Gardais baziliks palīdz pret vairākām slimībām - droši ēd to vairāk par lapiņu uz tomātmaizes
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Gardais baziliks palīdz pret vairākām slimībām - droši ēd to vairāk par lapiņu uz tomātmaizes

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Saldais jeb parastais baziliks (Ocimum basilicum) ir labi zināms virtuvē kā garšaugs, bet to var lietot arī dziednieciskos nolūkos.

Baziliks ir daudz pētīts. Tā sastāvā atrasti vitamīni (A un K), minerālvielas (kalcijs, magnijs, cinks, kālijs, dzelzs), antioksidanti kā luteīns, zeaksantīns, bēta karotīns, bēta kriptoksantīns, arī ēteriskās eļļas. Daudzas no šīm vielām žāvēšanas procesā iet bojā, tāpēc no svaiga bazilika lietošanas veselībai varētu būt lielāks ieguvums. Piemēram, pateicoties eugenolam, kas ir ēterisko eļļu sastāvā (citronbaziliks satur arī limonēnu), un citiem antioksidantiem, no bazilika var sagaidīt, ka tas palīdzēs samazināt oksidatīvo stresu, ko saista ar šūnu bojāšanu un slimību rašanos (artrīta, diabēta, vēža, sirds slimību). Eugenols var arī palīdzēt samazināt asinsspiedienu. Vēl ēteriskās eļļas bazilika sastāvā saista ar spēju pazemināt cukura līmeni asinīs, holesterīna līmeni un samazināt triglicerīdu daudzumu. Tas viss attālina risku saslimt ar sirds slimībām. Tāpat ēteriskās eļļas nodrošina pretiekaisuma un antibakteriālu iedarbību, kas palīdz izvairīties no infekciju slimībām.

Kopumā bazilika darbības spektrs iezīmēts plašs: gremošanas sistēmas aizsardzība, nervu sistēmas nomierināšana (ja to lieto vakarā, veicina labu miegu), smadzeņu darbības uzlabošana, galvassāpju atvieglošana, pat ādas aizsardzība.

Vienvārdsakot, baziliku vērts ēst krietni vairāk nekā tikai pa lapiņai uz tomātmaizēm. To var apliet arī tējai un likt kompresēs uz ādas. Saberztas svaiga bazilika lapiņas (lai izdalās sula) var palīdzēt samazināt arī sāpes un niezi pēc kukaiņu  kodumiem. Sēņošanas sezonā varētu būt aktuāli.