Rīgā pasniegtas Eiropas Dizaina balvas. Uzvar skaņuplašu atskaņotājs un inovatīva slimnīcas gulta
foto: Publicitātes foto
Slimnīcas gulta "Essenza 300 LT".
Kultūra

Rīgā pasniegtas Eiropas Dizaina balvas. Uzvar skaņuplašu atskaņotājs un inovatīva slimnīcas gulta

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ar Eiropas Dizaina balvu godināts skaņuplašu atskaņotājs no Zviedrijas un inovatīva slimnīcas gulta no Čehijas, informē Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO).

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā EUIPO rīkotajā piektajā Eiropas Dizaina balvas jeb "DesignEuropa" pasniegšanas ceremonijā godināti divi dizaini. Zviedrijas dizainera Pēra Brikstada radītais vinila plašu atskaņotājs "Transparent Turntable", kas izstrādāts, domājot par iespēju to atjaunot un ilgtspēju, ieguva balvu kategorijā "Uzņēmēji un mazie uzņēmumi".

foto: Publicitātes foto
Vinila plašu atskaņotājs "Transparent Turntable".
Vinila plašu atskaņotājs "Transparent Turntable".

Nozares balvu saņēma slimnīcas gulta "Essenza 300 LT", ko izstrādājusi kompānijas "LINET" dizaina komanda sadarbībā ar Prāgā bāzēto "Divan Design Studio". Šī tehnoloģiski uzlabotā slimnīcas gulta izstrādāta, lai uzlabotu pacientu drošību un pacientu aprūpes efektivitāti.

Šogad balvu pasniegšanas ceremonijā, kas tika organizēta ciešā sadarbībā ar Latvijas Patentu valdi, pirmo reizi balva tika pasniegta jaunā kategorijā - "Nākamās paaudzes dizaina balva", kurā tiek godināti jaunie, topošie dizaineri vecumā līdz 30 gadiem. Pirmā šīs balvas saņēma ir Kjara Minjani - dizainere no Itālijas, kura ir guvusi atzinību par inovatīvu pieeju videi draudzīgu un augstas veiktspējas jahtu radīšanā. Balva par mūža ieguldījumu tika pasniegta vācu dizaineram Dīteram Ramsam. Rūpnieciskā dizaina ikonas, Ramsa darbos ir nemanāmi integrēta funkcionalitāte ar izpratni par vidi, pēdējās desmitgadēs ietekmējot dizainerus, kultūru un estētiku, akcentē EUIPO. Birojā norāda, ka aizvadīto 20 gadu laikā dizainparaugu aizsardzība uzņēmumiem ir būtiski mainījusi situāciju. Dizaina ietilpīgās rūpniecības nozares rada 26,8 miljonus tiešo darbavietu ES un iegulda 16% no ES kopējā iekšzemes kopprodukta.

Reģistrēts Kopienas dizainparaugs, ko pārvalda EUIPO, ir intelektuālā īpašuma tiesības, kas piešķir ekskluzīvu aizsardzību produkta izskatam visās ES dalībvalstīs. EUIPO patlaban reģistrē vairāk nekā 100 000 dizainparaugu gadā un kopumā ir saņēmis vairāk nekā 1,8 miljonus dizainparaugu. Vācija ir vadošā valsts, kas aizsargā dizainparaugus ES līmenī, ar vairāk nekā 363 000 dizainparaugiem, pēc tam seko Itālija - ar 216 000 dizainparaugiem.

Eiropas Dizaina balvas jeb "DesignEuropa" apbalvojumi ir atzinība par izciliem dizainparaugiem, kas tiek aizsargāti kā reģistrēti Kopienas dizainparaugi, kā arī par personu ietekmi šajā jomā. Kopumā balvas tiek pasniegtas četrās kategorijās: "Uzņēmēji un mazie uzņēmumi", "Nozare", "Nākamās paaudzes dizains" un balva par mūža ieguldījumu.

Eiropas Dizaina balvas žūriju veido dizaina, akadēmisko aprindu, uzņēmējdarbības un intelektuālā īpašuma jomas profesionāļi.

Balva par mūža ieguldījumu līdz šim ir piešķirta arī Marijai Benktzonai, kas ir kafijas kannas bez pilieniem un citu pieejamu dizainu autore, Andrē Rikāram, 1992.gada Barselonas olimpiskās lāpas dizainerim, Hartmutam Esslingeram, kurš radīja daudzus "Apple" zīmolu raksturojošus dizainparaugus, un Džordžeto Džugiaro, kurš ir pazīstams ar saviem automobiļu dizainparaugiem.

EUIPO ir viena no lielākajām ES decentralizētajām aģentūrām, kas atrodas Alikantē, Spānijā. Atzīmējot savu 30.gadadienu 2024.gadā, EUIPO pārvalda ES preču zīmju reģistrāciju kopš 1994.gada un dizainparaugu reģistrāciju kopš 2003.gada, ar ko tiek nodrošināta intelektuālā īpašuma aizsardzība visās dalībvalstīs.