Latvijas ietekmīgākās, radošākās, izcilākās sievietes. Sasniegumu tops 2020
Cilvēki
2020. gada 31. augusts, 06:06

Latvijas ietekmīgākās, radošākās, izcilākās sievietes. Sasniegumu tops 2020

Jauns.lv

Nu jau ceturto gadu žurnāla Pastaiga pirmajā rudens numurā publicēts Latvijas sieviešu sasniegumu tops. Un ik reizi jāsecina, ka iemeslu lepoties mums ir kļuvis arvien vairāk.

Patīkami apzināties, ka Latvija tiek atzīta par vienu no dzimumu līdztiesīguma ziņā labklājīgākajām valstīm pasaulē. Protams, līdz Somijai, kur sievietes ir okupējušas praktiski visus augstākās varas posteņus, mums vēl tāls ceļš ejams, taču arī Latvijā daiļā dzimuma pārstāves ir plaši pārstāvētas daudzās dzīves jomās – arī tajās, ko tradicionāli ierasts uzskatīt par vīrišķīgām (valsts pārvaldē, finanšu un banku nozarē, IT, arhitektūrā un zinātnē).

Protams, mūsu sabiedrībā joprojām ir spēkā daudzi stereotipi, tā ne vienmēr ir gatava atzīt sievieti par līderi – Latvijas lielāko uzņēmumu vadībā sieviešu īpatsvars ir tikai 31,7 %. Arī kopumā mums ir, kurp tiekties, – sievietes pagaidām pelna caurmērā par 13–14 % mazāk nekā vīrieši. Un tomēr pasaules kopējā kontekstā izskatāmies visnotaļ labi.

Par ekspertiem izraudzīti Latvijā pazīstami un cienīti cilvēki – gan sievietes, gan vīriešus –, katrs no viņiem ir atzīts profesionālis savā nozarē.

Šogad visiem tiem pārbaudījumiem, kas ierasti gulstas uz sieviešu pleciem, pievienojās vēl viens – koronavīrusa epidēmija. Krīzei sākoties, tieši sievietes pirmās zaudēja darbu un vairāk nekā vīrieši izjuta psiholoģisko spriedzi. Taču, tieši pateicoties viņu sadzīviskajai gudrībai, spējai saglabāt mieru un pašaizliedzīgi rūpēties par tuviniekiem, mūsu sabiedrība salīdzinoši veiksmīgi ir pārvarējusi pandēmijas slogu. Tādēļ nevienu nepārsteigs arī tas, ka šogad Pastaigas sieviešu līderu topā visbiežāk pieminēta ir veselības ministre Ilze Viņķele.

Tops nav sauss, statistisks pētījums, bet savā ziņā ir sabiedriskais viedoklis šķērsgriezumā – “skats no iekšpuses”. Par ekspertiem izraudzīti Latvijā pazīstami un cienīti cilvēki – gan sievietes, gan vīriešus –, katrs no viņiem ir atzīts profesionālis savā nozarē. Protams, viņu izvēle ir absolūti subjektīva, taču arī izpratne par panākumiem, veiksmi, līdera sūtību un būtību mums visiem ir atšķirīga. Tomēr aiz šā viedokļu un simpātiju lupatu deķa iespējams saskatīt kopainu. Novērtējiet to arī jūs!

Visas nominantes vienpadsmit nozarēs/nozaru grupās iepazīstiet Pastaigas jaunajā numurā!