Cilvēki
2021. gada 25. aprīlis, 05:09

Jaunā modes māksliniece Agnese Eiduka: "Sapnis ir piepildījies, esmu mūsdienīga tautumeita"

Anita Sedliņa

Pastaiga

Agnese Eiduka, Latvijas Mākslas akadēmijas Modes nodaļas maģistrantūras absolvente, piekrīt uzskatam, ka iespēja dod priekšroku sagatavotam prātam. Pērnā gada nogalē viņa ieguva trešo vietu Latvijas jauno dizaineru konkursā Modes manifestācija ar LMA kolekciju Numur 1 un iespēju pārstāvēt valsti starptautiskā jauno dizaineru konkursā Ukrainā. Viņa sapņo par modi kā mākslu, kur vieta ir ārkārtīgi detalizētam roku darbam, un cer radīt tērpus sporta dejotājām, kuros var izpausties arī citas dizaineres talanta šķautnes – ekstravagance, inovatīvas idejas un drosme.

Ja tev pavisam svešam cilvēkam vajadzētu pastāstīt par sevi… Ko tu teiktu?

Lai par mani runā darbi!

Par ko sapņoji kļūt bērnībā?

Par tautumeitu. Divu gadu vecumā lēkāju pagalmā vecmammas tautastērpā un visiem stāstīju, ka pieaugusi būšu tautumeita. Man bija vienalga, ka tas ir nesamērīgi liels. Apkārtējie par to smējās un neuztvēra manus nodomus nopietni, bet gāja laiks, un reiz teiktais ir piepildījies – esmu mūsdienīga tautumeita.

Esi bijusi dažādu konkursu dalībniece un laureāte. Ko tev fiziski vai emocionāli sniedz šāda sacensība?

Nav svarīgi, cik vērienīgs ir konkurss, galvenais ir izbaudīt ceļu līdz konkursa finālam. Būt ar simtprocentīgu atdevi it visā, citādi darbam nav jēgas!

Kas tavu radošo rokrakstu atšķir no citiem?

Dekoratīvu elementu pārbagātība.

Un kas tev modē patīk vislabāk?

Tīk vērot, kā no skices top tērps. Izdzīvot tērpa tapšanas posmus. Tīk tērpa dzīve modes skates aizkulisēs, pēc tam klienšu garderobēs. Gluži kā savulaik Kristians Diors savās atmiņās teicis: “Noslēpies aiz pelēkā atlasa aizkara, kas šķīra mani no zāles, es ieklausījos, kā atdzīvojas manas kleitas, tāpēc ka tās sāk dzīvot tajā minūtē, kad tās sāk valkāt. Ir sievietes, kuras dzīvo tikai tad, kad par viņām kāds ir sajūsmā. Tas pats būtu patiesi attiecībā uz kleitu. Lūk, kāpēc es ar tādu uztraukumu jautāju modeļu demonstrētājām, vai viņām patīk vai nepatīk tie modeļi, kuri man ir īpaši dārgi.”

Labākais padoms, ko esi no kāda saņēmusi.

Fotogrāfa Ansela Adamsa vārdiem – iespēja dod priekšroku sagatavotam prātam.

Nešaubīgi tici…

…disciplīnai un pacietībai.

Par ko mīli pasmieties?

Par rafinētiem jokiem.

Kur iepērcies, cik bieži, ko izvēlies?

Iepērkos Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju ikgadējā tirdziņā – Jarmarkā. Varu apgalvot, ka esmu ikgadēja Jarmarkas cienītāja, jo zinu, cik svarīgi ir atbalstīt jaunos un talantīgos ar labu vārdu un adekvātu finansējumu par paveikto. 

Kā atpūties, lai atpūstos?

Dodos garos izbraucienos ar velosipēdu. Ilgā, nesteidzīgā braucienā brīnišķīgi sakārtojas domas un nemanot atrisinās sarežģīti uzdevumi. Tā ir daļa no dzīves, kurā jūtos labi.

Ar ko nodarbojies savā brīvajā laikā?

Ar auto fotoorientēšanos un izpletņlēkšanu.

Vai tev ir mājdzīvnieki? Vai arī kādu tu vēlētos?

Kā mājdzīvnieku vēlētos taureni zilo morfīdu (Blue morpho), taču krāšņā taureņa dzīves ciklu – 115 dienas – turēt viņu pie sevis būtu egoistiska, klaja nerēķināšanās ar taureņa brīvību. Tādēļ atbalstu visa veida robotveidīgos mājdzīvniekus. Kā analogu noskatītajam skaistulim es noteikti izvēlētos 32 gramus vieglo Festo radīto robottaureni – eMotionButterflies.

foto: Publicitātes foto

Laimes mirklis ir...

Tagadne!

Tu mēdz savu vārdu ievadīt Google meklētājā?

Nē!!!

Ar ko sākas tava diena?

Ar prieku, jo šī diena būs lieliska! Pēc tam – skatiens modinātājpulkstenī un plānotājā.

Kādu mūziku tu klausies?

Denisu Paškeviču, U2, aizrauj vides mūzikas koncerti Dabas koncertzāle un klasiskā mūzika. Pēdējais krāšņākais klasiskās mūzikas baudījums bija Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 100 gadu jubilejai veltītais klātienes koncerts. Baudīju to, ietērpjot operas dīvas ģenerālmēģinājumā, un pašu koncertu zālē. No gaisā virmojošajām, piesātinātajām emocijām klausoties skrēja skudriņas.

Kas tev šķiet visgrūtākais dzīvē?

Vai tiešām pastāv kas tāds?!

Ko tu gribētu sasniegt? Lielie un mazie mērķi.

Neesmu no tām, kuras reizi gadā brauc uz Parīzi, un tomēr – vēlmju sarakstā ir mācības izšuvēja Fransuā Lesāža dibinātajā skolā Ecole Lesage. Radošā darbība – veidot īpašus tērpus un redzēt tos īpašā vietā un laikā – sporta deju dejotājām Latvijā un pasaulē. Mani interesē apģērbs kā māksla, nevis tirgus.

Četras dzīvē gūtās atziņas/secinājumi

  • Tu saņem, ko esi pelnījis!
  • Kaut sākumā tā nešķiet, saule spīd arī melnākajā tumsā!
  • Visam savs laiks! Pacieties, tas ir to vērts!
  • Pasmaidi un uzdrīksties TAGAD!