foto: Publicitātes foto
FOTO: radīta tērpu kolekcija no šķirošanas konteineros savāktā tekstila
Mode
2024. gada 11. marts, 17:57

FOTO: radīta tērpu kolekcija no šķirošanas konteineros savāktā tekstila

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

No tekstila atkritumiem radīto tērpu kolekciju ’’Lost & Found’’ 48 stundu laikā veidojuši LMA studenti – Loreta Asermane, Nils Alencevičs, Artūrs Skurstenis, Zaiga Brutāne un Vitālijs Kondraščuks.

No 8. marta līdz mēneša beigām tirdzniecības centra “Spice” mazajā ātrijā ikvienam interesentam skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina nodaļas studentu un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma “AJ Power Recycling’’ radītā tērpu kolekcija ’’Lost & Found’’. Tā akcentē tekstila patēriņa problēmu Latvijā un parāda, ka materiālu tālākai izmantošanai ir neierobežotas iespējas.

foto: Publicitātes foto

Izstādes unikālais noformējums veidots sadarbībā ar mākslinieci Kati Krolli – studentu darbi ir it kā ieauguši paklājā, kas izveidots no “AJ Power Recycling” tekstila šķirošanas konteineros pie t/c “Spice” un “Spice Home”, kā arī citviet Latvijā savāktā tekstila.

Mākslinieces iecerē paklājs ir kaut kas, kas asociējas ar mājām – vietu, kur mēs jūtamies vislabāk un visdrošāk.

Arī zeme ir mūsu kopējās mājas. Ir svarīgi dot tekstilam otru dzīvi un piedomāt pie mūsu pašu apģērba lietošanas paradumiem. Šis paklājs liek aizdomāties par to milzīgo tekstila apjomu, ko mēs varam vai nu vienkārši izmest atkritumos, vai par kuru mēs varam parūpēties un pārvērst citās lietderīgās lietās.

foto: Publicitātes foto

“Šobrīd vairāk kā jebkad ir svarīgi izmantot jau esošus resursus. Izaicināt dizaina procesu un radošumu, mainīt novecojušo modes sistēmu, kā arī galvenokārt mūsu attieksmi pret modi un to kā produktu. Dalība “AJ Power Recycling” projektā deva lielisku iespēju parādīt to, cik daudz iespējas ir radīt svaigus un netradicionālus apģērbus, kas savā eksperimentālajā dabā mudina domāt plašāk par to, kas ir un var būt māksla un dizains šobrīd, kā arī – kā tas izskatīsies nākotnē,” akcentē Loreta Asermane, LMA Modes dizaina katedras bakalaura studente.

Latvijā gadā vidēji tiek ievesti vairāk nekā 25 tūkstoši tonnu jauna un lietota tekstila, turklāt ik gadu gandrīz tāds pats apjoms tekstila atkritumu nonāk nešķirotajos atkritumos.

foto: Publicitātes foto

“Mēs augstu novērtējam studentu radītās idejas un darbu, ko viņi ieguldīja izaicinājumā “Upcycling LIVE”, kurā 48 stundu laikā radīja unikālus tērpus no materiāliem, kas atrasti mūsu tekstila šķirošanas konteineros. Diemžēl tekstila atkritumi un kopējais tekstila patēriņš joprojām Latvijā ir liela problēma, tādēļ

ļoti ceram, ka, ieraugot šo izstādi, cilvēki aizdomāsies par saviem tekstila patēriņa paradumiem.

LMA studentu radītie tērpi tiešām pierāda, ka tekstilam ir iespējams dod otro dzīvi un no tā var sanākt ļoti unikāli tērpi,” norāda Solveiga Grīsle, “AJ Power Recycling’’ valdes locekle.

“Pēdējo gadu laikā tirdzniecības centrā "Spice" īpašu uzmanību esam pievērsuši ilgtspējīgu risinājumu ieviešanai. Kā modes flagmanim mums ir svarīgi būt sociāli atbildīgam uzņēmumam, kas ne tikai sniedz izcilu iepirkšanās un izklaides pieredzi, bet arī izglīto savu apmeklētāju un piedāvā iespēju apritīgiem risinājumiem. Caur šo izstādi mēs vēlreiz runājam par to, cik būtiski ir nenovērtēt par zemu katra indivīda iespējas ietekmēt lielākus procesus,” stāsta tirdzniecības centru “Spice” un “Spice Home” vadītāja Iveta Priedīte.

Modes dizaina studentu radītā kolekcija ’’Lost & Found’’

No 2024. gada 8. marta līdz mēneša beigām tirdzniecības centra “Spice” mazajā ātrijā ikvienam interesentam skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Modes ...

gallery icon