C vitamīns - ierocis veselības stiprināšanai. Ēd mežrozītes, dzērvenes, smiltsērkšķus
Kad parādās pirmie rudens noguruma simptomi un rodas sajūta, ka tuvojas slimība, ātrā palīdzība ir C vitamīns. Tas ir viens no efektīvākajiem organisma imunitātes stiprinātājiem.
Cilvēka organisms pats nespēj ne sintezēt, ne uzkrāt C vitamīnu, tāpēc to nepieciešams atsevišķi uzņemt ar pārtikas vai uztura bagātinātāju palīdzību. Pierādīts, ka C vitamīns pat ļoti mazās devās spēj aizsargāt šūnas no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi, toksīni, ārējās vides piesārņojums, kā arī pasargāt no vīrusu saslimšanām. Pirmais simptoms, kas norāda uz vitamīna trūkumu, ir nepārejošs nogurums. Savukārt nopietnāka C vitamīna deficīta gadījumā rodas asinsvadu trauslums, kas ārēji var izpausties, piemēram, kā smaganu asiņošana, matu izkrišana, locītavu sāpes. Šādā gadījumā ievērojami samazina organisma spēju pretoties vīrusu infekciju slimībām.
Ne velti daba parūpējusies par to, ka tieši rudens sezona piedāvā augļus un dārzeņus ar lielāko C vitamīna koncentrāciju. Šādā veidā mums tiek dota iespēja nodrošināt nepieciešamās C vitamīna rezerves arī ziemai un stiprināt imunitāti, taču šādā gadījumā ieteicams ik dienu apēst vismaz sešas porcijas augļu un dārzeņu (viena porcija ir aptuveni sauja). Vislabāk tos ēst svaigus, jo C vitamīns ir nestabils un ūdenī šķīstošs. Produktus termiski apstrādājot vai ilgstoši uzglabājot, šī vitamīna daudzums samazinās. No vietējiem sezonāliem produktiem visvairāk C vitamīna satur mežrozītes, dzērvenes, smiltsērkšķi, pīlādži, āboli (antonovka), kāposti, paprika (sarkanā un zaļā), pētersīļu sakne.
Nepārspēts C vitamīna rekordists ir mežrozīšu augļi, kas jāvāc tieši šobrīd - septembrī. Tā saglabā savas vērtīgās īpašības arī žāvētā veidā, tāpēc sniedz savu labumu visu gadu. Lai pagatavotu mežrozīšu augļu novārījumu, ko lietot profilaktiskos nolūkos, ieliec aptuveni 20 augļus traukā, pārlej ar litru verdoša ūdens, uzliec vāciņu un karsē ūdens peldē 15 minūtes. Pēc tam 45 minūtes ļauj ievilkties, izkās un lieto pa 1/2 glāzei 2 - 3 reizes dienā pusstundu pēc ēšanas kā vitamīnu dzērienu. Protams, vari arī pirkt gatavu mežrozīšu sīrupu, taču pašas gatavots uzlējums noteikti būs vērtīgāks.
Ļoti labs C vitamīna avots ir dzērvenes. Tā kā šīs ogas satur benzoskābi, kas ir dabisks konservants, šīs ogas vēsā vietā vari uzglabāt visu ziemu. Tās vari gan blenderēt, gan ēst veselas ogas, tās nedaudz apkaisot ar pūdercukuru. Pietiks ar sauju dzērveņu dienā, lai nodrošinātu nepieciešamo C vitamīna dienas devu.
Vēl viens būtisks C vitamīna avots ir smiltsērkšķis, kura vērtība pie mums nav pietiekami novērtēta. Bez C vitamīna šīs ogas kopumā satur 190 (!) bioloģiski aktīvus komponentus, tostarp antioksidantus, 18 aminoskābes, 14 vitamīnus, provitamīnus, un 4 omegas (omega 3, omega 6 omega 7 omega 9 ) taukskābes. Vislabākais veids, kā uzņemt šīs vērtīgās vielas, ir smiltsērkšķu sula, kura pieejama eko veikalos svaigā vai saldētā veidā. Tas nozīmē, ka tā ir pieejama visu cauru gadu. Tā kā smiltsērkšķis satur arī taukos šķīstošos vitamīnus, sulai ieteicams piepilināt pāris pilienu eļļas. Bez imunitātes stiprināšanas smiltsērkšķis noder arī kā organisma attīrītājs un spēcīgs antioksidants. Ja tev negaršo smiltsērkšķu sula, izvēlies no tā gatavotus kārumus, piemēram, Latvijā ražotas marmelādes konfektes.
Ja jūti, ka ar augļiem un dārzeņiem nav gana, vari papildus lietot C vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus. Smēķētājiem uztura bagātinātāji būtu jālieto visa gada garumā. Vēl atceries, ka C vitamīnu noārda stress, tāpēc līdzās veselīgam uzturam rudenī domā par fiziskajām aktivitātēm un pilnvērtīgu atpūtu.