Lolita Neimane padara veselīgākas kulinārā šova receptes

Lolita Neimane padara veselīgākas kulinārā šova receptes

Jauns.lv

Ēst gatavošana ar populāro dietologi un Stradiņa universitātes pasniedzēju Lolitu Neimani gardēdim un kulinārijas raidījuma vadītājam Jānim Ozolam izvērtās visai interesanta.

Lolita Neimane padara veselīgākas kulinārā šova re...

Iecerētos ēdienus raidījumā izdevās pagatavot ar mazāku sāls cukura un tauku daudzumu, jo dietoloģe ieteica savas korekcijas. Ēdiena garša no tā nezaudēja, un bija gandarījums, ka maltīte izdevusies patiešām veselīga.

Piebremzē ar sāli un cukuru

Kad Jānis Ozols gatavojās dāsni pārkaisīt foreli un dārzeņus ar sāli, stāstot, cik pārāks par parasto sāli ir jūras sāls un ka tas satur gan kāliju, gan magniju un vēl daudz ko citu, Neimane klusi piebilda, ka – arī daudz nātrija. Savukārt par ļoti veselīgo, pirmā spieduma olīveļļu dietoloģe atgādināja, ka kaloriju daudzums eļļā no tā nesamazinās un to ir būtiski atcerēties tiem, kas ikdienā rēķina līdzi uzņemtajām kalorijām.

Vai tiešām biešu marinādei vēl papildus jāpievieno cukurs, ja bietes tāpat to satur un ir saldas, vai salātiem jāpievieno sāls, ja tiem pievienos sāļu kazas sieru? Izrādās, garšo lieliski arī bez papildu sāls un cukura.

Rūpīgi nosusina eļļu

Kad pēc receptes eļļā bija jāvāra lazdu rieksti, dietoloģe jau sāka bažīties, ko teiks viņas studenti, kam lekcijās viņa māca kaut ko citu. Arī saulespuķu eļļas bundžu dietoloģe nolika tālāk, bet riekstus pēc vārīšanas eļļā rūpīgi susināja ar papīra dvieli.

Savukārt foreles recepte viņai bija ļoti pa prātam, sevišķi sablenderēto zaļumu kažociņš. Garšaugi ar ķiploku un citronu zivij piešķir īpašu garšu, un nav vajadzīgs lieki mānīt mēles garšas kārpiņas ar sāli. Īpašu garšas niansi zivij piešķīra bumbieri – tos pat varētu likt vairāk.

“Kāpēc bumbieri? Tikpat labi var jautāt, kāpēc diriģents vada kulinārijas raidījumu, turklāt Centrāltirgū,” receptes variācijas skaidroja Ozols.

Rudens ēdelība ved pie dietologa

Izmantojot gadījumu, Ozols apjautājās dietoloģei par savu figūru un prognozēm, savukārt viņa – par Ozola vecāku ķermeņa aprisēm. “No gēniem neizbēgsi, taču ir iespēja ar veselīgu dzīvesveidu daudz ko ietekmēt,” skaidro Neimane.

Arī par atļaušanos sev vēsajā gadalaikā uzaudzēt tauku kažociņu Neimane pasmaida. “Ja būtu ļauna, tad teiktu, ka tas ir normāli, bet pavasarī nāciet pie manis.” Lai arī daudziem cilvēkiem rudenī pastiprinās ēdelīgums, tomēr ievērot veselīga uztura un dzīves paradumus nepieciešams visu gadu.

Dietoloģe savos gados var lepoties ar apskaužamu figūru, ir zinoša un prasmīga kulināre, kas spēj savienot ēdiena veselīgumu ar garšu. Tomēr no kārumiem neatsakās – nākot uz raidījuma ierakstu, Neimane ļāvās nostalģijai un iegādājās dažādu šķirņu halvas, ko baudīt, dodoties ciemos.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā

vai

Receptes:

Ābolu sulas tēja

4 personām

Pagatavošana – 5 minūtes.

2 glāzes svaigi spiestas ābolu sulas

Smaržīga melnā tēja ar meža ogām

2 kanēļa standziņas

Dzidrais cukura sīrups

100 ml ruma

Tēju pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties, izkāš.

Ābolu sulu karsē ar kanēļa standziņām. Pievieno tēju un rumu, pēc garšas cukura sīrupu.

Forele ar dārzeņiem

4 personām

Pagatavošana – viena stunda.

2 –3 kg foreles

5 kartupeļi

3 sīpoli

4 ķiploka daiviņas,

3 burkāni

1 kālis

3 bumbieri

Buntīte pētersīļu

Buntīte diļļu

2 citroni

Olīveļļa,

Sāls un pipari

Pētersīļus, dilles, ķiplokus, viena citrona sulu, olīveļļu, sāli un piparus kārtīgi sasmalcina blenderī. Ar šo maisījumu ierīvē zivi un atstāj nedaudz ievilkties.

Kārtīgi nomazgātus kartupeļus nemizotus pārgriež uz pusēm, nolobītus sīpolus sagriež četrās daļās, burkānus gareniski uz pusēm un šķērsām, bumbierus četrās daļās. Liek cepešpannā kopā ar zivi. Zivi vēl pārklāj bagātīgi ar atlikušo zaļo garšaugu blenderējumu.

Pa virsu uzber sāli un pārslaka ar labu olīveļļu. Liek cepeškrāsnī cepties uz 55 minūtēm 170 grādu temperatūrā. Pēdējā pusstundā temperatūra var būt zemāka.

 

Tomātu zupa

4 personām

Pagatavošana – 30 minūtes.

1 kg tomātu

3 ķiploka daiviņas

1 sīpols

Burkāns

Puravs

Baziliks

Timiāns

200 ml saldā krējuma

Sāls

Pipari

Pasniegšanai kazas siera bumbiņas

Noblanšē verdošā ūdenī tomātus. Lai tiem būtu vieglāk novilkt miziņu, pirms tam iegriež krustiņu tomāta mizā. Nomizotus tomātus sagriež.

Sagrieztus sīpolus, puravus un uz rupjās rīves sarīvētu burkānu kopā ar sagrieztām ķiploka daiviņām un timiānu liek cepties sakarsētā olīveļļā. Pievieno sagrieztus tomātus, daļu no bazilika, nedaudz apcep un sablenderē. Pēc garšas pievieno sāli, piparus; ja grib sātīgāku zupu, arī saldo krējumu.

Pasniedzot šķīvja vidū zupā liek kazas siera bumbiņu un bazilika lapiņu.

Biešu salāti

4 personām

Pagatavošana – 10 minūtes.

400 g vārītu biešu

200 g kazas siera

120 g lazdu riekstu

30 ml baltvīna etiķa

120 ml eļļas

Kressalāti

Kukulītis ciabatas maizes

Sāls

Pipari

Cukurs

Marinētas bietes nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Sajauc olīveļļu ar balzametiķi, sāli, cukuru un tikko maltiem pipariem, pārlej sagrieztajām bietēm un ļauj iemarinēties 5–7 minūtes.

Ciabatas maizi salauž nelielos gabaliņos, liek uz cepamās plātes, pārslaka ar eļļu, liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 5 minūtēm. Kad izņem no krāsns, pārkaisa ar smalko sāli.

Apcep lazdu riekstus. Sakarsētā katliņā lej eļļu apmēram vienu centimetru, lazdu riekstus ber vienā kārtā, ļauj vārīties dažas minūtes. Nolej eļļu, riekstus uzber uz papīra dvieļa, nosusina un pārkaisa ar smalko sāli.

Pasniegšanai uz katra šķīvja kārto saplucinātu kressalātu “paklājiņu”, uz tiem pa vidu kā taciņu liek marinētās biešu šķēles, gar abām malām bietēm – maizes gabaliņus. Pārkaisa bietes ar sadrupinātu kazas sieru un pārber ar lazdu riekstiem.

Neimane padara veselīgākas kulinārā šova receptes

Skatieties arī iepriekšējo raidījuma video:

­

Anda Leiškalne/Publicitātes foto