foto: Shutterstock
Ko veselības labā var paveikt pumpuri un koku mizas?
Esi vesels
2024. gada 23. marts, 06:20

Ko veselības labā var paveikt pumpuri un koku mizas?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Māca zāļu sieva Līga Reitere.  

Kā pareizi vākt pumpurus? 

“Martā ir jāvāc pumpuri un mizas,” iesaka zāļu sieva Līga Reitere. Svaigos pumpuros ir dzīvības spēks, un tie iedarbojas labāk nekā kaltēti. Pumpurus ievāc jaunā mēnesī – zvīņainus, piebriedušus, bet vēl neatvērušos. Vislabāk to darīt mežā, kad izcērt liekos krūmus, kad izkopj grāvjus, vai dārzā, kad kokiem veido zaru vainagus. Ja pumpurus vāc no augoša koka, rīkojies atbildīgi, lai iespējami mazāk kaitētu dabai. Ja noplūksi pārāk daudz pumpuru, izpostīsi koku, jo vairs neveidosies jauns zieds, lapa un zars. 

foto: Privātais arhīvs
Līga Reitere.

Lieto svaigus

Imunitātes stiprināšanai lieto svaigus liepu un bērzu pumpurus pa ½ tējk. no rīta un pusdienās pirms ēšanas. Pumpurus var pievienot salātiem, jogurtam, smūtijam vai vienkārši sakošļāt un apēst, uzdzerot ūdeni. Bērzu pumpuri satur daudz minerālvielu, kas veicina kaulu un locītavu audu atjaunošanos, aizsargā aknas, stiprina sirdi; tos lieto arī pret iekaisumiem. Liepu pumpuri atjauno gļotādu, dziedē gremošanas sistēmas iekaisumus, veicina urīnskābes izvadīšanu no locītavām, stiprina imunitāti un uzlabo miegu.

Dažādu pumpuru izvilkums spirtā

Koku pumpurus izmanto arī spirta izvilkumā. Proporcijas ir šādas: ieber traukā ⅕ daļu pumpuru un aplej ar 69–70 grādu stipru degvīnu. Svaigi pumpuri satur daudz ūdens, tāpēc 40 grādu stiprs degvīns būs par vāju. Izvilkumu noturi 7–9 dienas. Iekšķīgi lieto pa 1 tējk. trīs reizes dienā, bet pirms tam atšķaidi līdz 40 grādiem, lai netraumētu gļotādu. Ja ir iekaisušas nieres, pumpuru preparātus nedrīkst lietot. Uzglabāšanas un lietošanas laiks ir 1–2 gadi.

Izvilkumiem degvīnā vērts ievākt alkšņu, bērzu, ceriņu, papeļu un apses pumpurus.

  • Alkšņa pumpuru izvilkums satur tanīnus, kas veicina testosterona darbību un palīdz atveseļot organismu, uzlabot darbspējas, tas ir labs žultspūslim un aknām.
  • Bērza pumpuru izvilkums mazina šķidruma uzkrāšanos organismā, palīdz imunitātei un uzlabo gremošanas sistēmu.
  • Ceriņu pumpurus lieto pret muskuļu un locītavu sāpēm, reimatismu.
  • Papeles un apses pumpuri ir antibakteriāli, tie dziedē brūces, stimulē asinsriti, stiprina imunitāti. Izvilkumu lieto pret sāpēm, arī pēcoperāciju periodā, jo tas palīdz iekšēju brūču dzīšanai.

Veselīgai ādai – ievu mizas eļļā 

Ir vērts pagatavot ievu mizu izvilkumu eļļā – tas satur tanīnus un flavonoīdus. Šāds izvilkums savelk, dezinficē, aptur asiņošanu, dziedē brūces, mazina sāpes. Tas būs labs palīgs, ar ko ierīvēt sāpošas locītavas pavasarī, kad darbs dzen darbu un ir aktīvi jārosās. “No ievu zariem ar nazīti nokasi mizu smalkās, mīkstās strēmelēs. Kasi ne tikai virskārtu, bet līdz pat koksnei, jo gļotainā pamiza ir visstiprākā,” māca zāļu sieva. Mizas liec auksti spiestā jeb nerafinētā eļļā un ūdens peldē uzsildi līdz 40 grādiem, tad atstāj siltumā ievilkties. “Noliec pie silta mūrīša vai uz saulainas palodzes vismaz uz divām diennaktīm, tad nokās.

Ar izvilkumu ierīvē sāpošas locītavas, to var izmantot sūrstošu brūču apkopšanai vai iemasēt savilktās vietās. Nebūs stīva mugura, varēs pavasarī malku krāmēt un zemi rakt!” Šādu eļļu var sabiezināt un pagatavot krēmu: izkausē bišu vasku līdz 30 grādiem, arī izvilkumu eļļā uzsildi līdz 30 grādiem un salej kopā. Bišu vaskam pret eļļu jābūt proporcijā 1:10, proti, ja ir 100 g eļļas, tad 10 g bišu vaska. Ar šo krēmu smērē vēja aprautas lūpas, vaigus un rokas, dziedē sasprēgājušus papēžus un elkoņus. Ievas izvilkums mazina iekaisumu, dziedē mikroplaisiņas, apkaro pūtītes, bet vasks rada aizsargkārtu pret aukstumu un mitrumu un palielina ādas elasticitāti.