foto: Puch Johannes
Klāgenfurtes stadionā ienāk mežs
Dzīvesstils
2019. gada 25. oktobris, 09:55

Klāgenfurtes stadionā ienāk mežs

Pastaiga

30 gadi... Tieši tik ilgs laiks pagājis, līdz šveiciešu kuratoram Klausam Litmanam izdevies realizēt savu mūža projektu – sporta stadiona centrā iesēdināt mežu kā mākslas objektu.

Šīs neprātīgās un ambiciozās idejas saknes meklējamas Litmana savulaik uzietā austriešu arhitekta un mākslinieka Maksa Peintnera zīmējumā Bezgalīgais dabas pievilkšanas spēks (1937).

Šoruden tajā attēlotā vīzija gandrīz divu mēnešu ilgumā materializējas sporta stadionā ar 30 000 skatītāju ietilpību, kas ierasti ir futbola kluba SK Austria Klagenfurt mājvieta. Spēles vietā publikai tiek piedāvāts vērot meža skulptūru jeb šķietami dabisku tipiska Eiropas meža atveidojumu. Projekta iecere paredz, ka stadionā uz noteiktu laiku tiek iestādīti 300 pieauguši koki (vecumā no 30 līdz 40 gadiem, un dažu svars sasniedzot pat sešas tonnas).

foto: Publicitātes foto

Pēcāk – tikpat rūpīgi kā izcelti no līdzšinējās mītnes vietas – tie mērogā 1 : 1 tiks pārstādīti pilsētvidē netālu no stadiona, turpinot savu esību kā dzīva mākslas instalācija jeb vienkārši mežs, kas mainās līdzi gadalaikiem, kļūst par mājvietu putniem un zvēriem un mijiedarbojas ar vidi. Mežu papildinās arī paviljons, kas tiks uzcelts šā projekta dokumentācijas nolūkā.

Projekta īstenošanā Klauss Litmans sadarbojas ar šveiciešu ainavu arhitektūras studiju Enea Landscape Architecture, kuras dibinātājs – pazīstamais ainavu arhitekts Enco Enea – ir arī kaislīgs koku kolekcionārs. Daļa viņa iespaidīgās kolekcijas skatāma pasaules pirmajā un vienīgajā Koku muzejā Šveicē, Cīrihes ezera krastā, 75 000 m2 plašā teritorijā.

foto: Publicitātes foto

Meža instalācija skatāma no plkst. 10 līdz 22, koku panorāmu demonstrējot gan dienas gaismā, gan mijkrēslī, un Klāgenfurtes futbola stadions tikmēr kalpos gan par dabas vērošanas, gan kontemplācijas telpu.

9. septembris – 27. oktobris
forforest.net