foto: Publicitātes foto
Francijā atklāj ikgadējo Kannu kinofestivālu; piedalās arī latvieši
Kadrs no filmas "Oļegs".
Dzīvesstils
2019. gada 14. maijs, 12:34

Francijā atklāj ikgadējo Kannu kinofestivālu; piedalās arī latvieši

LETA

Francijā šodien tiks atklāts 72.starptautiskais Kannu kinofestivāls, kurā pasaules pirmizrādi piedzīvos režisora Jura Kursieša kopražojuma spēlfilma "Oļegs", kā arī darbosies Latvijas kino nozares paviljons, informē Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

Kursieša un studijas "Tasse Film" kopražojums "Oļegs", kas tapis sadarbībā ar Lietuvas, Beļģijas un Francijas kolēģiem, festivāla programmā "Directors’ Fortnight" pirmo reizi tiks izrādīta 17.maijā plkst.14.45, bet pēcāk būs skatāma vēl trīs seansos.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Oļegs".

Latvijas kino profesionāļi tradicionāli darbosies arī citās Kannu kinofestivāla sadaļās, piemēram, dalībai Eiropas daudzsološāko jauno producentu divdesmitniekā "Producers on the Move" izvēlēta studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe, kura producējusi gan Viestura Kairiša spēlfilmu "Melānijas hronika" (2016) un Lietuvas kopražojuma filmu "Elpa marmorā" (2018), gan vairākas īsfilmas un dokumentālās filmas.

foto: Publicitātes foto
Latvijas paviljons Kannās 2019.

Kinofestivāla tirgus sadaļā "Marché du Film" šogad seansi plānoti divām Latvijas filmām - Dāvja Sīmaņa spēlfilmai "Tēvs Nakts" 16.maijā un filmu studijas "Rija" līdzproducētajai pilnmetrāžas animācijas filmai "Lote un pazudušie pūķi" 18.maijā.

Tāpat Kannu filmu tirgū darbosies arī Latvijas paviljons, kas veidots sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Rīgas Filmu fondu, kas veidots kā aktīva lietišķu tikšanos un kontaktu veidošanas vieta festivālā akreditētajiem Latvijas filmu producentiem. NKC īpaši darbam Kannu festivāla Latvijas paviljonā sagatavojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu.

foto: Publicitātes foto
Latvijas stends Kannās 2019.

Kannu starptautiskais festivāls ir viens no svarīgākajiem notikumiem pasaules kino dzīvē. Šogad tas notiek līdz 25.maijam un uz festivāla "Zelta palmas zariem" pretendē tādi pasaulē pazīstami kinomeistari kā Džims Džārmušs, Kventins Tarantino, Pedro Almodovars, brāļi Dardēni, Kens Loučs, Ksavjē Dolans, Terenss Maliks un citi. Kannu galvenā konkursa filmas vērtēs žūrija, kuru vada režisors Alehandro Gonsaless Injaritu.

foto: Publicitātes foto
Kadrs no filmas "Oļegs".