foto: Publicitātes foto
Kinoindustrijas pasākumā "Meeting Point Vilnius 2021" piedalīsies arī Latvijas filmu projekti un to autori
"Nemierīgie prāti"
Kultūra
2021. gada 13. aprīlis, 15:12

Kinoindustrijas pasākumā "Meeting Point Vilnius 2021" piedalīsies arī Latvijas filmu projekti un to autori

LETA

No 14.aprīļa tiešsaistē notiks kinoindustrijas pasākums "Meeting Point Vilnius 2021", kas pievēršas topošo filmu projektiem un strukturēts četrās sadaļās, no kurām trijās piedalās arī Latvijas filmu projekti un to autori, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Margarita Rimkus.

"Meeting Point Vilnius 2021", kas seko Lietuvas festivālam "Kino pavasaris", centrālā programma ir "Coming Soon", kurai no 35 valstu pieteikumiem atlasīti 25 projekti, tai skaitā divas Latvijas spēlfilmas - režisora Uģa Oltes debija "Upurga" un brāļu Laura un Raita Ābeļu pilnmetrāžas spēlfilma "Nemierīgie prāti".

foto: Publicitātes foto
"Upurga"

Savukārt programmā "Industry Screening Platform", kur ar pabeigtām, bet vēl neizrādītām filmām iepazīstas izplatīšanas aģenti, festivālu programmu veidotāji un mediju pārstāvji, starp astoņiem atlasītajiem projektiem divi ir no Latvijas - režisora Matīsa Kažas debijas spēlfilma "Kur vedīs ceļš" un režisora Ivo Brieža dokumentālā filma "Homo Sovieticus".

foto: Publicitātes foto
"Homo Sovieticus"

Trešā "Meeting Point Vilnius 2021" sadaļa ir "Talents Nest", kas atklāj un atbalsta jaunos kinoprofesionāļus, piedāvājot lekcijas, pieredzes apmaiņas un sadarbības pasākumus, tajā šogad piedalās Latvijas scenārists Gļebs Nagornijs un producents Dominiks Jarmakovičs.

foto: Publicitātes foto
"Kur vedīs ceļš"

NKC pārstāve norādīja, ka viens no Eiropā nozīmīgākajiem dokumentālā kino festivāliem "Visions du Réel", kas šogad notiek jau 52.reizi, programmā "Grand Angle" iekļāvis divas Latvijas filmas - režisora Vitālija Manska filmu "Gorbačovs. Paradīze", kā arī Itālijas un Latvijas kopražojuma filmu "Es piedzimu Roselīni", kuras Latvijas puses producents ir Uldis Cekulis no studijas "VFS Films".

foto: Publicitātes foto
"Gorbačovs. Paradīze"

Rimkus pavēstīja, ka vienā no festivāla starptautiskajām žūrijām, vērtējot vidēja garuma filmas un īsfilmas, strādās Latvijas režisore Laila Pakalniņa, kuras dokumentālā īsfilma "Pirmais tilts" tieši pirms gada piedzīvoja pasaules pirmizrādi "Visions Du Réel" konkursa programmā.

foto: Publicitātes foto
"Es piedzimu Roselīni"

Paralēli filmu programmām arī šajā festivālā nozīmīga sadaļa ir filmu tirgus "VdR-Film Market", tiešsaistes platforma industrijas profesionāļiem, kur īpaši izceltas arī vairāku festivāla partneru atsevišķās programmas. NKC ir viens no šiem festivāla partneriem un piedāvā piecu jaunāko Latvijas dokumentālo filmu izlasi - režisora Ivara Zviedra filmu "Valkātājs", režisoru Lienes Lindes un Armanda Zača kinolenti "Klātbūtne", režisora Kažas filmu "Klejotāji" un Pakalniņas filmu "Pirmais tilts" un režisora Brieža filmu "Homo Sovieticus".

foto: Publicitātes foto
"Spogulī"

Pēc NKC pārstāves paustā, 20.aprīlī Vācijas pilsētā Vīsbādenē sāksies Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu festivāls "GoEast", kur Latviju pārstāv sešas filmas - Pakalniņas spēlfilma "Spogulī", Manska dokumentālā filma "Gorbačovs. Paradīze", divi minoritārie kopražojumi - Šarūna Barta spēlfilma "Mijkrēslī" un Alīnas Gorlovas dokumentālā filma "Starp diviem kariem", un divas īsfilmas - programmā "Anarcho Shorts" iekļauts Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Lindas Stūres diplomdarbs "Nakts maiņa", bet par īsfilmu konkursa balvu sacenšas studijā "Ego Media" producēta īsfilma "Man", kuras režisore ir Jūlija Timošenko, bet scenārija līdzautors Uldis Tīrons.

Rimkus akcentēja, ka lielākā daļa no pabeigtajām Latvijas filmām, kas patlaban piedalās tiešsaistes festivālos, gaida izrādīšanu Latvijas kinoteātros, kad tie tiks atvērti skatītājiem.