Kultūra
2019. gada 6. decembris, 10:41

Berlīnes pievārtē atvērta mākslas telpa, kuras mājvieta ir spēkstacija

Una Meistere

Pastaiga

Pirmā laikmetīgās mākslas spēkstacija – ar šādu ambiciozu nosaukumu Berlīnes pievārtē (apmēram 30 minūšu braucienā no pilsētas centra) nesen durvis vērusi mākslas telpa E-Werk Luckenwalde. Tās mājvieta patiesi ir spēkstacija: celta 1913. gadā, darbināta ar akmeņoglēm un ražojusi ekoloģiski apšaubāmu enerģiju līdz pat Berlīnes mūra krišanai un Vācijas Demokrātiskās Republikas galam.

Šobrīd spēkstacija atkal tiešā un pārnestā nozīmē rada strāvu – tagad arī mākslas veidolā, atgādinot, ka pat šobrīd, kad sabiedrības uzmanības centrā ir pasaules klimata problēmas, tieši māksla ir enerģija tās vistīrākajā koncentrācijā.

Mākslas telpas atklāšanas programmas Kunststrom ietvaros 11 starptautiski mākslinieki piedāvā utopisku, starpdisciplināru enerģijas ražošanas vīziju, kas ietver izstādes, performances un citus mākslas notikumus.

foto: Publicitātes foto

Tās mērķis ir kliedēt negatīvo ziņu pilnās pasaules kultivēto nihilismu, piedāvājot radikālu, kultūrā balstītu un optimistisku skatu uz nākotni. Līdz ar E-Werk Luckenwalde atvēršanu atkal no jauna iedarbināta arī elektrostacija, kas tagad videi draudzīgi, izmantojot atkritumu biomasu, nodrošinās ar enerģiju gan pašu ēku, gan tās apkaimi.

Tēmas