Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
CIk viegli vai sarežģīti, lai recepšu zāles manā vietā izņemtu kāds cits
foto: Shutterstock
Pareizi sakārtojot visu, recepšu zāles pacientam var nopirkt arī sieva, māte vai kaimiņiene.
Esi vesels

CIk viegli vai sarežģīti, lai recepšu zāles manā vietā izņemtu kāds cits

Veselības nodaļa

"Likums un Taisnība"

Ko darīt, ja veselības vai citu apstākļu dēļ netiekat uz aptieku pēc recepšu zālēm?

Tās var nopirkt arī jebkurš cits, piemēram, tuvinieks, kaimiņš, kolēģis vai sociālais aprūpētājs. Galvenais noteikums, lai cilvēks, kurš jūsu vietā pērk medikamentus, aptiekā uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu – pasi vai ID karti. Autovadītāja apliecība, pensionāra apliecība vai citi dokumenti recepšu zāļu saņemšanai neder.

Cilvēkam, kuram uzticēts nopirkt zāles, jāzina e-receptes ID numurs. Tas ir 17 ciparu skaitlis, kas tiek piešķirts e-receptei, to var redzēt portāla Eveseliba.gov.lv sadaļā "Manas receptes", un tas ir pieejams arī ārstam, kurš e-recepti izrakstījis.

Aptiekā jāuzrāda šis numurs, jānosauc pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments, jo farmaceits atzīmēs sistēmā zāļu saņēmēju. Aptiekā nav jānosauc ne personas kods, ne jāuzrāda tā cilvēka personu apliecinošs dokuments, kuram zāles tiek pirktas.

Otra iespēja ir Eveseliba.gov.lv  jau laikus deleģēt tiesības izņemt e-recepšu zāles kādam citam. Sadaļā "Personas dati" ir norāde "Tiesību deleģējumi". Uzklikšķinot atvērsies lappuse, kurā tiek piedāvāts pievienot jaunu deleģējumu. Tajā jāieraksta izvēlētā cilvēka vārds, uzvārds, personas kods, jānorāda datums, līdz kuram šis deleģējums būs spēkā, jāmin pamatojums, piemēram, e-recepšu zāļu saņemšana.

Šajā gadījumā cilvēkam, kurš aptiekā izņems citam izrakstītās zāles, nav nepieciešams receptes numurs, taču jāzina pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments (pase vai ID karte).