foto: Publicitātes foto
Trauslie svinību brunči un kārtas, kas pasargā no sala - "Istabā" atvērs Ilzes Vītoliņas teātra kostīmu skiču izstādi "Pavasaris"
Kleita, kurā būs tērpusies aktrises Kristīnes Nevarauskas varone izrādē "Pavasaris" Ziemassvētku ainā.
Kultūra
2021. gada 16. novembris, 11:48

Trauslie svinību brunči un kārtas, kas pasargā no sala - "Istabā" atvērs Ilzes Vītoliņas teātra kostīmu skiču izstādi "Pavasaris"

Jauns.lv

No š. g. 22. novembra galerijā Istaba būs skatāma latviešu kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas skiču izstāde. Akvareļa tehnikā veidotie gleznojumi atklās Dailes teātrī topošās igauņu režisora Prīta Pedajasa izrādes "Pavasaris" tēlus. Izstāde galerijā būs skatāma līdz 2022. gada 7. janvārim.

Igauņu rakstnieka Oskara Lutsa romāna dramatizējuma iedvesmoti, izstādi veidos nostalģijas un bērnības atmiņu piesātināti tēli. Jau janvārī uz Dailes teātra skatuves tie izspēlēs skolas gaitu ikdienas ainas nomaļā igauņu ciematā 20. gadsimta sākumā.

Askētiskās skolas formas, trauslie svinību brunči un amizantās kārtas, kas pasargā no ziemas sala – caur Ilzes Vītoliņas glezniecisko skiču atlasi skatītājs tiks iepazīstināts ne tikai ar gaidāmā iestudējuma estētiku, bet arīdzan stāstu par kostīmu mākslinieka neizmērojamo lomu aktieru spējā iejusties tēlā un vizuālā vēstījuma iedzīvināšanu uz teātra skatuves.

foto: Publicitātes foto

Ilze Vītoliņa ir viena no vadošajām izrāžu kostīmu māksliniecēm Latvijā. Viņu raksturo spēja strādāt ar vērienīgiem plaša diapazona projektiem, nezaudējot fantāzijas kapacitāti kā tehniskajos risinājumos, tā vēsturiskajās interpretācijās. Veidojusi tērpus vairāk nekā 200 izrādēm visos Latvijas teātros, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī Maskavā, Sanktpēterburgā un Jekaterinburgā.

Daudzreiz nominēta un saņēmusi “Spēlmaņu nakts” balvas kategorijā “Gada kostīmu mākslinieks”, kā arī Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākais animācijas mākslinieks”.

Ilze Vītoliņa ir vairāk nekā piecpadsmit leļļu teātra izrāžu, vairāku animācijas filmu un grāmatu māksliniece.

Ilzes Vītoliņas personālizstāde "Pavasaris" tapusi sadarbībā ar Dailes teātri. Izstādes kuratore – Elīna Sproģe. Izstāde galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 2022. gada 7. janvārim.