foto: Publicitātes
Vienlaicīgi ar kinoteātriem lietotnē Shortcut starptautiski atzītā filma "Dotais lielums: mana māte"
Raitis ar draugu.
2018. gada 8. janvāris, 16:09

Vienlaicīgi ar kinoteātriem lietotnē Shortcut starptautiski atzītā filma "Dotais lielums: mana māte"

Jauns.lv

No šodienas lietotnē Shortcut ikvienam ir iespēja noskatīties dokumentālo filmu “Dotais lielums: mana māte”, kas līdz šim Latvijā vēl nav tikusi demonstrēta. Filmas, kas Shortcut lietotnē ir vērojama vienlaikus ar tās izrādīšanu kinoteātros, režisore Ieva Ozoliņa līdz šim plašākai publikai zināma kā kinolentes “Mans tēvs baņķieris” veidotāja, savukārt viņas jaunākais darbs jau guvis augstu atzinību pasaulē nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā.

“Latvijas filmu saturs lietotnē Shortcut tiek papildināts pastāvīgi, taču iespēja pašmāju kinodarbu ērti redzēt jebkurā laikā pie iemīļotā ekrāna mājās vai esot ceļā, vienlaicīgi ar tā pirmizrādi kinoteātros, ir līdz šim nebijis notikums. Esam priecīgi, ka starptautiskajā arēnā panākumus guvušajam stāstam varēsim palīdzēt ceļā pie vēl plašākas publikas, piedāvājot to skatītājiem uz TV, datoru, viedtālruņu un planšetdatoru ekrāniem, neatkarīgi no atrašanās vietas un pieejamā interneta pieslēguma veida,” stāsta Lattelecom Izklaides un komunikāciju pakalpojumu daļas direktore Inga Alika-Stroda.

foto: Publicitātes
Talantīgais matemātiķis Raitis.

Savu pasaules pirmizrādi dokumentālā filma piedzīvoja 2017. gada nogalē prestižajā Amsterdamas starptautiskajā filmu festivālā IDFA, kurā skatei tā tika izvēlēta no 3887 pieteiktajiem darbiem un finālā ieguva žūrijas balvu. Tā stāsta par talantīgu matemātiķi Raiti, kurš izjūt psiholoģisku atkarību no mātes un iesūdz viņu policijā par emocionālu šantāžu. Raitis nav precējies un viņam īsti neveicas ar sievietēm, kamēr viņa labākais draugs Boriss nemēģina sevi analizēt un, šķiet, ka ar dzīvi tiek galā viegli. Raitis reizēm internetā sarunā tikšanās ar meitenēm, mēģinot atrast draudzeni, kura būtu pretēja mātei. Ļaujot ielūkoties matemātiķa pasaulē, filma akcentē trauslo robežu starp mātes lomu un pieauguša vīrieša atbildību par savu dzīvi.

Kinodarbs “Dotais lielums: mana māte” tapis studijā FA Filma ar Nacionālā kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, A/S Capital atbalstu. Sadarbībā ar Shortcut filma tās garajā kino versijā skatāma lietotnes sadaļā Shortcut Premiere.

Režisorei Ievai Ozoliņai šī ir otrā pilnmetrāžās dokumentālā filma pēc “Mans tēvs baņķieris”, kas 2015. gadā ieguva Nacionālā kino balvu “Lielais Kristaps” un kopš neatkarības atjaunošanas ir viena no skatītākajām pašmāju filmām dokumentālajā žanrā.