foto: no privātā arhīva
Spēka vingrošana gaisā: kas ir "pole dance" jeb stieņa dejas
Pole dance school trenere Irina Taurine.
Dzīvesstils
2019. gada 27. augusts, 07:03

Spēka vingrošana gaisā: kas ir "pole dance" jeb stieņa dejas

Anita Sedliņa

Pastaiga

Pole dance jeb stieņa dejas ir treniņš, kas ietver dejošanu, griešanos un šūpošanos, ar rokām, kājām un augumu turoties pie vertikāla stieņa jeb pilona. Spēka treniņa, horeogrāfisku kustību un ķermeņa lokanības apvienošana to padara par ļoti daudzpusīgu sporta veidu, kura labo slavu vēl aizvien aizēno novecojuši stereotipi.

Pilona izmantošana sporta treniņiem iesniedzas aptuveni 800 gadu senā pagātnē –  sākot ar indiešu tradicionālo sporta veidu malakhambu, kas trenē izturību un spēku un iekļauj jogas vingrinājumus ar vertikāli vai horizontāli novietotu koka stabu vai virvi.

Savukārt Ķīnā izmantoti divi piloni, uz kuriem sportisti vīrieši izaicinājuši zemes pievilkšanas spēku, vingrojot sešu metru augstumā. ASV stieņa deju sākums meklējams 19. gadsimta beigās, kad ceļojošajos izklaides šovos Little Egypt jutekliskās vēderdejas tika izpildītas ap cirka telts centrālo stabu – pilonu.

Pēdējā gadsimta laikā dejas ap stieni ir attīstījušās par nopietnu sporta veidu, ko māca vingrošanas un specializētās skolās. Protams, stieņa dejotājas – un arī dejotāji – sacenšas savos turnīros (kopš 2016. gada sacensības notiek arī Arnolda Švarcenegera sporta festivāla ietvaros) un pat lolo cerības piedalīties olimpiskajās spēlēs.

foto: no privātā arhīva
Pole dance school.

Lai gan svarcēlāji, šķēpmetēji un daži citi, iespējams, vīpsnās par dāmām, kuras izsenis svēto olimpisko spēļu sacensībās dejos ap pilonu, šis sporta veids, nenoliedzami, pieprasa zināmu spēku un prasmes. Pamēģiniet vien pārvietoties augšup un lejup pa vertikālu stieni, noturēties pie tā, spītējot gravitācijai, un vienlaikus likt tam visam izskatīties viegli, plastiski un skaisti! Te ir nepieciešama torsa stingrība, ķermeņa augšdaļas spēks, izturība un pacietība.

Stieņa dejas ļauj apgūt kontroli pār ķermeni, izveidot perfektu stāju un sportisku augumu. Stundas laikā patērējot 320–480 kalorijas, akcents tiek likts uz roku un vidukļa darbu, kas ļaus attīstīties muskuļiem. Savukārt tie strādājot paātrinās vielmaiņu, kas uzlabos kaloriju patēriņu atpūtas laikā. Ilgtermiņā šis sporta veids palīdzēs saglabāt sirds, asinsvadu sistēmas un kaulu veselību un, protams, pašsajūtu.

Tāpat kā jebkurā sporta veidā, arī stieņa dejā ir zināmi riski un jāievēro drošības noteikumi. Tas ir, ar nepareizu vingrošanas tehniku var gūt traumas un iedzīvoties muguras un kakla sāpēs, tādēļ, pirms pašrocīgi veicat videoklipos redzamās efektīgās kustības ar kājām gaisā, ir nopietni jāattīsta spēks un tehnika. Atslēgas vārds ir pacietība!

foto: no privātā arhīva
Pole dance school.

Neraugoties uz atlētiskajiem ieguvumiem, dejas ap stieni joprojām raisa negribētas asociācijas ar erotiskajām dejām, un tā iemesls ir paknapais sporta tērps. (Taisnības labad jāsaka, ka vieglatlētes mūsdienās ģērbjas tikpat trūcīgi un viņām to neviens nepārmet. – Red.)

Taču tieši pareizs apģērbs ir būtiskākais drošības priekšnoteikums – pareizai un drošai kustību izpildei ir nepieciešama berze starp ādu un pilonu, tas ir, mazāk apģērba nozīmē lielāku drošību.

Obligāti ir īsi šorti un krekls bez piedurknēm, bet, lai izpildītu specifiskākas kustības, vēlams atkailināt arī vidukli. Sasniegumi jebkurā sporta veidā (personīgās mazās un lielās uzvaras) sniedz pašpārliecinātības devu, un, ja reiz tiek uzlabota veselība, pašsajūta un tas izskatās arī skaisti, šis nevar būt nicināms fitnesa veids!

Instagram iedvesmai

@maggie_falling – stieņa deju čempiones Megijas Ennas fitnesa triki un video.

@sergialouise – iedvesmojoši ASV stieņa deju čempiones sporta video un privātās dzīves aizkulises.

@bendy_kate – sporta terapeites, dejotājas un treneres Keitas Čepulkovskas gravitāciju izaicinošās dejas.

@polecricket – stieņa dejas mākslas čempiones piedzīvojumi un iedvesmojoši sporta video.

@greshilovevgeny – stieņa deju čempions Jevgeņijs Grešilovs pierāda, ka stieņa dejas nav paredzētas tikai sievietēm.

@sarahjadepole – apskaužami lokana sportiste.

@powerpolesports – praktiski ieteikumi un pamācības.

@lithiumkitten – pasaule esot labāka ar kājām gaisā – tādēļ šeit skatāmie video piedāvā tikai dejas, kuras izpildāmas otrādi.

Lietotnes

Pole Dance Lessons by Veena – praktiskas pamācības un nodarbības, ko radījusi stieņa dejotāja un skolotāja Vīna.

PDC Pole Dance Syllabus – Pole Dancing Community profesionāļu radīta lietotne, kura palīdzēs orientēties bezgalīgajās un dažādajās pilona kustībās sešos sarežģītības līmeņos.

Pole Guide – tūkstošiem dejas soļu attēlos un iespēja dalīties ar savu pieredzi un fotogrāfijām.

Pole Motion – profesionālas balerīnas un fitnesa instruktores Džastinas Maklūkasas pamācības un audiolekcijas par deju soļiem un iesildīšanos.

Pole Dancing Fitness – detalizētas instrukcijas un pamācības 346 dažādām stieņa deju kustībām.

Pole Power Pole Dance – lietotne, kurā apkopota informācija par skolām, festivāliem un konferencēm visā pasaulē.

Ko domā eksperti

Irina Taurine, Pole dance school īpašniece un trenere, horeogrāfe un dejotāja, Pole theatre un Pole sport tiesnese

“Pirms kļuvu par horeogrāfi skolā, kurā pirms 20 gadiem tika ieviests pirmais pilons Latvijā, 16 gadus biju nodarbojusies ar mākslas vingrošanu. Stienis bija kļuvis par savdabīgu skolas dekoru, līdz vadība pamudināja to izmantot. Nevienam neredzot, mēģināju, internetā mācījos soļus, kustības un pašmācības ceļā kļuvu par treneri – mācījos pati un mācīju meitenes. Kad šī skola tika slēgta, atvēru pati savējo.

foto: no privātā arhīva
Irina Taurine.

Deja ap stieni drīzāk ir sporta veids, kas piemērots meitenēm un sievietēm, jo palīdz attīstīt visu – plastiku, spēku, izturību, koordināciju, lokanību un arī sievišķību un seksapīlu. Tas ir ne tikai ķermenim, bet arī sievišķībai un emocionālajai pasaulei vērtīgs sporta veids.

Lai ar to nodarbotos, nav svarīgs ne vecums, ne svars, ne sportiskā sagatavotība – tas viss attīstīsies treniņu gaitā. Cenšoties izpildīt pareizās kustības, ķermenis kļūs spēcīgs un atlētisks, tev pašai nemanot.”

Līva Šteina, zīmola Flash You And Me radošā direktore:

“Pirmo reizi uz dejām ap stieni aizgāju pirms divarpus gadiem, biju šo deju apbrīnojusi jau ilgi, un par impulsu noderēja Pole Emotion sacensību apmeklējums. Tas bija pirmais mēģinājums atsākt sporta nodarbības pēc bērna piedzimšanas. Ceļš bija diezgan lēns, grūts un ar pārtraukumiem. Bija zilumi, sāpes un raudāšana... Bet, kad pirmo reizi pa stieni uzrāpos līdz griestiem, jutos kā supervarone.

foto: no privātā arhīva

Tagad esmu kļuvusi spēcīgāka kā fiziski, tā emocionāli, ievērojami uzlabojusies arī vispārējā veselība. Dejas ap pilonu nostiprina iekšējo muskulatūru, attīsta ķermeņa elastību, un fizioterapeits mani liela par uzlabojušos stāju un līdzsvarotu muskuļu attīstību abās ķermeņa pusēs. Lielākais izaicinājums ir neļauties bailēm un sev uzticēties, un es noteikti to iesaku sievietēm, kurām nepieciešams sajust sevī spēku!”

Anita Sedliņa, Pastaigas modes žurnāliste

“Mana sportiskā pieredze ir regulāri krosfita treniņi vairāk nekā trīs gadu garumā, tādēļ dejas ap stieni šķita aizraujošs un citādāks sportiskais piedzīvojums. Apmeklējot pirmo izmēģinājuma treniņu Pole dance school, sapratu – lai gan fiziskā spēka man netrūkst, grūtības sagādā lokanība, koordinācija un plastika.

foto: no privātā arhīva

Visvairāk to izjutu iesildīšanās laikā, kad uztrenētie, tāpēc saīsinājušies muskuļi traucēja kvalitatīvi izstiepties un ierobežoja lokanību. Tādēļ stieņa dejas iesaku kā universālu sporta veidu, kas palīdz uzlabot ne tikai ķermeņa spēku, bet arī paplašināt kustību un lokanības diapazonu. Turklāt attīsta plastiku un sievišķīgās dotības notēlot, ka kustība ir viegla un to var izpildīt ikviens...”