Dzīvības loterija
2024. gada 22. marts, 06:56

Latvijā atsāks veikt aknu transplantāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā atsāks veikt aknu transplantāciju. Šīs operācijas uz gadu tika apturētas pēc tam, kad 8 no 13 pacientiem pēc aknu transplantācijas nenodzīvoja pat 10 dienas.

Pagājušajā gadā Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā tika veikta pārbaude. Pēc tās tika uzlabots tehniskais nodrošinājums, kā arī tika novirzīta nauda ārstu un medmāsu kvalifikācijas celšanai, vēsta "360TV ZIŅneši".

Egija Lapiņa, PSKUS Galvenā ārsta vietniece administratīvo procesu koordinācijas jautājumos stāsta: "Mūs speciālistiem bija iespēja stažēties ārvalstīs. Tas ir gan ASV, gan Karolinskas universitātes slimnīcā, kas ir Skanditransplant sadarbības platforma Zviedrijā, pie ļoti augstas raudzes speciālistiem. Un šobrīd mēs esam procesā, lai noslēgtu līguma turpinājumu, lai mūsu speciālisti varētu mācīties un piesaistīt arī mentorus no ārvalstīm."

Aknu transplantācijai ir sagatavoti 5 pacienti, bet vēl 20 gaida rindā. Operācijas tiks veiktas tiklīdz būs atrasti donori. Mediķi aicina Latvijas iedzīvotājus norādīt "e-veselības" sistēmā savu gribu attiecībā uz orgānu ziedošanu.

Dotajā brīdī savu ķermeni un orgānus pēc nāves ir atļāvuši izmantot 22 tūkstoši cilvēku, kas ir ļoti maz.