foto: Publicitātes foto
Nacionālajā mākslas muzejā atvērta septītā "Purvīša balvas" izstāde
Kultūra
2021. gada 5. jūnijs, 09:51

Nacionālajā mākslas muzejā atvērta septītā "Purvīša balvas" izstāde

LETA

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā līdz 8.augustam būs skatāma septītā "Purvīša balvas" izstāde, informē pasākuma rīkotāju pārstāve Laura Kristapsone.

"Purvīša balva 2021" kandidātu darbu izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

gallery icon
90

Viņa pavēstīja, ka ekspozīciju veido glezniecības, instalāciju, porcelāna un videomākslas kopums, ko radījuši septītajai "Purvīša balvai" par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2019. un 2020.gadā neatkarīgo ekspertu izvirzītie astoņi mākslinieki un autoru kolektīvi - "Skuja Braden", Valdis Celms, Krista un Reinis Dzudzilo, Kaspars Groševs, Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola, Rasa un Raitis Šmiti, Aija Zariņa un Amanda Ziemele.

Kopumā "Purvīša balvas 2021" fināla atlasei tika nominēti 18 mākslinieki un mākslinieku grupas, kuru radošais veikums atzīts kā nozīmīgs notikums Latvijas vizuālās mākslas ainā laikposmā no 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

"Purvīša balvas 2021" kandidāts ir duets "Skuja Braden", kas balvai nominēts par izstādi "Samsāra", īpaši izceļot ekspozīcijas centrālo daļu "Ilgas altāris". Izstāde bija skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

„Skuja Braden” izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10, Vecrīgā) 13. martā atklās vērienīgu izstādi „Samsāra/Samsara”, kura aicinās iepazīt daļu no ...

gallery icon
14

Mākslinieks Celms balvai nominēts par kinētiskajām skulptūrām "Dzīvības ritmi" un "Pozitrons" otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādē "Viss reizē zied".

Savukārt Dzudzilo balvai nominēti par darbu "ZRwhdZ", kas bija apskatāms Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Mākslinieks Groševs balvai nominēts par multimediālo instalāciju "Cita istaba" mākslas festivāla "Cēsis 2020" laikā.

Mākslinieces Kraule-Kūna un Vītola balvai nominētas par projektu "Mākslinieku krīzes centrs" divu gadu periodā galerijā "Low" un Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Savukārt Šmiti balvai nominēti par 2020.gada darbu "Atmosfēriskais mežs" mākslas un mediju centra "ZKM" Karlsrūē, Vācijā, organizētajā virtuālajā izstādē "Kritiskās zonas - Zemes politikas observatorijas".

Ievas Kraules-Kūnas un Elīnas Vītolas projekts “Mākslinieku krīzes centrs”

gallery icon
7

Zariņa balvai nominēta par personālizstādi "Mosties, mosties reiz, svabadais gars" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē.

Aijas Zariņas izstādes “Mosties, mosties reiz, svabadais gars” atklāšana

2019. gada 6. decembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē tika atklāta Aijas Zariņas darbu izstāde “Mosties, mosties ...

gallery icon
80

Savukārt Ziemele balvai nominēta par personālizstādi "Kvantu matu implanti" Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?".

Amandas Ziemeles personālizstāde "Kvantu matu implanti"

gallery icon
7

"Purvīša balvas 2021" ieguvēju noteiks žūrija, izvērtējot fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē. Laureāta vārds tiks nosaukts 11.jūnijā.

Turpinot pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju, arī šogad tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā, un to saņems māksliniece Maija Tabaka - par uzticību glezniecībai mūža garumā un figurālās glezniecības gara uzturēšanu Latvijas mākslā. Balvas finansiālais apjoms ir 10 000 eiro, neieskaitot nodokļus. Pirmo balvu par mūža ieguldījumu mākslā bija saņēmusi gleznotāja Džemma Skulme.

"Purvīša balva" ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva nosaukta latviešu glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša vārdā, kurš bija izcils sava laika mākslinieks un mākslas pedagogs un guvis atzinību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī. Būdams gudrs un tālredzīgs kultūrpolitiķis, Purvītis aktīvi atbalstīja jaunos māksliniekus un atklāja daudzus turpmākajos gados Latvijas mākslā īpašu vietu ieguvušus talantus.

Balva tiek pasniegta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro, ieskaitot nodokļus.

Pirmo "Purvīša balvu" 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās "Purvīša balvas" laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo "Purvīša balvu" 2013.gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi".

Ceturtā "Purvīša balva" 2015.gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība". "Purvīša balvu" 2017.gadā pasniedza mākslinieku kolektīvam - Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam - par izstādi "Dziesma". Sesto "Purvīša balvu" 2019.gadā saņēma māksliniece Ieva Epnere par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra".