Modernā Marijas Antuanetes diēta. Tu vari ēst kūkas!
„Ja viņiem nav maizes, lai ēd kūkas!” ar šo slaveno frāzi vēsturē iegājusi Francijas karaliene Marija Antuanete. Leģenda vēsta, ka to viņa esot pateikusi bada mococītajiem francūžiem. Mūsdienās viņas pieeja radusi atbalstu dietas entuziastu vidū.
Grāmatas „The Marie Antoinette Diet: Eat Cake and Still Lose Weigt” („Marijas Antuanetes diēta: Ēd kūkas un zaudē svaru”) autore Kārena Vīlere skaidro, ka Marija Antuanete brokastīs apēdusi kūciņu pie tējas vai kafijas, bet pēc tam mielojās ar karaliskās virtuves labumiem – austerēm, omāru, pastēti, pīli, lasi, fois gras, truša gaļas sautējumu un citiem gardiem ēdieniem. Visas dienas garumā viņa našķojās ar sieru, cepumiņiem un saldajā krējumā sautētiem dārzeņiem. Tā kā viņa saldummīle, nevarēja atteikties arī no cukurotiem augļiem un vafelēm.
Filmā „Marie Antoinette” („Marija Antuanete”) Francijas karalienes dzīve attēlota kā nepārtraukta kūku un bezē cepumiņu noskalošana ar šampanieti. Taču viņas viduklis bija ļoti slaids atbilstoši tā laika skaistuma standartiem – 58 centimetri. Modes vēsturnieki raksta, ka Marija Antuanete esot bijusi tik slaida, ka, valkājot svētku tērpu, varēja iztikt bez ciešās korsetes ar vaļa kaula „ribām”.
„Marijas Antuanetes uzticības personas Kampanas madāmas memuāri atklāj to, ko 21.gadsimta zinātne pierādījusi, proti, svarīgi nevis ko tu ēd, bet – kad to dari,” raksta Vīlere. „Jo rūpīgāk pētīju karalienes diētu, jo skaidrāk sapratu, ka tas ir atslēga uz tā saucamo „francūžu paradoksu”. Lai arī francūži ēd treknu, kalorijām bagātu ēdienu, tā ir viena no slaidākajām tautām, kas reti cieš no sirds slimībām.”
Modes diētas nāk un iet. Kad viena atzīta par neefektīvu, tās vietā jau parādījušās divas jaunas. Taču arī no ekstravagantās Marijas Antuanetes diētas tu vari paņemt vairākas vērtīgas idejas, piemēram, ēst vieglas maltītes un nepieēsties pirms gulētiešanas.