Sieviešu sasniegumu tops 2024 - Latvijas ietekmīgākās, radošākās un izcilākās sievietes
foto: Publicitātes
Ieskaties sieviešu sasniegumu topā 2024 žurnāla “Pastaiga” septembra/oktobra numurā!
Cilvēki

Sieviešu sasniegumu tops 2024 - Latvijas ietekmīgākās, radošākās un izcilākās sievietes

Pastaiga

Pastaiga

Šogad aprit astoņi gadi, kopš žurnāls “Pastaiga” veido Latvijas sieviešu sasniegumu topu. Ik reizi, apkopojot mūsu ekspertu viedokļus, izjūtam lepnumu.

Uzdrīkstēties, mainīt viedokļus, īstenot ieceres un apņēmīgi virzīties uz mērķi, pieņemt lēmumus, uzņemties vadību un atbildību, spēt izveidot lielisku komandu, cīnīties pret netaisnību, bieži vien karjeru apvienojot ar ģimeni un bērnu audzināšanu, – tas viss raksturo sievietes, ar kurām lepojamies, un sievietes, kurām mēs vēlētos līdzināties. Mums ir izcilas un iedvesmojošas uzņēmumu vadītājas, kultūras un mediju darbinieces, arhitektes, dizaineres, modes mākslinieces, zinātnieces, tehnoloģiju ekspertes, juristes, mediķes, politiķes, sportistes, fitnesa treneres un aktīvistes, kas ikdienā veic milzu darbu. Daudzus vārdus esam dzirdējuši neskaitāmas reizes, dažus žurnāla lappusēs redzēsim pirmo reizi. “Pastaigas” septembra/oktobra numurs ļauj mums apstāties, pamanīt un novērtēt SIEVIETES, kuras vārda vistiešākajā nozīmē IEDVESMO!

Šogad topu veido 18 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Lūdzām viņus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 12 nozarēs un nozaru grupās. Nenoliedzami, ekspertu izvēle ir subjektīva, taču arī izpratne par panākumiem un sasniegumiem mums katram ir atšķirīga. Viedokļu daudzveidībā izkristalizējas šā brīža aktualitātes sabiedrībā un līderes vairākās nozarēs.

Politikā spoži uzmirdzējusi ārlietu ministre Baiba Braže. “Izcila ilggadēja diplomāte, kas kļuvusi par jaudīgu ārlietu ministri. Baibai Bražei piemīt gan pārliecinoša stāja – arī fiziskā –, gan lieliskas komunikācijas prasmes. Viņas preses brīfingus no starptautiskajām sanāksmēm var vērot kā lietišķības, kompetences un perfekcijas paraugus.” Tā par ārlietu ministri saka mākslas zinātņu doktore, kinokritiķe un Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Savukārt arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns iezīmē: “Spilgti pieteikusi sevi kā politikas profesionāli. Par Latvijas pozīciju aizstāvēšanu starptautiskajā arēnā man vairs nav bažu.”

Nevalstisko organizāciju nozarē vairākkārt izskanēja Ilzes Neimanes-Nešporas vārds. “Mēs Latvijā noteikti dzīvotu labāk, ja visi, kuri dzīvē ir ko sasnieguši, būtu gatavi ieguldīt sabiedrībā. Izveidojot “Hospiss.lv”, abas Ilzes ir radījušas jaunus praktiskās palīdzības veidus un mainījušas to, kā mēs Latvijā raugāmies uz cilvēkiem, kuri ir neārstējami slimi. Absolūti nesavtīga, labsirdīga un ārkārtīgi vērtīga kustība, par ko viņām dziļa pateicība,” uzskata Bērnu slimnīcas fonda un Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa. “Nāve ir daļa no dzīves. Mēs to vienmēr esam zinājuši, bet, pateicoties Ilzei Neimanei-Nešporai un “Hospiss.lv”, sākuši to respektēt un izturēties cieņpilni arī pret aiziešanu,” saka kultūras žurnāliste, “Arterritory.com” direktore, “Veselīga Latvija” līdzdibinātāja Una Meistere

Nevienu nepārsteigs arī tas, ka šogad “Pastaigas” sieviešu sasniegumu topā visbiežāk pieminēta arhitekte Zaiga Gaile. “Zaiga arhitektūrā ir gan stabilās vērtības, gan nemiera gars. Jaunā Rīgas teātra telpās par arhitektonisko risinājumu var gan papriecāties, gan palasīt. Man patīk Zaigas arhitektūras filozofija par saistību starp ārējo vidi un cilvēka iekšējo pasauli,” saka LTV raidījuma “Lielās patiesības” autors un vadītājs Ilmārs Latkovskis. “Arhitekte ar skaidru, tikai viņai raksturīgu arhitektonisko filozofiju. Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcija ir lielākā veiksme Latvijas kultūrceltņu arhitektūrā. Modernās un tradicionālās teātra vides sintēze,” uzskata ārsts un politiķis, bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers
Skaistākais – topā ir pārstāvētas visas paaudzes, sākot no leģendārām personībām, kuru nopelni komentārus neprasa, un beidzot ar uzlecošajām zvaigznēm, kuru vārdus vērts iegaumēt un “iegūglēt”.

Ieskaties sieviešu sasniegumu topā 2024 žurnāla “Pastaiga” septembra/oktobra numurā!

foto: Publicitātes