Pirms miega nenoņemta dekoratīvā kosmētika kaitē ādai? Turpinām kliedēt mītus
Lai ziepes nesausinātu ādu, tās jāizvēlas atbilstoši ādas tipam vai jāaizstāj ar citu mazgājošo līdzekli.
2013. gada 5. decembris, 19:30

Pirms miega nenoņemta dekoratīvā kosmētika kaitē ādai? Turpinām kliedēt mītus

Jauns.lv

Skaistumkopšanā pastāv ļoti daudz stereotipu, kurus mēdzam pieņemt kā pašus par sevi saprotamus, bet ne vienmēr tā ir patiesība.

Ziepes kaitē ādai. Ja katru dienu mazgā seju ar parastām rokas ziepēm, šis paradums nudien var kaitēt ādai. Savukārt kosmētiskās ziepes, kas izraudzītas atbilstoši ādas tipam, neko ļaunu nenodara. Izvēle ir plaša: attīrošas ziepes sejai, geli, želejas un putas, kas izstrādātas, ņemot vērā ādas tipus. Ir neitrālas ziepes visiem ādas tipiem, kā arī tādas, kas paredzētas sausai un jutīgai, taukainai, problemātiskai vai alerģiskai ādai. Produktos jutīgai ādai ir vairāk mitrinošu, nomierinošu aktīvo vielu, un tās neveido lielas putas, jo tajās nav ķīmisko putotāju un attaukotāju, lai jau tā sauso ādu nenoplicinātu vēl vairāk. Savukārt taukainai ādai paredzētas ziepes ir stipri putojošas ar mērķi pēc iespējas intensīvāk attaukot ādu. Problemātiskai ādai ziepju sastāvā iekļauti viegli, nomierinoši, mitrinoši, kā arī pretiekaisuma aģenti.

Pirms miega nenoņemta dekoratīvā kosmētika veicina pumpu un grumbu rašanos.

Ja dekoratīvo kosmētiku nenotīri šad un tad, piemēram, palaikam pēc ballītēm, nekas ļauns nenotiks. Ja tas notiek regulāri, tad gan slinkums būtiski ietekmē ādas stāvokli. Dekoratīvās kosmētikas mērķis ir nevis iesūkties ādā, bet palikt uz tās virskārtā, dienas laikā pie tās vēl pielīp putekļi, izdalās tauki un sviedri, un tas viss veido kārtīgu netīrumu kārtu. Ja to nenotīra, āda nonāk stresā, no tās pastiprināti iztvaiko ūdens, un notiek ādas atūdeņošanās, savukārt atūdeņošanās ir viens no ādas novecošanās iemesliem. Šādā ziņā nenotīrīta sejas āda patiesi var veicināt priekšlaicīgu grumbiņu rašanos. Nepareizi ir apgalvot, ka nenotīrīta kosmētika ir iemesls, kāpēc rodas pumpas. Tās, protams, var rasties gan dekoratīvās, gan kopjošās kosmētikas dēļ, bet tikai tāpēc, ka šie produkti ir neatbilstoši ādas tipam un stāvoklim. Ja taukainai ādai lieto neatbilstošu tonālo krēmu, tad neatkarīgi no tā, vai krēmu atstāj uz nakti vai ne, pumpas būs.

Sausai un jutīgai ādai jālieto kosmētiskie pieniņi, nevis kosmētiskie geli.

Kosmētiskie pieniņi ir veidoti uz minerāleļļu bāzes, tā neiesūcas ādā, bet uzbriedina visus netīrumus, kas uzkrājušies virs ādas. Uzskata, ka šie netīrumi un kosmētiskā pieniņa paliekas jānoņem ar losjonu, taču pētījumi pierāda, ka, ilgstoši klājot uz sejas minerāleļļu un nenomazgājot to ar kādu no putojošajiem līdzekļiem (bet tikai ar losjonu), tiek aizsprostotas ādas poras. Jebkuras ādas tipam sejas attīrīšanai vislabāk der micelārais vai celulārais ūdens, taču pēc tā seja vēl arī jānoskalo. Arī tas ir mīts, ka, notīrot seju ar micelāro ūdeni, āda ir pilnībā attīrīta, jo īpaši tad, ja ir lietota dekoratīvā kosmētika. Seja pēc tam tik un tā jānoskalo ar ūdeni, pēc tam jāuzklāj mitrinošs sejas krēms. Var rīkoties šādi: notīrīt seju ar vatē samērcētu micelāro ūdeni, pēc tam noskalot ar parasto ūdeni, tad uz tīras sejas micelāro ūdeni uzklāt atkārtoti, tādējādi ļaujot tam ādu arī mitrināt.

Pēc 30 gadu vecuma jāsāk lietot anti-age produktus Par anti-age kosmētikas lietošanu var sākt runāt jau no 25 gadu vecuma, taču šim vecumam domātā anti-age programma vai kosmētiskie līdzekļi stipri atšķiras no tiem, kas paredzēti sievietēm menopauzes periodā. Sākotnēji tā ir viegla stimulācija ādas atjaunošanas procesiem. Pirmā palīdzība, kā minimizēt ādas novecošanās pazīmes, ir uzturēt kārtībā ādas dabisko aizsargslāni – hidrolipīdu slāni, kas neļauj no ādas iztvaikot ūdenim, kā arī nodrošina pilnvērtīgu aizsardzību no ārējās vides. Tas nozīmē, ka pirmie anti-age produkti ir krēmi, kas satur intensīvākus mitrinātājus, kā arī produkti ar SPF aizsardzību un antioksidantiem.

Ir kosmētiskie līdzekļi, kas sniedz tādu pašu rezultātu kā injekcijas ar botoksu. Ir kosmētiskie līdzekļi un kosmētiskās manipulācijas, kas sniedz līdzīgu efektu kā injekcijas ar botoksu, tomēr vienlīdzības zīmi starp šīm procedūrās likt nevar. Botoksa injekciju uzdevums ir pārraut impulsu nervu impulsu ķēdē – neļaujot impulsam pa nervu aiziet līdz muskulim. Šā iemesla dēļ muskulis nespēj sarauties, tāpēc neveidojas krunciņas. Ir tādi kosmētiskie līdzekļi, kas nav jāinjicē, bet tos vienkārši iemasē grumbiņās. Pretēji injekcijām tie nevis pilnībā pārrauj nervu impulsu pārvadi, bet šo impulsu veido nepilnīgu. Tādējādi ieraduma mīmika vājinās, un ir mazāka iespēja, ka veidosies krunciņas, kas ieguls ādā. Tomēr, ja ir spēcīgs paradums raukt pieri, tad vēlamo rezultātu tikai ar šādu kosmētiku nevar sasniegt. Šo produktu maksimālais efekts tiek sasniegts aptuveni pēc mēnesi ilgas lietošanas, taču efektivitāte zūd, tiklīdz to pārstāj lietot.

Teksts: žurnāls OK/Foto: Shutterstock