Notiks psihiskajai veselībai veltīta pasākumu programma laikmetīgās mākslas kontekstā
foto: https://www.facebook.com/LLMC.LV
Kultūra

Notiks psihiskajai veselībai veltīta pasākumu programma laikmetīgās mākslas kontekstā

Jauns.lv / LETA

Jūnija beigās sāksies psihiskajai veselībai veltītas izstādes "Kā es jūtos pēdējā laikā" pavadošā programma, informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (LLMC).

Pasākuma laikā būs iespējams iepazīties ar mākslas terapijas procesu, apmeklēt diskusijas, kurās par izstādē aplūkotajām tēmām sarunāsies mākslinieki un psihiskās veselības eksperti, kā arī piedalīties ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašņikovas un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas performancēs.

LLMC izstādes "Kā es jūtos pēdējā laikā" pavadošajā programmā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiks diskusijas ar izstādes māksliniekiem un tēmas ekspertiem, performances, nodarbības, kas sniegs ieskatu mākslas terapijas procesā, kā arī tūres izstādē kopā ar kuratori un māksliniekiem.

Publiskās programmas laikā notiks piecas diskusijas par psihiskās veselības traucējumiem, neirodažādību, līdzcilvēku atbalsta nozīmi, palīdzības veidiem un valodu, kā par šīm tēmām runāt. Sarunās piedalīsies gan psihiskās veselības eksperti, gan izstādes dalībnieki un citi kultūras nozares pārstāvji. Diskusijas tiks ierakstītas un vēlāk būs pieejamas raidieraksta formātā.

Diskusiju programmu 29.jūnijā plkst.18 atklās Lindas Gabarajevas vadīta saruna "Dažādā neirodažādība kultūrā". Sarunā piedalīsies psihiatrs Jānis Bušs, rakstniece Ieva Melgalve, horeogrāfe un pētniece Laima Jaunzema, dzejniece Elīna Vendija Rībena.

Savukārt 13.jūlijā plkst.17 sarunu ciklu turpinās Lienes Brizgas-Kalniņas vadīta diskusija par psihisko veselību klimata pārmaiņu kontekstā. 27.jūlijā diskusiju "Kad jāpalīdz palīgam: atbalsts tuviniekiem" vadīs Ieva Rosne, sarunājoties ar māksliniecēm Sanitu Tauriņu un Andu Lāci un psihoterapeitu Ernestu Pūliņu-Cini.

Paredzēts, ka 10.augustā notiks saruna "Sieviete un neprāts kultūrā", ko moderēs sociālantropoloģe Anna Žabicka. Sarunu ciklu 17.augustā noslēgs diskusija par pašpalīdzības un pašizpausmes saistīto dabu Martas Krivades vadībā.

Publiskās programmas laikā notiks arī divas performances - ukraiņu mākslinieces Kalašņikovas "Sirdspuksti" un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas "Vējainākā diena, kāda jebkad bijusi".

Kalašņikovas performance "Sirdspuksti" notiks 29.jūnijā, 13.jūlijā un 27.jūlijā, kā arī 10.augustā un 17.augustā plkst.16. Veidota kā kolektīva skaņas dziedināšanas pieredze, performance aicinās ikvienu sajust savas emocijas.

Savukārt 30.jūlijā Medicīnas vēstures muzeja dārzā no plkst.14 līdz 17 notiks Brīniņas performance "Vējainākā diena, kāda jebkad bijusi". Tās laikā ikviens aicināts Brīniņas vadībā apgūt Keitas Bušas 1987.gada dziesmas "Wuthering Heights" videoklipa kustības.

Iecerēts, ka ciklu "Ievads mākslas terapijā" vadīs mākslas terapeites Diāna Serga un Lība Bērziņa, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, taču nodarbību galvenā mērķauditorija ir pieaugušie.

Nodarbības kopā ar Sergu notiks pēc atvērtās grupas principa un katrai nākamajai nodarbībai jāpiesakās atsevišķi, savukārt Bērziņas grupa ir slēgta un tajā aicināti piedalīties cilvēki, kuri gatavi apmeklēt visas četras nodarbības.

Bērziņas grupā dalībnieki apgūs emocionālo inteliģenci jeb iepazīs dažādas pamatemocijas, bet Sergas vadīto nodarbību mērķis ir palīdzēt atpazīt savas emocijas, uzlabojot savu emocionālo pašsajūtu. Kā vienā, tā otrā grupā dalībnieki reflektēs gan par savu pašsajūtu, gan izstādē aplūkojamajiem mākslas darbiem.

Tāpat publiskās programmas laikā notiks arī kuratores un mākslinieku vadītas tūres izstādē. Tuvākā no tām notiks 6.jūlijā plkst.17.30.