus gadus, viss šis ieguldījums varētu atmaksāties.

Kas jādara, lai saņemtu pabalstu

Lai saņemtu šo valsts atbalstu, privātajai izglītības iestādei jāreģistrē bērns Valsts izglītības informācijas sistēmā. Savukārt vecākiem jānoslēdz rakstisks līgums ar privāto bērnudārzu vai auklīti un par to jāinformē pašvaldība, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta. Valsts atbalstu izmaksās Izglītības un zinātnes ministrija. Turklāt ar aukli vai privāto bērnudārzu jānoslēdz oficiāls līgums.

Viedoklis. Rīdziniece Rasma (38), auklē divgadīgu puisēnu:

“Darbs ir divas vai trīs reizes nedēļā uz apmēram sešām stundām. Stundas likme ir no viena lata līdz pusotram. Mans nedēļas ienākums ir apmēram 18 lati, taču nekad nav garantijas, ka nākamajā nedēļā būs darbs – dažkārt uz nedēļu atbrauc ciemoties omīte. Tā kā šobrīd man nav cita darba, esmu priecīga par šo piestrādāšanu, lai arī pie auklējamā jādodas ar diviem transportlīdzekļiem.

Pati esmu izaudzinājusi divus dēlus un bērnaukles darbu labi pārzinu. Tomēr mācīties kursos, maksāt mēnesī 50 latus nodokļos un kārtot visas pārējās formalitātes neatmaksājas. Nav garantiju, ka šis darbs ilgs vismaz gadu, jo bērnudārzā var pēkšņi atbrīvoties vieta, bet 50 latu patentmaksa būs jāmaksā vienalga. Auklīšu ir pietiekami, un šo darbiņu nav tik viegli uzreiz dabūt.”

Anda Leiškalne  / Foto: Shutterstock