foto: Publicitātes foto
No Ginta Budes līdz "Mareunrol's" - atklās Rīgas modes nedēļas jubilejas sezonai veltītu fotoizstādi
Keta Gūtmane, 2007.
Mode
2019. gada 22. marts, 12:41

No Ginta Budes līdz "Mareunrol's" - atklās Rīgas modes nedēļas jubilejas sezonai veltītu fotoizstādi

Pastaiga

Atzīmējot Rīgas modes nedēļas trīsdesmito jubilejas sezonu, nozīmīgākie pašmāju modes notikumi apkopoti retrospektīvā fotoizstādē, kura aicina ielūkoties līdz šim maz apskatītajā laika posmā pēc neatkarības atgūšanas. Ikviens modes nedēļas viesis no 26.-30.martam, viesnīcā Radisson Blu Hotel Latvija varēs aplūkot vairākas no izstādē iekļautajām fotogrāfijām, taču pilnā apmērā izstāde būs skatāma t/c Galerijā Centrs, Rīdzenes ielā, no 17. līdz 29. maijam.

Neatlaidība un vēlme radīt ir ļāvusi Latvijas modes mākslinieku un dizaineru vārdiem arvien plašāk izskanēt pasaulē. Šīs pozitīvās tendences veicinājusi Rīgas modes nedēļas norise, kas pašmāju modes māksliniekiem ļāvusi paveikto skaļi pieteikt starptautiskajā tirgū.

foto: Publicitātes foto
Elita Patmalniece, 2007.

Centienus atspoguļot modes tendences aiz "dzelzs priekškara" daudzu gadu desmitu garumā veica "Rīgas Modeļu nams" un žurnāls "Rīgas Modes". Pēc neatkarības atgūšanas notika vairāki nozīmīgi, plašu rezonansi raisoši pasākumi, taču 2004. gadā Baltijas Modes federācija atjaunoja tradīciju rīkot regulāras sezonas tērpu skates, uzsākot Rīgas modes nedēļas jeb Riga Fashion Week norisi. Tā turpina šo, Rīgas kā Baltijas jūras reģionā nozīmīgas modes galvaspilsētas, zīmola veidošanu un nostiprināšanu.

foto: Publicitātes foto
Gints Bude, 2004.

Izstādes mērķis ir ar vizuāliem un aprakstošiem stāstiem aizvest tās apmeklētāju Latvijas modes norišu aizkulisēs, iepazīstināt ar dizaineriem, to radošo ceļu un atspoguļot tērpus, kas definējuši Latvijas modes raksturu un tēlu pašmāju un starptautiskā līmenī. Attēlus papildinās dizaineru īsstāsti, kas kalpos gan kā atskats uz sasniegto, gan tendencēm un profesionālo izaugsmi, kā arī izcels un uzsvērs tieši modes fotogrāfijas nozīmību un specifiku modes mākslas jomā.

foto: Publicitātes foto
Mareunrol's, 2005.

Ekspozīcijā būs apskatāmi attēli no Rīgas modes nedēļas, vairāku modes fotogrāfu un dizaineru personīgajiem arhīviem. Izstāde tapusi sadarbībā ar Galerija Centrs, un realizēta pateicoties Valsts Kultūrkapitālfonda atbalstam. Izstādes kuratore – modes māksliniece, producente Anete Agneta Krisjanova.

foto: Publicitātes foto
Līga Banga, 2006.

2019.-2020. gada rudens-ziemas sezonai veltītā RIGA FASHION WEEK notiks no 26. līdz 30. martam.

foto: Publicitātes foto
Keta Gūtmane, 2007.