foto: Shutterstock
15 ieradumi, kas var ļoti sabojāt zobus. Kādu no tiem pieļauj teju katrs
Runā speciālists
2024. gada 26. februāris, 06:17

15 ieradumi, kas var ļoti sabojāt zobus. Kādu no tiem pieļauj teju katrs

Jauns.lv

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies. Tad kaitējumu zobiem kaut daļēji var kompensēt ar piemērotiem mutes kopšanas līdzekļiem. 

“Daži, zobu pastai beidzoties, iemet jaunu tūbiņu pirkumu grozā tāpēc vien, ka tā ir acij vai maciņam tīkamāka, citi tomēr pārcilā kārbiņas, lasa aprakstus un apjūk. Ne mazums ir arī to, kuri dodas uz aptieku, jo līdz ar pirkumu tur var iegūt arī noderīgu padomu,” savus vērojumus klāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka un uzsver, ka zobu kopšanas līdzekļu patiešām ir ļoti daudz un tie ir paredzēti daudzveidīgām mutes un zobu problēmām.

Tāpat arī zobu sukas ir ārkārtīgi atšķirīgas – ne tikai pēc krāsas un formas, bet arī pēc saru mīkstuma, izvietojuma, leņķa, garuma. Tās var būt gan eklektiskas, gan izgatavotas no ekoloģiska materiāla, piemēram, bambusa. Nav brīnums, ka ir grūti izvēlēties. 

“Lai arī mutes un zobu kopšanas līdzekli farmaceits varēs pielāgot praktiski visām vajadzībām, līdztekus ir jāatgādina regulāri apmeklēt zobārstu, kā arī ir vērts pārskatīt savus ieradumus. Iespējams, dažs labs šķietami nekaitīgs paradums var būt pie vainas sliktam zobu un smaganu stāvoklim. Daži jautājumi un neliela informācija par tiem var palīdzēt fiksēt riskus un atrast labāko mutes un zobu higiēnas līdzekļu kombināciju,” skaidro Ieva Turonoka un atgādina, kādi ieradumi kaitē zobu veselībai un kas var palīdzēt saglabāt to veselību. 

Nākamā lapa: 1. Ledus graušana

Tēmas