foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes zinātnē un izglītībā 2022
Inga Pudža.
Topi
2022. gada 24. augusts, 12:44

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes zinātnē un izglītībā 2022

Pastaiga

Katru gadu žurnāls "Pastaiga" veido Latvijas sieviešu sasniegumu topu, un ik reizi, apkopojot žurnāla izvēlēto ekspertu viedokļus, pārņem neizmērojams lepnums un apziņa - Latvijas bagātība ir izglītotas, uzņēmīgas, izcilas, mērķtiecīgas un talantīgas sievietes. Lūk, Latvijas gada sievietes zinātnē un izglītībā.

Uzdrīkstēties, īstenot savas ieceres un apņēmīgi virzīties uz mērķi. Pieņemt lēmumus – bieži vien ne tos vieglākos –, apzinoties, ka tas var izraisīt viļņošanos sabiedrībā. Būt uzmanības centrā, uzņemties vadību un atbildību. Spēt izveidot lielisku komandu, jo kopā var izdarīt un sasniegt vairāk. Iestāties pret muļķību un aprobežotību, cīnīties pret netaisnību… Paveikt šķietami nepaveicamo, spēt redzēt tālāk par apvārsni un palīdzēt tiem, kam tas visvairāk nepieciešams. Nekas no tā nav viegli un vienkārši, bet, lūk, sievietes, kuras to spēj! Profesionāles ar viedokli un mugurkaulu, kas nebaidās kļūt neērtas un sekot ideāliem. Sievietes, kuru paveiktais liek aizrauties elpai un iedvesmo. Visu cieņu, dāmas, lepojamies ar jums un jūsu panākumiem! Paldies, ka darāt visu, lai mēs dzīvotu labākā sabiedrībā!

Lai gan Pastaigas sasniegumu topu veido redakcijas izvēlēto ekspertu viedokļi, tas ik gadu atspoguļo aktuālos notikumus un izceļ gaismā sievietes, kas uzmirdzējušas un sevi spilgti pierādījušas to kontekstā. Karš Ukrainā licis paraudzīties ar citām acīm uz neskaitāmiem jautājumiem, izvirzot priekšplānā drošību, kiberdrošību, uzticamu informāciju un reālu palīdzību kara bēgļiem. Arī topa nominantu vidū redzam, cik ļoti mēs, līdzcilvēki, novērtējam sievietes, kas dara visu iespējamo un neiespējamo, lai savas kompetences un iespēju robežās palīdzētu stiprināt mūsu valsts drošību, informētu sabiedrību un risinātu ar bēgļiem saistītus jautājumus. Viņu vidū ir NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže, Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina, žurnālistes Ieva Vārna un Kristīne Garklāva, ukraiņu atbalsta centra Common Ground Andrejsalā dibinātājas un iniciatīvas autores Ieva Irbina un Inese Dābola. Mums ir lieliskas zinātnieces, tehnoloģiju ekspertes, juristes, ekonomistes, uzņēmējas, uzņēmumu vadītājas, mediķes, politiķes, kultūras un mediju darbinieces, arhitektes, dizaineres, modes mākslinieces, sportistes, fitnesa treneres un aktīvistes, kas veic milzu darbu, rūpējoties par tiem, kuri nonākuši grūtībās. Iedvesma ikvienam, jo mums visām un visiem taču ir pa spēkam darīt vairāk.

Eksperti

Pēteris Strautiņš, Luminor bankas ekonomists
Renāte Strazdiņa, Microsoft Veselības aprūpes un dzīvības zinātņu nozares klientu transformācijas vadītāja Eiropas, Vidējo Austrumu un Āfrikas reģionā
Liene Briede, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra direktore, Eiropas Inovāciju padomes valdes locekle
Linda Saulīte, komunikāciju aģentūru grupas Dentsu Latvia valdes locekle, RTU pasniedzēja un doktorante
Egija Gailuma, uzņēmēja, OX Drive līdzīpašniece
Gunda Vaivode, LR 3 Klasika direktore
Dace Zavadska, Imunizācijas valsts padomes vadītāja, RSU profesore, bērnu infektoloģe
Sanita Osipova, Latvijas Universitātes profesore, Dr. iur.
Zita Zariņa, Latvijas Bankas padomes locekle
Baiba Rubesa, SIA Novatore dibinātāja un NOVATORE Impact Summit, kas notiks 22.–23. septembrī, idejas autore un virzītāja
Ingūna Skuja, keramiķe un porcelāna māksliniece, dueta Skuja Braden dalībniece
Aigars Rostovskis, LTRK prezidents, Biznesa augstskolas Turība īpašnieks
Ivars Norvelis, Porsche Latvia valdes loceklis
Pēteris Bajārs, biroja Outofbox vadošais arhitekts
Ilze Bagatska, zvērināta advokāte, brīvprātīgā ukraiņu basketbolistu koordinatore Latvijā

Latvijas 2022. gada izcilākās sievietes zinātnē un izglītībā

Inga Pudža, LU Cietvielu fizikas institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijas zinātniece

“2021. gadā saņēmusi prestižo L’Oréal Baltic balvu sievietēm zinātnē par darbu pie viedā materiāla vara molibdāta (CuMoO4) izpētes. Šogad veiksmīgi aizstāvējusi promocijas darbu Funkcionālo materiālu eksperimentālie un teorētiskie pētījumi sensoru pielietojumiem.”
Liene Briede

“Inga Pudža pēta viedos materiālus – šī joma strauji attīstās visā pasaulē, turklāt īpaši svarīga tā ir autobūvē, mašīnbūvē un pat turpmākajā kosmosa izpētē. Zinātne ir svarīga ne tikai pašas zinātnes un izpētes dēļ. Ja mēs vēlamies Latvijā attīstīt ekonomiku ar augstu pievienoto vērtību,
mums vajadzēs aizvien vairāk jaunu cilvēku, kas sevi redz eksakto zinātņu laukā. Inga noteikti tam iedvesmo.”
Ivars Norvelis

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inga Pudža.

Anita Muižniece, izglītības un zinātnes ministre

“Izglītības ministre noteikti ir mana favorīte gan politikā, gan zinātnē un izglītībā. Pamatota, skaidri argumentēta stingrība noteiktos jautājumos, droši lēmumi un darbi par labu izglītības kvalitātei un izaugsmei. Komunikācija bez ministriem nereti piemītošās arogances. Un, to visu labi izdarot, nepazūd sievietes tēls un gudrība.”
Dace Zavadska

foto: LETA
Anita Muižniece.

Liene Briede, RTU Zinātnes un inovāciju centra direktore

“2021. gada rudenī kā pirmā Latvijas pārstāve ievēlēta Eiropas Inovāciju padomes valdē. Eiropas Komisija Eiropas Inovāciju padomes valdē iecēla 20 pētniekus, uzņēmējus, uzņēmumu vadītājus, inovāciju vides veidotājus un inovāciju ekspertus ar kompetencēm Eiropas nākotnes inovācijās, kas skar digitālās tehnoloģijas, veselības aprūpi un zaļo transformāciju.”
Pēteris Strautiņš

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Liene Briede.

Zane Behmane, Rīgas Hanzas vidusskolas skolotāja

“Lieliski novadīja visu Covid laika attālināto mācību procesu, atvērta jaunām idejām, lieliski saprotas ar pusaudžiem.”
Renāte Strazdiņa

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zane Behmane.

Zanda Rubene, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore, prodekāne zinātnes jautājumos un vadošā pētniece

“Vairāk tādu personību zinātnē un izglītībā – mūsu bērniem būtu daudz labāka vide un iespēja apgūt jauno. Gudra un iedvesmojoša. Apbrīnoju viņas atvērtību un enerģiju.”
Linda Saulīte

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zanda Rubene.

Vita Rovīte, vadošā pētniece un grupu vadītāja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, arī Latvijas Genoma centra vadītāja

“Vitas pēdējais veikums, par ko viņa saņēmusi arī starptautisku atzinību, ir retu endokrīnu saslimšanu izpēte, ko izraisa labdabīgs hipofīzes audzējs, kas pārproducē augšanas hormonu (GH) un izraisa dažādas blakussaslimšanas, kā arī ir cēlonis palielinātai mirstībai.”
Egija Gailuma

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vita Rovīte.

Annija Hermane (dzim. Putniņa), RDKS izglītības programmas Mūziklu dziedātājs vadītāja

“Diriģente un dziedātāja, ieguvusi labu izglītību Rīgā un Londonā, atgriezās savā Doma kora skolā, lai dibinātu Mūziklu nodaļu. Tobrīd viss bija neziņā tīts, bet tagad pirmie absolventi jau kāpj uz skatuves un pārsteidz ar lieliskām prasmēm. Lai iedzīvinātu šo žanru Latvijā, Annija līdzās pasniedzējas darbam izveidojusi portālu www.muzikli.lv.”
Gunda Vaivode

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Annija Hermane (dzim. Putniņa).

Dace Bula, folkloriste, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece

“Nāciju veido kultūra un vēsturiskā atmiņa, tāpēc svarīgi ir apzināt, publicēt un skaidrot informāciju par nācijas saknēm. Kas mēs esam? Tieši to nerimstoši dara Bulas kundze. Viņa nav kabineta pētniece, kas mūžu pavada pie darba galda, bet gan aktīva pilsoniskās sabiedrības locekle, kas publiski skaidro savu viedokli un pārdomas, prezentējot pētījumus vai publicējoties, piemēram, Satori. Interesanta, šarmanta sieviete ar dziļu un viedu prātu. Ausīs kā mūzika skan viņas skaistā, tīrā latviešu valoda, bez moderniem angļu vai franču valodas bagātinājumiem. Visu var pateikt latviski! To pašlaik prot tikai retais zinātnieks, jo valsts ar priekšrakstiem zinātni virza uz angļu valodas kuplināšanu, nevis latviešu valodas kopšanu. Tāpēc ir vitāli svarīgi, ka ir tādi cilvēki kā Bulas kundze.”
Sanita Osipova

foto: LETA
Dace Bula.

Ramona Urtāne, Iespējamās misijas valdes priekšsēdētāja

“Iespējamā misija padara Latvijas izglītības sistēmu labāku, modernāku, palīdz skolās ienākt jauniem un aizrautīgiem pedagogiem. Mūsu bērni ir mūsu nākotne – tas nav tikai tukšs sauklis, bet pavisam reāls un svarīgs faktors Latvijas labklājības celšanai.”
Zita Zariņa

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ramona Urtāne.

Brigita Dalecka, EIT RauMaterials Baltic Hub

“Sieviete, kas tur rūpi par vienu no cilvēkam svarīgākajām vielām – ūdeni. Pirmā RTU vēsturē saņēmusi doktora grādu vienlaikus divās universitātēs – RTU un Zviedrijas Karaliskajā tehnoloģiju institūtā. Promocijas darbā viņa pētīja mikroskopisko sēņu izmantošanu sadzīves notekūdeņu attīrīšanai no farmaceitiski aktīvām vielām.”
Baiba Rubesa

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Brigita Dalecka.

Zane Driņķe, Ph. D. asoc. profesore, Biznesa augstskolas Turība Uzņēmējdarbības fakultātes dekāne

“Zane nāk no biznesa, viņai ir laba izglītība (profesore!), un piedevām viņa nodarbojas ar pētniecību. Lieliska kombinācija! Par Zani varu teikt: šeit turpinājums vēl sekos!”
Aigars Rostovskis

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zane Driņķe.

Anda Barkāne, Laura Vītola un Ilze Ļihačova, šāgada L’Oreal Baltic balvas Sievietēm zinātnē ieguvējas

“Trīs jaunās zinātnieces (nespēju nominēt tikai vienu) un viņu pētījumi:

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece Anda Barkāne – celulozes modificēšana dabai draudzīgas 3D drukas tintes izgatavošanai;

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Anda Barkāne.

RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes pētniece Laura Vītola – pētījums, kurā izstrādā ilgtspējīgus zema blīvuma ģeopolimēru bāzes būvmateriālus;

foto: Jānis Deinats
Laura Vītola.

Ilze Ļihačova, LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratorijas vadošā pētniece, – divi pētījumu virzieni medicīnas fizikas nozarē un to tālāka izstrāde (ādas neinvazīvās diagnostikas un baktēriju antirezistences jomā).”
Ilze Bagatska

foto: Jānis Deinats
Ilze Ļihačova.
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ilze Ļihačova, Anda Barkāne un Laura Vītola.

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit