Brīnumlīdzeklis kefīrs. 5 iemesli, kādēļ tas jālieto uzturā
Kefīrā ir daudz labo baktēriju, kas palīdz organismam cīnīties pret slimībām.
Esi vesels
2014. gada 16. augusts, 12:08

Brīnumlīdzeklis kefīrs. 5 iemesli, kādēļ tas jālieto uzturā

Jauns.lv

Pateicoties daudzveidīgajām baktērijām, kas atrodas kefīrā, to regulāri lietojot uzturā mēs ne tikai varam novērst daudzas saslimšanas, bet arī palēnināt novecošanās procesus.

Vērtīgāks par jogurtu

Kefīru ko cilvēce pazīst jau tūkstošiem gadu. Tam ir sena vēsture un tradīcijas, un ar kefīru saistītas daudzas leģendas. Piemēram, Kaukāza kalnu iedzīvotāji apgalvo, ka par savu leģendāro ilgmūžību var pateikties tieši kefīram. Turcijā atrastajos Ābrahama pergamentos arī rakstīts, ka viņa ilgais mūžs tika nodrošināts, pateicoties fermentēta piena produktu lietošanai. Muhameds esot teicis, ka kefīrs ir Allāha dāvana, un Noass ieguvis kefīra recepti no eņģeļiem, kas apciemojuši viņa šķirstu. Lai gan kefīra konsistence un garša ir līdzīga jogurtam, tas ir ievērojami vērtīgāks. Kefīrā var būt līdz pat 50 dažādi labo baktēriju veidi, bet jogurtā to ir tikai septiņi līdz desmit. Baktērijas, kas ir jogurtā, organismu pamet 24 stundu laikā, un to galvenais mērķis ir saglabāt veselīgo mikrofloru, kas jau ir kuņģa un zarnu traktā. Savukārt kefīrs ir labo baktēriju avots, šīs baktērijas ir spējīgas iemitināties kuņģa un zarnu traktā un veidot jaunas labo baktēriju kolonijas, kas pēc tam paliek gremošanas sistēmā.

Brīnumainās baktērijas

Ikviens zina, ka cilvēka gremošanas traktā mīt daudzi un dažādi dzīvi organismi. Tā ir vesela pasaule, kuru mēs lielākoties nepamanām un par to pat neaizdomājamies. Šie dzīvie organismi ir baktērijas, kas regulē daudzus bioloģiskos procesus, piemēram, nodrošinot organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un aizsargājot no iebrucējiem, kas izraisa dažādas slimības. Tāpēc ir tik svarīgi gremošanas traktā kultivēt labās baktērijas – lai tās spētu pārmākt toksiskās baktērijas –, un tieši to fermentētie produkti dara. Dzerot kefīru, var veicināt labo baktēriju vairošanos un stiprināt imūnsistēmu. Ēdot probiotisku pārtiku, pats ēdiens kalpo par aizsargapvalku, kas palīdz pasargāt labās baktērijas. Ēdiens arī paātrina baktēriju izkļūšanu no kuņģa, saglabājot baktērijas neskartas. Vēl viena kefīra priekšrocība ir tā, ka baktērijas, kas ir tā sastāvā, palīdz novērst zarnu trakta iekaisumus.  Tas ir svarīgi, jo šādi iekaisumi spēj izraisīt vai pastiprināt daudzas slimības, arī veicināt priekšlaicīgu novecošanu. Kefīrs stimulē gremošanu arī tāpēc, ka piena cukurs tajā fermentācijas procesā ir jau pārveidots, un cukura līmenis būtiski samazināts – kefīrā ir tikai 1% cukura, bet jogurtā – četri procenti. Pārveidotie cukuri nozīmē arī labāku imūnsistēmas darbību, un tas samazina slodzi visam organismam.

Ko labu veselībai dod kefīrs

Zinātnieku pētījumi liecina, ka kefīrs atstāj pozitīvu iespaidu uz veselību vairākos veidos.

1. Stimulē un aktivizē imūnsistēmu. Tas notiek, pateicoties peptīdiem, kas rodas fermentācijas un gremošanas procesā, vismaz pētījumi ar dzīvniekiem to ir apliecinājuši.

2. Aptur vēža augšanu.

Kaut arī lielākā daļa piena produktu tiek saistīti ar prostatas un citu audzēju veicināšanu, no kefīra ierauga izolēti polisaharīdi, šķiet, kavē vēža šūnu (piemēram, plaušu un melanomas) augšanu. To pierādījuši pētījumi ar dzīvniekiem.

3. Uzlabo laktozes panesamību. Gāzu veidošanās un gremošanas problēmas šādi var novērst gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, kuru uzturā iekļauts kefīrs.

4. Kopumā uzlabo gremošanu.

Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka, regulāri dzerot kefīru, var veicināt labo baktēriju augšanu zarnu traktā.

5. Kalpo kā dabīgas antibiotikas. Kefīrs kavē baktēriju E.coli un Streptoccocus vairošanos.

6. Var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni.

Pētījumos pierādīts, ka, četras nedēļas piena vietā dzerot kefīru, asinīs samazinās triglicerīdu daudzums un pieaug labā ABL holesterīna līmenis.

Receptes, kurās izmantot kefīru

Brokastu pudiņš

Šī ir ļoti vienkārša recepte, kura neprasa nekādu pūļu – viss sagatavotais tikai jāieliek ledusskapī, un nākamajā rītā jums būs gatavs biezs, bagātīgs brokastu pudiņš.

Sastāvdaļas (1 porcijai)

1 glāze kefīra

Pusglāze augļu (pēc izvēles, papildus var ņemt dekorēšanai)

Ceturtdaļglāze auzu pārslu

Pusotra tējkarote čia sēklu

Medus vai stēvija (pēc garšas)

Visas sastāvdaļas, izņemot saldinātāju, ielieciet puslitra burciņā, aizveriet un enerģiski sakratiet. Burciņu uz nakti lieciet ledusskapī. Pirms ēšanas pievienojiet saldinātāju un izrotājiet ar svaigiem augļiem.

Zemeņu, citronu un bazilika kefīra pīrāgs

Šī kūka labi garšo jebkurā gadalaikā, bet īpaši patīkama tā varētu būt karstā vasaras dienā, jo ir patīkami viegla un maiga. Baziliks nenomāc citu sastāvdaļu garšu, bet piešķir kūkai svaigu saldumu.

Sastāvdaļas

Bezglutēna mīklai

Pusotra glāze mandeļu miltu

3 ēdamkarotes izkausēta sviesta

3 vai 4 sakapātas dateles

Pildījumam

2 ēdamkarotes želantīna

3/4 glāzes piena

1 glāze kefīra siera vai svaigā siera

2 tējkarotes vaniļas ekstrakta

5 vai 6 sakapātas bazilika lapiņas

1 citrona sula un miziņa

1 glāze parastā kefīra

4 ēdamkarotes medus vai stēvijas

1 glāze sakapātu svaigu zemeņu

Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock, All Over Press