Kultūra
2020. gada 13. novembris, 11:48

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs saņem dāvinājumu – Zinas Ulstes radīto servīzi “Sakta”

Pastaiga

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10) saņēmis nozīmīgu papildinājumu muzeja krājumam no Sanktpēterburgas – mākslinieces Zinas Ulstes radīto servīzi “Sakta” (Rīgas Porcelāna fabrika, 1960–1962).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Porcelāna un keramikas kolekcija ir visplašākā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma daļa, kurā vairums ir mākslinieku oriģināldarbi. Tomēr ik gadu kolekcija iespēju robežās tiek papildināta arī ar atsevišķiem, laikmetu raksturojošiem sērijveida produkcijas paraugiem, tai skaitā porcelāna izstrādājumiem. Jo viens no muzeja prioritārajiem uzdevumiem ir atspoguļot Latvijas dizaina attīstību, tendences un vadošo mākslinieku ieguldījumu inovatīvu formu radīšanā.

foto: Publicitātes foto
Tējkanna no Zinas Ulstes radītās servīzes “Sakta” (Rīgas Porcelāna fabrika, 1960–1962)

Muzeja keramikas kolekcijā līdz šim bija Rīgas Porcelāna fabrikas galvenās mākslinieces Zinas Ulstes (1928–2006) veidotie izstāžu darbi – servīzes “Daina” (1960) un “Noktirne” (1975).

Tomēr vislielāko atpazīstamību un sabiedrības popularitāti savulaik ieguva masveidā ražotā tējas servīze “Sakta”, kuras centrālo priekšmetu – tējkannas, cukurtrauka un krējuma kanniņas – konusveidīgās formas papildinājumā ar stilizētu, izteikti lakonisku bērzu lapiņu dekoru lieliski raksturo 20. gadsimta 60. gadu estētiskos uzskatus un moderna stila izjūtu. Zinas Ulstes servīzes ir apliecinājums meistares prasmei pārvarēt daudzos ražošanas, izejvielu un tehnoloģiju šķēršļus un grūtības, lai īstenotu mākslinieciski augstvērtīgas radošas idejas sērijveida produkcijā, kas nu ir kļuvusi par Latvijas dizaina klasiku.

foto: Publicitātes foto
Krūze ar apakštasīti no Zinas Ulstes radītās servīzes “Sakta” (Rīgas Porcelāna fabrika, 1960–1962)

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību par dāvinājumu LR pilsonei Oksanai Sivokobilskai, kura patlaban dzīvo un strādā Sanktpēterburgā, kā arī Latvijas Republikas ģenerālkonsulātam Sanktpēterburgā, ar kura atbalstu un palīdzību dāvinājums nokļuva Rīgā.