foto: Publicitātes foto
Mākslas un garšu tūristiem: iespēja baudīt steiku jūgendstila interjerā
Dzīvesstils
2019. gada 11. jūlijs, 16:06

Mākslas un garšu tūristiem: iespēja baudīt steiku jūgendstila interjerā

Pastaiga

Kobes liellopa steiks art nouveau interjerā – šāda pārmērību koncentrācija, šķiet, iespējama tikai Parīzē. Vietā, kur nesen durvis vērusi dženovieša Rikardo Džiraudi restorānu impērijas Beefbar (Monako, Honkonga utt.) Parīzes atvase, reiz atradusies klasiska franču brasērija La Fermette Marbeuf.

Tās pārtapšanu gaļas restorānā režisējusi dizaina studija Humbert & Poyet. Restorāna centrālais elements nenoliedzami ir greznais un gaismas pielietais 19. gadsimta ātrijs ar jūgendstila koka paneļiem. Interesanti, ka publikai tie bijuši apslēpti teju 80 gadus.

Sākoties Otrajam pasaules karam un baidoties no nacistu izrēķināšanās ar juteklisko mākslu, paneļus aiznagloja ar koka dēļiem. Ja pieminam virtuvi, jāsaka – šefpavārs reiz bijis Gordona Remzija audzēknis. Beefbar atrodas Elizejas lauku apkaimē, klusi greznā ieliņā – rue Marbeuf.

foto: Publicitātes foto

Brīnišķa Parīzes jūgendstila interjera pērle ir arī Train Bleu Lionas stacijā. Visīstākā Belle Époque jeb Zelta laikmeta kapsula, kas šajā vietā mīt kopš 1901. gada. Tiesa, pie sava tagadējā nosaukuma restorāns ticis krietni vēlāk – 1963. gadā, simboliski suminot leģendāro luksusvilcienu, kas savienoja Parīzi ar Franču Rivjēru un par Train Bleu tika dēvēts zili krāsoto vagonu dēļ.

Restorāna krāšņie sienu un griestu gleznojumi (kopskaitā 41) ataino gan pieturpunktus, kurus tolaik varēja apmeklēt, ceļā dodoties no Parīzes, gan ainavas aiz vilcienu logiem – ziedošas pļavas un Alpu kalnus ar Monblāna virsotni fonā. Savulaik še pusdienojuši gan Koko Šanele, gan Salvadors Dalī, un Train Bleu joprojām ir brīnišķa vieta, kur pazust sapņos, – kaut tikai kafijas tases pavadījumā. 

5 rue Marbeuf
75008 Paris
beefbar.com