Cilvēki
2020. gada 28. augusts, 15:22

Žurnāla PASTAIGA ietekmīgāko un izcilāko Latvijas sieviešu topa līdere – ILZE VIŅĶELE

Jauns.lv

Jau ceturto gadu žurnāls PASTAIGA septembra numurā publicē Latvijas ietekmīgāko, radošāko un izcilāko sieviešu topu.

Tas ne tuvu nav sauss socioloģisks pētījums, drīzāk sabiedriskās domas atspoguļojums, skatoties „no iekšpuses”. Topa veidošanā piedalās eksperti – sabiedrībā zināmi un cienīti viedokļu līderi. Savukārt analizētas tiek visas dzīves un darba jomas: no politikas līdz sportam, no zinātnes līdz mākslai, no tehnoloģijām līdz dizainam.

Šogad ekspertu bija īpaši daudz un tie visi bija spožas pesonības: Latvijas eksprezidents Valdis Zatlers un bijušais premjers Māris Gailis, NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže un Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Andrejs Ērglis, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela un Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš, Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanita Bajāre un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Ekspertu vidū arī radošās inteliģences pārstāvji – arhitekti Brigita Bula un Juris Poga, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, juriste un mecenāte Vita Liberte, radošā direktore un režisore Una Rozenbauma un daudzi citi.

Protams, ekspertu izvēle ir absolūti subjektīva. Tā kategorijā „Izglītība” kāds nosauca augstskolas profesores vārdu, bet kāds – tenisistes Aļonas Ostapenko mammu („bez tādiem cilvēkiem nav čempionu”). Kategorijā „Kultūra” kāds minēja slavenu aktrisi, bet kāds – talantīgu, taču pagaidām plašai publikai mazzināmu dzejnieci. Cik cilvēku, tik viedokļu. Taču šajā krāšņajā daudzveidībā PASTAIGA pacentās saskatīt tendences.

Tendence nr.1 Šogad sabiedrības uzmanība tika īpaši pievērsta veselības jomai. Tāpēc nav brīnums, ka par nepārspētu topa līderi un visbiežāk minēto personu kļuva veselības ministre Ilze Viņķele. Koronovīrusa pandēmija  īpaši smagi skāra sievietes: viņas pirmās zaudēja darbu un tieši uz viņu pleciem gūlās ārkārtīgi liela psiholoģiskā slodze. Taču arī tieši pateicoties sieviešu dzīves gudrībai, mieram un ieradumam rūpēties par tuvākajiem, mūsu sabiedrība pandēmijas laiku pārdzīvoja salīdzinoši mierīgi.

Tendence nr.2 Ar katru gadu pieaug sieviešu īpatsvars jomās, kas tradicionāli skaitās „vīriešu lauciņš”. Latvijai jau bijusi gan sieviete-prezidente, gan sieviete-premjerministre, gan sieviete-aizsardzības ministre. Šodien sievietes arvien pārliecinošāk sevi piesaka finanšu, zinātnes, augsto tehnoloģiju jomās. IT nozarē, kas vēl salīdzinoši nesen skaitījās „ vīriešu profesija”, šodien jau valda visnotaļ femīna gaisotne. Bet tādā sfērā kā arhitektūra, sieviešu mums, šķiet, ir pat vairāk nekā vīriešu.

Tendence nr.3 Multiprofesionāļi. Šodien arvien vairāk cilvēku iegūst otro un pat trešo profesiju un izmanto savus talantus visdažādākajās jomās. Tā, piemēram, Vita Liberte veiksmīgi savieno advokātes karjeru ar mecenātismu, bet Madara Botmane ir vienlīdz pieprasīta gan kā aktrise, gan kostīmmāksliniece.  Laikmetīgās mākslas centra KIM? dibinātājas Zanes Čulkstēnas vārdu eksperti minēja vairākās kategorijās: kultūra, mediji, aktīvisms. Jāteic, savā popularitātē Zane piekāpjas vien Ilzei Viņķelei. Vismaz – pēc žurnāla PASTAIGA ekspertu domām.